Cazanciuc: Vom trimite un proiect de OUG pentru schimbarea codului - modificarile, discutate abia miercuri

Vineri, 31 Ianuarie 2014, ora 09:57
3161 citiri
Cazanciuc: Vom trimite un proiect de OUG pentru schimbarea codului - modificarile, discutate abia miercuri
Foto: Arhiva

Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a declarat vineri dimineata ca lucreaza la un proiect de ordonanta de urgenta care va modifica noul Cod Penal, care intra in vigoare sambata 1 februarie si este puternic contestat de magistrati.

Ministrul a precizat ca OUG va ajunge pe masa Guvernului in zilele urmatoare, adica dupa intrarea lui in vigoare, relateaza Digi24.

Pentru a evita efectele negative ale intrarii in vigoare a Codului Penal si Codului de Procedura penala, semnalate de magistrati, Guvernul Ponta ar putea sa dea o alta Ordonanta de Urgenta de amanare a intrarii in vigoare a acestora pana cand va fi gata actul normativ care le modifica. Nici premierul Ponta, nici ministrul Justitiei nu au vorbit despre aceasta posibilitate pana acum.

Daca nu se da nicio Ordonanta de Urgenta pana vineri seara la ora 24, noile coduri intra in vigoare si mai multi condamnati, printre care Mihai Necolaiciuc sau Sorin Ovidiu Vintu scapa de pedeapsa.

Discutiile despre completarea noilor coduri au avut loc inca din octombrie 2013, cand premierului Ponta i s-a explicat de catre CSM care sunt problemele ce pot aparea. Ulterior, CSM, ICCJ, DNA, DIICOT au fost solicitate sa isi spuna punctul de vedere cu privire la ordonanta de urgenta care sa faca modificarile cerute, doar ca premierul Ponta s-a razgandit si OUG nu a mai fost adoptata. Miercuri, in ultima sedinta de guvern in care se mai putea face acest lucru, premierul a anuntat ca noile coduri nu vor fi modificate inainte de intrarea lor in vigoare.

Inalta Curte, DNA si CSM au reactionat imediat cerand Guvernului sa faca modificarile convenite.

Inalta Curte cere Guvernului completarea noilor coduri inainte de intrarea in vigoare. Ce raspunde Ponta

DNA se alatura ICCJ: Intrarea in vigoare a noilor coduri, risc major pentru eficienta anticoruptiei

De asemenea, presedintele Traian Basescu a sustinut o declaratie de presa la Palatul Cotroceni in care si-a asumat eroarea de a fi pomulgat codurile in forma actuala, dar i-a cerut premierului sa faca corecturile solicitate de magistrati, avertizandu-l ca daca nu face asta se transforma intr-un "scut al coruptilor".

Basescu: Imi asum eroarea pe coduri. Daca Ponta nu corecteaza, e scut pentru corupti

Joi, ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a participat la sedinta plenului CSM in care s-au discutat modificarile ce ar trebui facute la noul Cod Penal.

Joi seara, premierul Ponta a dat de inteles ca nu intentioneaza sa modifice codurile inainte de intrarea lor in vigoare.

"Vine dl Cazanciuc, imi prezinta si miercuri il discutam. (...) Cei de la CSM au discutat astazi. Au facut un set de propuneri. Dl Cazanciuc maine le centralizeaza si dupa aceea le discutam", a declarat Ponta la Palatul Victoria.

Oana Haineala (CSM) este la Palatul Victoria: Discutii despre OUG pe noile coduri penale

Codul de procedura penala a fost adoptat de Parlament in iunie 2010, prin angajarea raspunderii de guvernul condus de Emil Boc.Ministrul Justitiei era actualul prim-vicepresedinte PDL, Catalin Predoiu. Legea a fost promulgata de presedintele Traian Basescu la doar cateva zile de la adoptare. Premierul Victor Ponta a detinut functia de vicepresedinte al Comisiei speciale din Parlament pentru modificarea codurilor penale si civile. In plus, Victor Ponta detinea si functia de ministru pentru Relatia cu Parlamentul.

Președintele României: Relevanța NATO este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm
Președintele României: Relevanța NATO este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm
Klaus Iohannis, președintele României a transmis, vineri, 29 martie, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că România va rămâne profund implicată în procesul de adaptare...
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
#Cazanciuc ordonanta coduri penale, #Ponta modificare coduri penale , #justitie