Cate condamnari definitive pentru coruptie au fost date in ultimii cinci ani

Marti, 09 Decembrie 2014, ora 22:34
3774 citiri
Cate condamnari definitive pentru coruptie au fost date in ultimii cinci ani
Foto: Ziare.com

Aproape 2.000 de persoane au fost condamnate in ultimii 5 ani pentru fapte de coruptie, marea majoritate barbati, iar in circa 350 de cazuri a fost vorba despre mita.

Statisticile au fost prezentate, marti, de judecatorul Cristi Danilet, membru in CSM, in cadrul dezbaterii "Consolidarea statului de drept intr-un spatiu al schimbarii" organizata de Expert Forum si fundatia Konrad Adenauer cu ocazia Zilei Internationale Anticoruptie, instituita de ONU in 2003.

"Acest flagel afecteaza intreaga societate, a lovit toate institutiile statului, toate sunt mancate de acest cancer odios - coruptia", a subliniat judecatorul, prezentand cateva statistici referitoare la ultimii 5 ani.

Astfel, din 2009 pana in prezent 1.927 de persoane au fost condamnate pentru fapte de coruptie, dintre care 1.609 barbati, 350 de condamnari fiind pentru luare de mita si 342 de condamnari pentru dare de mita.

"Cred ca e o atentionare puternica. In Romania se sanctioneaza penal si darea de mita, prin urmare, daca vrem cu adevarat sa luptam contra coruptiei, trebuie sa incepem prin a refuza sa dam mita", a subliniat judecatorul Cristi Danilet.

Acesta a prezentat si numarul magistratilor care au ajuns in spatele gratiilor fiind condamnati definitiv pentru fapte de coruptie: 27 de procurori si 25 de judecatori.

"CSM militeaza si pentru respectarea regulilor de disciplina judiciara (...) 98 de judecatori si alti 42 de procurori au fost sanctionati disciplinar, pedepsele mergand pana la eliminarea din magistratura", a mai afirmat acesta.

Pentru ca una dintre temele centrale ale dezbaterii a fost legata de legislatia electorala si de alegerile din acest an, judecatorul Cristi Danilet a subliniat faptul ca "frauda la vot e la fel de grava ca si coruptia".

"Unul dintre drepturile pe care se intemeiaza o democratie este tocmai posibilitatea cetatenilor de a-si alege reprezentantii care sa guverneze pentru ei, iar manipularea votului, cumpararea votului, falsificarea buletinelor de vot, votul multiplu, impiedicarea participarii la vot sunt tocmai activitati prin care se elimina acest principiu de baza", a afirmat acesta, adaugand ca frauda electorala nu poate fi combatuta doar prin masuri represive, ci fiecare cetatean onest trebuie sa reactioneze impotriva oricaror incalcari de acest gen.

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#Danilet condamnari coruptie, #statistici condamnari mita, #magistrati condamnati coruptie , #justitie