Cand dreptatea nu se face pana la capat (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Duminica, 07 Decembrie 2014, ora 12:09
13384 citiri
Cand dreptatea nu se face pana la capat (Opinii)

Nu cred ca exista om cinstit din Romania care sa nu se bucure cand vede ca inca un acuzat de coruptie a cazut in plasa procurorilor DNA. Nu cred sa curga prea multe lacrimi cand apare la televizor cu catuse la maini, cu atat mai putin cand se pronunta o condamnare.

Insa in spatele acestei satisfactii, usor de inteles, sta o mare dezamagire.

Vedeti, cea mai mare durere a infractorului care a furat averi nu e sa stea cativa ani la puscarie, ci sa piarda tot ce a furat. Si din acest punct de vedere, in Romania inca nu se face pe deplin dreptate.

Din datele prezentate la recenta dezbatere organizata de Freedom House si Expert Forum pe tema confiscarii extinse constatam ca in bugetul statului ajunge foarte putin din ceea ce s-a furat. Aproximativ 5-8% din sumele a caror confiscare a fost dispusa de instante, potrivit expertului anticoruptie Laura Stefan. Calculele sunt insa partiale, mai mult estimari.

Oficiul National pentru Recuperarea Creantelor provenite din infractiuni, din cadrul Ministerului Justitiei, a incercat o astfel de estimare si cel putin pentru 2013 ea suna rau. Daca valoarea bunurilor sechestrate se ridica la peste 430 de milioane de euro, valoarea bunurilor confiscate efectiv, potrivit notificarilor trimise de ANAF, se ridica la putin peste 5,5 milioane de euro.

Este cred destul de evident ca in cele mai multe dintre cazuri infractorii reusesc sa pastreze macar o parte din produsul infractiunii, daca nu pana la capat cel putin suficient de mult timp pentru ca acesta sa dispara prin diferite metode si sa fie foarte greu de gasit, daca nu chiar imposibil.

Exista si riscul ca bunul sa se degradeze si cand in sfarsit se pune problema valorificarii lui sa nu mai fie nimic de valorificat.

Anul acesta, spunea Laura Codruta Kovesi intr-un interviu pentru Ziare.com, DNA a indisponibilizat bunuri si valori de peste 140 de milioane de euro, in hotararile de condamnare in dosarele DNA pronuntate tot anul acesta s-a dispus confiscarea a 30 de milioane de euro. Atat trebuie sa intre in bugetul statului daca ii confisca ANAF.

Dar cat anume a fost executat efectiv nu se stie insa. Reprezentanta ANAF la dezbatere, Raluca Dragan, nu a fost in stare sa dea un raspuns coerent nici macar in privinta anilor trecuti. Domnia sa explica, cu un aer chiar nedreptatit, ca nu are cum sa stie de la Bucuresti ce confiscari au facut structurile teritorilale ale ANAF. De parca fiecare ar fi de capul lui, stat in stat.

E drept ca exista si impedimente obiective pentru o asemenea centralizare. De exemplu, dupa cum puncta Laura Stefan, in cadrul ANAF nu exista o structura specializata cu gestionarea bunurilor confiscate, nu exista un cont unic unde sa fie varsate toate sumele confiscate. Dar pentru asa ceva nu e nevoie de modificari legislative, ci de o buna organizare interna.

Iar imaginea pe care o proiecteaza ANAF este aceea a unei institutii dezorganizate. Ca dezorganizarea este strict rezultatul unei incompetente managerile crase si cronice sau ca este mentinuta cu buna stiinta tocmai ca in haos sa fie pierdut firul multor confiscari este greu de spus. Cred ca adevarul e combinat.

Dar nici prezumtia de buna credinta nu o pot acorda cat timp confiscarea bunurilor rezultate din infractiuni este atat de slaba, in timp ce multi contribuabili cu restante se trezesc rapid cu conturile blocate pentru datorii derizorii, uneori si de cativa lei.

Problema este ca in felul acesta ANAF face inutile in mare parte hotararile judecatoresti pronuntate. Cand justitia se pronunta, decizia ei trebuie pusa in aplicare pe toate planurile. Incarcerarea este doar o parte din dreptate. Cealalta, la fel de importanta, este recuperarea furtului. Daca una dintre ele lipseste, nu poti sa spui ca justitia a fost infaptuita.

In plus, nici macar nu vorbim despre sume derizorii. Vorbim de bani multi cu care ar putea fi rezolvate multe dintre problemele societatii romanesti.

Citeste si:
Cum s-a ajuns la război total în PMP. Acuzații de lupte pe funcții și o fuziune eșuată
Cum s-a ajuns la război total în PMP. Acuzații de lupte pe funcții și o fuziune eșuată
Lupta internă din PMP a ajuns la noi culmi după ce actualul și fostul președinte al partidului s-au acuzat reciproc că au avut promise funcții de la PNL ca urmare a unei eventuale fuziuni....
Florin Cîţu, nemulţumit de relația cu PSD: ”Aş vrea mai mult fair-play. E foarte uşor să scriu pe Facebook că propunem să creştem pensiile cu 60%”
Florin Cîţu, nemulţumit de relația cu PSD: ”Aş vrea mai mult fair-play. E foarte uşor să scriu pe Facebook că propunem să creştem pensiile cu 60%”
Preşedintele PNL, Florin Cîţu, afirmă, marţi seară, că este nemulţumit de modul în care se comună în coaliţie, aşteptând mai mult fair-play din partea partenerilor. Cîţu susţine...