Au inceput dezbaterile pe Legea gratierii: Magistratii vad probleme mari si incalcari ale Codului Penal

Marti, 21 Februarie 2017, ora 17:46
8986 citiri
Au inceput dezbaterile pe Legea gratierii: Magistratii vad probleme mari si incalcari ale Codului Penal

Comisia juridica a Senatului dezbate marti seara proiectul de lege al Guvernului privind gratierea, reprezentanti ai magistratilor fiind invitati sa ia parte la discutii.

Sedinta a inceput cu discutarea, la cererea Ministerului Justitiei, a unui document trimis de Administratia Nationala a Penitenciarelor.

"In urma analizei facuta la nivel de sistem, este imposibil sa refacem traseul fiecarui detinut in ultimii patru ani. Vorbim de peste 80 de mii de detinuti. Asa cum arata proiectul de lege, daca ramane asa, orice mica scapare va genera date false. (...) Proiectul, in aceasta forma, nu poate fi aplicat", a spus un reprezentant ANP in timpul dezbaterilor.

Reprezentantul ANP a fost intrebat de presedintele Comisiei juridice a Senatului, senatorul PSD Serban Nicolae daca exista la nivelul institutiei o evaluare a spatiilor din penitenciare, daca sunt "corespunzatoare" sau "necorespunzatoare", iar directorul adjunct ANP a raspuns spunand ca Penitenciarul Arad este singurul din tara care asigura conditii bune, in timp ce toate celelalt sunt "supraaglomerate".

Modul in care a fost conceput proiectul de lege a fost criticat de reprezentantii magistratilor.

"Avem o foarte mare problema, o nerealitate a modului in care legea este conceputa din cauza lipsei de personal. Ajungem la instanta de judecata. La articolul VI din lege s-a prevazut o situatie oarecum de degrevare a judecatorilor de la judecatorii dar numai in privinta cererilor de eliberare conditionata, (...) dar ce facem cu cererile care ajung pe masa judecatorilor de supraveghere? Ei vor fi supraaglomerati, incarcati, infundati in mormane de hartii carora nu le vor putea face fata pentru ca ei sunt foarte putini, iar cererile vor fi pentru noua zecimi dintre detinuti", a spus Andreea Ciuca, presedinte interimar al Asociatiei Magistratilor din Romania.

Ea a adaugat ca, "pe de alta parte, dupa ce depasim toate aceste situatii care sunt obiective si fara indreptarea carora legea nu va avea succes, trebuie sa avem in vedere ca ea contine si dispozitii de netrecut care incalca Codul penal, autoritatea de lucru, judecata unor hotarari judecatoresti, realitatea din instante, (...) deci sunt o serie de greseli grave care nu pot fi trecute cu vederea. (...) Modalitatea in care este acum facuta legea, nu isi va atinge scopul".

Comisia juridica a decis alocarea unui termen de o saptamana pentru depunerea unor amendamente la proiectul de modificare a Legii 254/2013 privind executarea pedepselor si a masurilor privative de libertate.

Citeste mai multe despre Legea gratierii:

Procurorul general si sefa DNA se opun unei legi a amnistiei si gratierii

Legea amnistiei: Sefa ICCJ si procurorul general spun ca nu trebuie facuta pe picior, nu e o prioritate

Iohannis a avertizat ca o amnistie ar fi catastrofala: Ar disparea democratia! Politicienii incearca sa acapareze tot

Citeste si:
Cum ar putea fi afectat USR de plecarea lui Dacian Cioloș din partid și ce șanse ar putea avea acesta pe cont propriu
Cum ar putea fi afectat USR de plecarea lui Dacian Cioloș din partid și ce șanse ar putea avea acesta pe cont propriu
Dacian Cioloș s-a întâlnit săptămâna trecută cu mai mulți apropiați din USR, foști membri PLUS, și ar pregăti o demisie din partid, potrivit unor surse politice. Șansele sale de...
Reașezări politice înaintea alegerilor din 2024. Cum arată harta posibilelor alianțe conjuncturale
Reașezări politice înaintea alegerilor din 2024. Cum arată harta posibilelor alianțe conjuncturale
Cu mai puțin de doi ani până la următoarele rânduri de alegeri, aproape toate partidele de pe scena politică au început să se orienteze după alianțe pe termen scurt sau lung. Dragnea a...