Un judecator CSM sustine ca e binevenita sectia de investigare a magistratilor: Judecatorii din penal simt o presiune impotriva lor

Luni, 11 Decembrie 2017, ora 10:00
5421 citiri
Un judecator CSM sustine ca e binevenita sectia de investigare a magistratilor: Judecatorii din penal simt o presiune impotriva lor
Foto: captura video Antena3 (Arhiva)

Judecatorul Gabriela Baltag, membru al CSM, este de acord cu infiintarea unei sectii de investigare a magistratilor, discutata in comisia speciala condusa de Florin Iordache, si sustine ca unii judecatori i s-au plans ca au suferit presiuni din partea unei parti a sistemului judiciar.

"Este binevenita (sectia de investigare a magistratilor, n.red.), contrar afirmatiilor unor colegi din CSM. Salut aceasta initiativa pentru ca, trebuie sa recunoastem, nu o data aflam ca, mai ales judecatorii care judeca in penal, simt o presiune venita impotriva lor dintr-o anumita parte a sistemului judiciar. (..)

Nu va spun cate memorii au venit spre noi, insotite de documente, care prezentau o forma de presiune asupra judecatorilor care judeca in materie penala", a declarat Gabriela Baltag duminica seara la Antena 3, informeaza Mediafax.

Intrebata daca este vorba despre presiuni in ceea ce priveste anumite decizii pe care le iau, Gabriela Baltag a raspuns: "Vor sa afle ce considerente au stat la baza deliberarilor, in afara de cele expuse, considerand ca sunt altele".

"Aceasta sectie din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie este benefica, va aduce si va spori independenta judecatorului", a mai sustinut judecatorul.

In context, Gabriela Baltag l-a criticat pe procurorul general Augustin Lazar pentru pozitiile exprimate impotriva modificarilor facute in Parlament la Legile Justitiei.

"Am pretentia ca atunci cand vorbesti de pierderea independentei magistratilor sa indici macar un text de lege. Nu e nicio prevedere, pana in momentul de fata, care sa aduca o ingradire a independentei sistemului judiciar", a mai spus Baltag.

In plus, judecatorul a sustinut ca presedintele Romaniei nu trebuie sa decida in privinta conducerii Curtii Supreme, precizand ca pana in 2005 seful statului nu avea putere de decizie in acest sens.

"Nu e de conceput ca un presedinte de tara, care e om politic, sa decida. Ce argumente ar putea avea sa refuze numirea unui presedinte ICCJ? Am auzit ca ar putea primi rapoarte de la servicii. Ce sa intelegem, ca serviciile pot sa interfereze in cariera magistratilor? Este foarte grav acest lucru.

Este exclus sa permitem serviciilor secrete sa aiba o putere de inlaturare a magistratilor prin presedintele tarii. Nu exista acest drept de veto niciunde in lumea civilizata", a explicat Gabriela Baltag.

Prezenta deseori in studiourile Antena3, Gabriela Baltag este unul dintre membrii CSM care au votat pentru avizarea pozitiva a legilor Justitiei. Judecatorul a acuzat-o pe sefa DNA, Laura Codruta Kovesi ca a participat la o dezbatere publica organizata de GDS, insa CSM i-a luat apararea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#Gabriela Baltag sectie investigare magistrati, #Baltag legile justitiei, #Baltag presedinte conducere ICCJ , #justitie