Astazi este Ziua Justitiei

Duminica, 05 Iulie 2015, ora 11:11
3022 citiri
Astazi este Ziua Justitiei
Foto: Ziare.com

Ziua Justitiei este sarbatorita, anual, in prima duminica a lunii iulie, respectiv la 5 iulie anul acesta.

Instituita in anul 1994, prin Hotararea nr. 364 a Guvernului Romaniei, Ziua Justitiei se sarbatoreste, potrivit articolului 2 al acestei Hotarari, in prima duminica a lunii iulie.

Ziua Justitiei are menirea de a marca rolul si importanta puterii judecatoresti, a partenerilor justitiei, a tuturor oamenilor legii in incercarea de consolidare a statului de drept. Ea constituie, totodata, si un bun prilej pentru consolidarea relatiilor institutionale.

La 27 iunie 2014, Uniunea Juristilor din Romania a organizat, cu ocazia aniversarii Zilei Justitiei, simpozionul "Prioritati actuale ale profesiilor juridice in infaptuirea justitiei". Evenimentul a avut loc la Academia Romana, iar ministrul Justitiei Robert Cazanciuc a declarat ca tara noastra are parte de "vremuri interesante", insa tocmai de aceea adreseaza actorilor sociali si clasei politice rugamintea de a manifesta retinere si de a apara independenta justitiei.

Acesta a mai adaugat ca anul care s-a scurs de la ultima celebrare a Zilei Justitiei nu a fost deloc un an usor, iar intrarea in vigoare a noilor coduri penale a reprezentat o provocare in sistemul de Justitie. Ministrul a multumit tuturor magistratilor, grefierilor si intregului personal, pentru eforturile depuse ca intrarea in vigoare a acestor coduri sa se faca fara probleme si si-a exprimat regretul ca nu a reusit sa convinga in ultima vreme suficient de multi parlamentari sa voteze proiecte propuse de Ministerul Justitiei si de sistemul judiciar.

In anul 2013, Uniunea Juristilor din Romania a marcat Ziua Justitiei prin organizarea simpozionului cu tema "Rolul autoritatii judecatoresti in sistemul puterilor statului", la care care au luat parte magistrati si reprezentanti ai profesiilor juridice liberale - avocati, notari publici, consilieri juridici, executori judecatoresti-, personalitati ale vietii publice si juridice. Lucrarile simpozionului au fost deschise Ioan Chelaru, presedintele Uniunii Juristilor si Robert Cazanciuc, ministrul Justitiei, in prezenta premierului Victor Ponta. La manifestare au mai fost prezenti Oana Schmidt-Haineala, presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, Livia Doina Stanciu, presedinte al Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Tiberiu Nitu, procuror general al Romaniei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Ziua Justitiei , #justitie