Batalia pentru parchete

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 22 Februarie 2016, ora 07:29
5358 citiri
Batalia pentru parchete

Apreciez faptul ca dna ministru Pruna a iesit, dupa cum chiar domnia sa spune, din ipocrizie in privinta reinnoririi mandatului dnei Kovesi in fruntea DNA, reinnoire pe care, practic, a anuntat-o vineri seara la TV.

Cunosc argumentele contrare, cum ca Justitia nu sta intr-un om, ca e nevoie de deschiderea lumii procurorilor etc. In laborator ele pot fi corecte, dar in lumea reala lucrurile stau, in opinia mea, cam asa: suntem in razboi cu o coruptie ajunsa la dimensiuni inspaimantatoare din toate punctele de vedere, cu extindere pe orizontala si verticala, dar ca forme de manifestare uneori grotesti.

Avem un general al ostii procurorilor anticoruptie cu eficienta dovedita, indiferent cum vrem sa o judecam, ca e vorba de cifre, ca e vorba de importanta "pestilor" pescuiti, ca e vorba de evaluari internationale. Nimeni nu spune ca teoretic nu se poate si mai mult, si mai bine. Intotdeauna se poate.

Dar in acest moment dna Kovesi este o certitudine de competenta si eficienta, in vreme ce oricare alt procuror sef poate fi doar o promisiune. In razboi nu risti si nu testezi, daca nu esti nevoit. Atunci cand poti folosi o certitudine, o folosesti.

Da, o institutie, cu atat mai putin actul de justitie, nu trebuie sa stea intr-un om, dar aceeasi oaste poate pierde sau castiga un razboi in functie de priceperea si inteligenta generalului.

Deci cred ca dna Pruna are dreptate cand spune ca ar fi fost o ipocrizie sa nu vedem acest adevar simplu in fata. Restul, cu tot respectul, mi se par fandoseli care in general ascund fie ranchiuni personale, fie interese contrare anticoruptiei.

Daca in privinta DNA, dupa niste volte si ezitari, dna Pruna a ajuns, in opinia mea, la concluzia simpla si corecta, in cazul procurorului general situatia ramane periculos de fluida.

Saptamana trecuta, Ministerul Justitiei a anuntat criteriile pentru candidatii la functia de procuror general si calendarul procesului de recrutare.

In opinia mea, ele nu se inscriu pe deplin in exigentele unui proces transparent si robust cerut repetat de rapoartele MCV.

Avem criteriile profesionale minimale. De exemplu, de ce sa iei in calcul doar ultima evaluare profesionala si lipsa unei sanctiuni doar in ultimii 3 ani? De ce sa nu fie luat in calcul un parcurs mai lung al candidatului, de exemplu din 2007 incoace, ca sa se vada cum a crescut procurorul respectiv, ce consecventa a avut in respectarea criteriilor?

Criteriile de integritate sunt atat de vagi, incat mi se par inaplicabile practic. De exemplu, ma intreb, cum aplici practic urmatorul criteriu: "absenta oricarui conflict care ar putea dauna interesului public de infaptuire a justitiei sau de aparare a intereselor generale ale societatii"?

Ce fel de conflict, de ce natura? Daca esti in conflict cu Antena 3, de exemplu, care te linseaza sistematic pentru ca l-ai bagat la inchisoare pe Voiculescu si lupti pentru recuperarea prejudiciului, indeplinesti sau nu criteriul lipsei conflictului?

Mie aceste criterii mi se par mai mult o salata de vorbe frumoase, dar fara acoperire practica, tocmai pentru ca sunt cu mult prea vagi. Si dna Bica, si dl Nitu le-ar fi indeplinit fara probleme in 2013.

Per ansamblu sunt criterii minimale poate corecte, dar sterile. Mi s-ar fi parut cu mult mai potrivit ca procedura sa includa la vedere, de exemplu, ca puncte obligatorii in scrisoarea de depunere a candidaturii, niste aspecte contextualizate, concrete, cum ar fi: asumarea anticoruptiei si viziunea despre ea, viziunea despre recuperarea prejudiciilor, pozitia fata de MCV, viziunea asupra colaborarii PICCJ- DNA, asupra profesionalizarii unitatilor din teritoriu, eventual pentru retezarea legaturilor care exista in teritoriu dintre procurori si interlopi sau privind relatia dintre minister si celelalte puteri, viziunea despre agenda Ministerului Public in plan european etc.

Veti spune ca aceste chestiuni concrete vor fi atinse in procedura efectiva de selectie de la minister. Vor fi? Nu stiu. Procedura vorbeste vag despre un dialog intre ministru si candidati.

Ce e acela dialog? Interviu? O cafea? Despre ce se va dialoga? Despre aspecte concrete sau despre "castravete"? Va exista un punctaj al "dialogului"? Cred ca ministrul Justitiei ar trebui sa detalieze procedura, iar interviurile sa fie publice exact ca acelea de la CSM, pe care le poate prelua live orice televiziune si le poate vedea pe Internet orice om interesat.

Sa vada tot poporul ce a vrut sa afle ministrul, care considera ca sunt aspectele esentiale si pe ce si-a bazat decizia finala, in ce a constat superioritatea alesului.

Pe criteriile acestea vagi, cu procedura aceasta opaca, efectul cel mai previzibil si periculos este ca procurorii cu adevarat foarte buni sa nu se inscrie pe post de carne de tun. Semnalele pe care le am eu din sistem este ca inclusiv din cauza lipsei de transparenta sentimentul este ca in momentul procedurii jocurile vor fi fost deja facute.

Deja sunt vehiculate nume, coincidenta sau nu, dintre apropiatii lui Tiberiu Nitu.

Cei care stiu ca DNA este o fortareata inca de necucerit nu ma indoiesc ca isi concentreaza efortul pe PICCJ.

Chiar daca sunt doar temeri reflex, chiar daca dna Pruna doreste in mod real sa faca intr-adevar cea mai buna propunere cu putinta, ceea ce eu nu contest de plano, daca nu va transparentiza la maximum procesul, nu vad cum va da incredere si cum va combate mesajele celor care inhiba voluntar orice intentie de intrare in competitie a unor profesionisti integri.

Si daca nu ai de unde alege, atunci nu ai cum sa oferi sistemului un procuror general cu adevarat valoros, adecvat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#criterii procedura procuror general , #justitie