Cazul Badalau - fratia dintre evaziune si politica (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 28 Octombrie 2013, ora 23:59
6176 citiri
Cazul Badalau - fratia dintre evaziune si politica (Opinii)
Foto: Digi 24

Scandalul evaziunii fiscale de 50 de milioane de euro, cu terminatii in zone cheie ale statului roman - politica, justitie, finante, desi de-abia la inceput, aduce niste explicatii extrem de importante pentru situatia si evolutia Romaniei.

Din punct de vedere fiscal ne da o mostra a nivelului la care a ajuns evaziunea fiscala. Si nu ma refer la evaziunea marunta a PFA-ului care mai lucreaza la negru sau a mai stiu eu carui SRL care mai cara o basculanta cu pamant si fara factura.

Ma refer la evaziunea pe picior mare, care pana acum nu a primit decat lovituri sporadice si neesentiale. Aceasta evaziune fabuloasa explica faptul ca indiferent de sistemul de impozitare folosit, indiferent de schimbarile de legislatie, colectarea in Romania a ramas la un nivel modest.

Dar aceasta evaziune nu poate fi comisa pe cont propriu. Ea presupune o retea cu ramificatii la cele mai inalte nivele de decizie si control. Si iata cum numai in acest caz avem implicati un procuror de rang foarte inalt, cu functie de conducere in Parchetul General, un senator PSD, functionari de la Finante, adica exact acei oameni apti sa faca un bun culoar de imunitate pentru ca treaba sa mearga unsa.

Evaziunea nu functioneaza la nivel mare fara coruptie. Cele doua se presupun si se potenteaza reciproc, iar impreuna sufoca economia Romaniei. Dar nu este vorba numai despre coruptia unei persoane. Este vorba si despre coruptia sistemului politic. Pentru ca banii din evaziune si pentru protectia evaziunii nu merg exclusiv in buzunare private. Mai ales in perioadele electorale ei alimenteaza masiv pusculitele probabil tutror partidelor mari din Romania, adica ale tuturor partidelor care mai tarziu pot garanta continuarea acestei protectii.

Asadar fara o schimbare radicala a legii finantarii partidelor politice nu cred ca exista nici cea mai mica sansa ca aceasta simbioza toxica intre politic, evaziune si coruptie sa fie asanata.

Din punct de vedere politic, sigur ca, teoretic cel putin, PSD primeste o lovitura, mai mult financiara decat de imagine, pentru ca votantii acestui partid nu au niciun interes pentru chestiunile de integritate.

De unde vine ea? Dintr-o zona implicata si in atacul asupra ministrului PSd al Energiei Constantin Nita in dosarul spagii de la Hidroelectrica. Sa ne amintim ca Niculae Badalau este seful organizatiei PSD Giurgiu, adica judetul unde frecusurile dintre social-democrati si liberali sunt foarte mari.

Intamplator sau nu, Daniel Chitoiu este deputat de Giurgiu. Acelasi Daniel Chitoiu al carui consilier, Remus Vulpescu, a scris denuntul impotriva consilierului lui Constantin Nita. Intamplator sau nu, Niculae Badalau incepuse recent o operatiune de racolare in PSD a liberalilor nemultumiti din Giurgiu. Asa e lumea asta plina de coincidente.

Pe de alta parte, suspicioasa din fire, nu pot sa nu ma gandesc ca in PSD pot fi in plina desfasurare niste reglari de conturi intre baronii tot mai agresivi si mai pretentiosi si Victor Ponta. Nu cred ca premierul i-a taiat capul lui Niculae Badalau. Dar nu stiu daca va plange la mormantul lui politic. Macar dintr-un motiv.

Dupa sapuneala pe care se pare ca primit-o la Casa Alba pe tema independentei justitiei, Victor Ponta avea nevoie de un sacrificiu ritualic care sa dovedeasca atasamentul lui fata de valorile statului de drept, nu-i asa? Asa ca dosarul acesta vine la fix pentru a inchide gurile necredinciosilor care cred ca dupa trocul procurorilor s-a cam terminat cu justitia din Romania.

Dar mai e ceva. Si nu in ultimul rand. Poate in primul, de acolo de unde pleaca tot raul. Cine se uita la profilul lui Nicolae Badalau se ia cu maine de cap. Omul este prin excelenta penal: condamnat pentru furt inainte de 1989, a fost anchetat pentru spalare de bani la sesizarea ANI. Si totusi omul acesta a candidat si a fost ales. S-au gasit mii de oameni sa valideze aceasta oferta sulfuroasa, sa il gireze pe Badalau cu increderea necesara pentru fi unul dintre cei care decid pentru Romania.

Cum, pentru ce poti sa votezi un astfel de om, daca ai mai mult de doi neuroni interconectati in cap? Si sunt gata sa pun pariu ca imensa majoritate a celor care l-au votat l-ar vota din nou si maine daca ar fi cazul, cu tot cu noul sau dosar penal. Si pentru prostia asta imensa nu e leac in justitie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#evaziune 50 milioane, #Niculae Badalau evaziune, #PSD evaziune , #justitie