Marturii ale pasagerilor din avionul deturnat la Minsk: "A scos bagaje si a incercat sa imparta lucruri" VIDEO

Luni, 24 Mai 2021, ora 07:17
12580 citiri
Marturii ale pasagerilor din avionul deturnat la Minsk: "A scos bagaje si a incercat sa imparta lucruri" VIDEO
Zborul Ryanair 4978 isi incepuse deja coborarea spre capitala lituaniana cand pilotul a anuntat, fara alte explicatii, ca avionul se va indrepta brusc spre Minsk FOTO Pixabay

Zborul Ryanair 4978 isi incepuse deja coborarea spre capitala lituaniana cand pilotul a anuntat, fara alte explicatii, ca avionul se va indrepta brusc spre Minsk, capitala statului vecin, Belarus, transmite Reuters.

Un singur pasager aflat la bordul Boeingului 737 a reactionat imediat ridicandu-se pentru a scoate din spatiul de depozitare de deasupra un laptop din bagajul de mana pe care l-a dat, impreuna cu un telefon mobil, insotitoarei sale.

Jurnalistul disident belarus Roman Protasevici, cautat in propria tara pentru rolul jucat in difuzarea uriaselor proteste ale opozitiei desfasurate la Minsk anul trecut, nu a avut prea mult timp la dispozitie. Minsk se afla la mai putin de 200 de kilometri de Vilnius, de aceea deturnarea avionului a durat cateva minute.

"Cand s-a anuntat ca vor ateriza la Minsk, Roman s-a ridicat, a deschis compartimentul pentru bagaje, a scos bagaje si a incercat sa imparta lucruri", a spus un pasagerul lituanian, care s-a identificat doar cu numele Mantas.

"Cred ca a gresit. Erau o multime de oameni, astfel incat el sa-mi poata da lucrurile mie sau altor pasageri si nu iubitei sale care cred ca a fost de asemenea arestata", a declarat Mantas, epuizat dupa calatoria inceputa la Atena cu o escala fortata de aproape sapte ore la Minsk, ajuns in cele din urma duminica seara la Vilnius.

In apropierea avionului - desi nu era vizibil pentru Mantas - se afla un avion de vanatoare MiG-29 din epoca sovietica, la ordinul presedintelui belarus Aleksandr Lukasenko, cu scopul de forta avionul sa se indrepte spre Minsk.

Un alt pasager epuizat, care a vorbit cu reporterii fara a-si dezvalui numele, a spus ca Protasevici arata "super speriat".

"L-am privit direct in ochi si era foarte trist", a declarat aceasta.

Autoritatile din Belarus au deturnat avionul de linie al companiei Ryanair ce traversa spatiul sau aerian invocand suspiciuni privind o alerta cu bomba, care s-a dovedit falsa.

Protasevici, jurnalistul de 26 de ani, a fost imediat separat de restul pasagerilor la sosirea la Minsk, iar verificarea bagajelor la care au fost folositi caini nu a dus la nicio descoperire.

"Am vazut ca Roman a fost oprit din cauza unor lucruri din bagaje", a spus Mantas, adaugand ca si celorlalti pasageri le-au fost verificate bagajele si au fost dusi cu autobuzul la un terminal unde au petrecut cateva ore in asteptarea reimbarcarii pentru continuarea calatoriei la Vilnius.

"Am vazut de la fereastra ca Roman sta singur si un politist cu caine incerca sa gaseasca ceva (in bagaj)".

Un alt pasager, care nu si-a dezvaluit numele, a declarat presei lituaniene ca Protasevici s-a identificat la sosirea oficialilor de securitate din Belarus."Am vazut cum i-a fost luat pasaportul. Si-a scos masca si a spus:"Sunt cutare si sunt motivul pentru care se intampla toate acestea".

Presedintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, a declarat duminica seara tarziu, intr-o conferinta de presa, ca nici insotitoarea lui Protasevici nu s-a reimbarcat pentru zborul de la Minsk la Vilnius al companiei Ryanair.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Doi tineri italieni s-au căsătorit într-un avion. Ce cadou au primit de la compania aeriană VIDEO
Doi tineri italieni s-au căsătorit într-un avion. Ce cadou au primit de la compania aeriană VIDEO
Doi tineri italieni s-au căsătorit în aer, pe 15 aprilie, la bordul unei aeronave Wizz Air. Ivano și Federica au avut parte de o ceremonie oficială chiar în interiorul avionului, iar...
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Marcel Ciolacu, premierul României a postat imagini din aeronava oficială cu care revine în ţară, alături de grupul de tineri blocaţi pe aeroportul din Dubai, el afirmând că zâmbetele lor...
#avion, #Ryanair, #deturnat, #minsk, #Lukasenko , #avion deturnat