Avocatul Poporului interimar, in conflict cu legea fundamentala? Ce spune Constitutia

Miercuri, 15 Ianuarie 2014, ora 08:32
5973 citiri
Avocatul Poporului interimar, in conflict cu legea fundamentala? Ce spune Constitutia
Foto: Arhiva

Ecaterina Teodorescu a preluat in decembrie conducerea interimara a institutiei Avocatul Poporului, dar ea nu indeplineste conditiile prevazute in Constitutie pentru exercitarea acestei functii. Un paradox care va fi rezolvat in curand de Curtea Constitutionala.

In 19 decembrie, dupa mai putin de un an de activitate, Crisu Anastasiu a demisionat "din motive personale" din functia de Avocat al Poporului, iar a doua zi plenul reunit al Parlamentului a votat cu o larga majoritate (361 de voturi pentru si doar 25 impotriva) preluarea interimatului de catre adjunctul acestuia, Ecaterina Teodorescu.

Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a declarat public atunci ca Ecaterina Teodorescu va prelua atributiile pana cand Parlamentul va numi o alta persoana. In vara lui 2012 insa, Valer Dorneanu a fost tinut de USL luni de zile interimar, pana cand insusi presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a cerut expres Guvernului Ponta sa faca o noua numire, prin intermediul celebrei liste in 11 puncte.

Functia de Avocat al Poporului este extrem de importanta, in conditiile in care el este singurul care poate contesta la CCR ordonantele de urgenta, iar Guvernul Ponta este campionul guvernarii prin ordonante de urgenta, in ciuda majoritatii de 70% de care se bucura in Parlament.

Numirea Ecaterinei Teodorescu, controversata din punct de vedere constitutional, a trecut oarecum neobservata, fiind facuta in ultimele zile ale anului, aproape de sarbatori, si in contextul altor scandaluri politice de amploare.

Gheorghe Iancu: Avocatul Poporului trebuie sa fie numai jurist si nu orice fel de jurist

Conform legii 35/1997 republicata in 2004 privind Avocatul Poporului, "Poate fi numit Avocat al Poporului orice cetatean roman care indeplineste conditiile de numire prevazute pentru judecatori la Curtea Constitutionala".

Constitutia Romaniei prevede la art. 143 (Conditii de numire pt judecatori la CCR) ca "Judecatorii Curtii Constitutionale trebuie sa aiba pregatire juridica superioara, inalta competenta profesionala si o vechime de cel putin 18 ani in activitatea juridica sau in invatamantul juridic superior".

Conform CV-ului postat pe site, Eugenia Teodorescu este singurul dintre cei patru adjuncti ai Avocatului Poporului care nu are pregatire juridica superioara si experienta ceruta de Constitutie pentru a putea exercita atributiile cu care a fost insarcinata de Parlament, ea fiind economist. Si totusi a fost cea desemnata interimar.

De ce a facut majoritatea USL o asemenea alegere si cum de nu a existat o reactie publica din partea Opozitiei?

"Exista o sesizare la Curtea Constitutionala depusa de grupurile parlamentare ale PDL inainte de Anul Nou impotriva hotararii prin care a fost numita aceasta persoana interimar, pana la numirea viitorului Avocat al Poporului. Nu stiu sa fi fost dat vreun termen, dar cred ca se va admite imediat. Ce altceva poti sa spui daca Constitutia spune ca trebuie sa fii jurist?", a declarat pentru Ziare.com profesorul de drept constitutional Gheorghe Iancu, fostul Avocat al Poporului demis de USL in 2012, in avanpremiera suspendarii presedintelui.

Gheorghe Iancu spune ca o cunoaste pe Ecaterina Teodorescu, pentru ca ea a fost numita adjunct in timpul mandatului sau, si ca aceasta a gresit cand a acceptat sa preia interimatul.

"Adjunctii pot sa fie orice, ei trebuie sa indeplineasca alte conditii, insa Avocatul Poporului trebuie sa fie numai jurist si nu orice fel de jurist. Ca urmare, e un paradox: aceasta doamna este economista, dar ii curge vechimea de judecator la Curtea Suprema si la Curtea Constitutionala. E o aiureala!", a explicat prof. Iancu, precizand ca deputatul Eugen Nicolicea a fost cel care a propus-o pe Teodorescu si ca adjunct, si ca interimar.

Intrebat de ce crede ca USL a ales ca interimar tocmai pe adjunctul care nu are studii juridice, prof. Iancu a replicat: "Pentru ca era singurul pesedist. Mai este cineva de la UDMR, cineva de la PNL si Magda Stefanescu, care nu a fost propusa de un partid".

Conform avizului dat in martie 2012 de Camera Deputatilor, Eugenia Teodorescu Gica a fost propusa adjunct de Grupul progresistilor din Parlament.

Cat despre perioada pe care se poate intinde interimatul, cata vreme USL-ului ii convine sa acesta a precizat ironic "toata viata".

"Problema este ca va plati banii din urma. Va trebui sa dea inapoi banii primiti, iar daca nu ii da intr-un an, in doi ani trebuie sa ii dea Parlamentul", a conchis prof. Gheorghe Iancu, convins fiind ca judecatorii de la Curtea Constitutionala nu vor accepta aceasta situatie.

Punctul 7 de pe celebra "to do list" inmanata de presedintele Barroso premierului Victor Ponta prevedea numirea unul Avocat al Poporului care sa se bucure de sprijinul majoritatii partidelor politice, printr-un proces de numire transparent si obiectiv.

Nici pana astazi acest punct nu a fost indeplinit, in conditiile in care profesorul Crisu Anastasiu nu este specialist in drept constitutional, iar mandatul sau a stralucit prin lipsa oricarei activitati.

#Eugenia Teodorescu interimar Avocatul Poporului, #interimar Avocatul Poporului, #conditii Avocatul Poporului , #justitie