Cazul Gheorghe Ursu: Instanta a pus sechestru pe bunurile si pe o treime din pensiile tortionarilor

Marti, 29 August 2017, ora 17:21
3551 citiri
Cazul Gheorghe Ursu: Instanta a pus sechestru pe bunurile si pe o treime din pensiile tortionarilor
Foto: Fundatia Gheorghe Ursu

Curtea de Apel Bucuresti a decis, luni, sa puna sechestru asigurator pentru acoperirea despagubirilor cerute de partile civile, pe bunurile tortionarilor disidentului Gheorghe Ursu - Marin Parvulescu, Tudor Postelnicu si Vasile Hodis - pana la valoarea de 3.100.000 de euro.

Astfel, in cazul lui Marin Parvulescu, judecatorii au pus sechestru pe un apartament din sectorul 6 si pe un autoturism Dacia.

Pentru Vasile Hodis, instanta a dispus sa fie puse sub sechestru un apartament si o masina Skoda Octavia. Actiunile detinute de cei doi fosti lucratori ai Securitatii au fost puse si ele sub sechestru. La fel, conturile bancare ale celor doi au fost blocate.

In acelasi timp, judecatorii au pus poprire pe o cota de o treime din pensia, in valoare neta de 4765 lei, incasata de Tudor Postelnicu (decedat intre timp), asupra unei cote de 1/3 din pensia, in valoare neta de 4082 lei, incasata de Marin Parvulescu de la Casa de Pensii Sectoriala a Serviciului Roman de Informatii si asupra unei cote de 1/3 din pensia, in valoare neta de 5091 lei, incasata de Vasile Hodis de la Casa de Pensii Sectoriala a Serviciului Roman de Informatii, cu retinerea acesteia de catre tertul poprit.

Pana acum, pentru moartea lui Gheorghe Ursu au fost condamnate trei persoane: Marian Clita, fost coleg de celula cu Gheorghe Ursu, Tudor Stanica, fost sef al Directiei Cercetari Penale si Mihail Creanga, fost sef al Arestului Militiei Capitalei.

In 7 iunie, Curtea de Apel Bucuresti a decis introducerea Serviciului Roman de Informatii, a Ministerului Afacerilor Interne si a Ministerului Finantelor ca parti responsabile civil in dosarul mortii disidentului comunist Gheorghe Ursu, ucis in bataie in timpul interogatoriilor din beciurile Securitatii.

Tortionarii disidentului Gheorghe Ursu au fost trimisi in judecata in 1 august 2016, de procurorii militari de la Parchetul instantei supreme, maiorul in rezerva Marin Pirvulescu si colonelul in rezerva Vasile Hodis, fosti ofiteri ai Departamentului Securitatii Statului, fiind acuzati de infractiuni contra umanitatii, iar fostii ministri de Interne George Homostean si Tudor Postelnicu, de complicitate la aceste infractiuni.

Potrivit rechizitoriului, in perioada ianuarie - noiembrie 1985, inginerul disident Gheorghe Emil Ursu a facut obiectul urmaririi informative si judiciare, pentru acte sau fapte considerate ostile regimului comunist, fiind arestat la 21 septembrie 1985 si decedand in 17 noiembrie 1985, in Spitalul Penitenciar Jilava.

"Pentru a disimula adevaratul obiect al cercetarii disidentului Ursu Gheorghe Emil si pentru a putea face 'dovada' ca nu exista un dosar politic pe numele acestuia, organele de securitate au 'inventat' infractiunea de detinere si operatiuni interzise cu mijloace de plata straine", au scris procurorii militari in actul de sesizare a instantei.

In realitate, potrivit probelor din dosar, reprezentantii Departamentului Securitatii Statului erau interesati de aspecte cum ar fi legaturile lui Gheorghe Ursu cu postul de radio Europa Libera, relatiile si discutiile acestuia cu lumea literara si artistica din tara si din diaspora, precum si de impresiile consemnate in jurnalul acestuia despre politica statului si despre conducatorii partidului si statului comunist.

Marin Pirvulescu si Vasile Hodis sunt acuzati ca au exercitat actiuni represive sistematice fata de Gheorghe Ursu, in perioada in care acesta a facut obiectul urmaririi informative si judiciare pentru acte sau fapte considerate "ostile regimului comunist".

De asemenea, Pirvulescu, principalul anchetator al lui Gheorghe Ursu, secondat de Hodis, au participat la torturarea sistematica si, in final, la uciderea disidentului, sustin procurorii.

George Homostean si Tudor Postelnicu au fost acuzati de procurorii militari ca, in cursul lunilor octombrie si noiembrie 1985, au transmis catre ambasadele Romaniei de la Paris si Washington documente oficiale prin care au disimulat caracterul represiv si politic al actiunilor intreprinse de Parvulescu si Hodis impotriva lui Gheorghe Ursu, in perioada in care acesta a facut obiectul urmaririi informative si judiciare.

Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a anunţat vineri, 29 martie, că împreună cu echipa de la instituţia pe care o conduce, pregăteşte un proiect legislativ care va...
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, a declarat vineri, 29 martie, despre viziunea sa cu privire la Bucureşti, că trebuie să ajungi să te simţi...
#sechestru tortionari Gheorghe Ursu , #justitie