Cazul scriitorilor din inchisori: Editurile care au facut o afacere profitabila si-ar putea pierde acreditarea

Miercuri, 13 Ianuarie 2016, ora 14:57
2934 citiri
Cazul scriitorilor din inchisori: Editurile care au facut o afacere profitabila si-ar putea pierde acreditarea
Foto: Digi24 (Arhiva)

Multe edituri au facut o afacere profitabila din obtinerea acreditarii de editura stiintifica si, in contextul scandalului generat de eliberarea conditionata a unor detinuti in baza volumelor pretins stiintifice publicate, acreditarea lor ar trebui revazuta, iar unele acreditari retrase, afirma prof. dr. Marian Popescu.

"In primul rand, ar trebui revazuta acreditarea data de CNCSIS acelor edituri. Si, in urma analizei situatiei de acum, ar urma retragerea acestei acreditari.

Dar multe edituri au facut din obtinerea acreditarii de editura de carte stiintifica - care permite autorilor publicati sa obtina scoruri academice, care conteaza la concursuri pe post-didactic sau la evaluarea anuala sau la obtinerea gradatiilor - o afacere profitabila. Sanctionarea prin retragerea acreditarii ar lovi in profit, desigur", a declarat intr-un interviu pentru Timpolis Marian Popescu, profesor doctor la Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii din cadrul Universitatii din Bucuresti si membru al Comisiei de Etica.

Cine si de ce le-a permis condamnatilor sa isi "cumpere" zile de libertate scriind carti?

In ceea ce ii priveste pe profesorii care au girat respectivele lucrari cu caracter pretins stiintific, Marian Popescu spune ca acestia trebuie sanctionati de catre institutiile in care lucreaza.

"In primul rand, sunt necesare: evaluarea exacta a caracterului stiintific al lucrarilor, precizarea modului in care a fost implicat cadrul didactic respectiv, dar si facultatea, unde este cazul.

Daca facultatile de unde provin acele cadre didactice sau chiar universitatile respective, prin Comisia de Etica, vor intreprinde aceasta evaluare, atunci, in cazul in care se va dovedi ca participarea profesorului respectiv este contrara prevederilor Cartei, a Codului de etica al universitatii, se impune sanctionarea", a declarat Marian Popescu, precizand ca excluderea din invatamant, posibilitate mentionata de presedintele Uniunii Scriitorilor, Nicolae Manolescu, "se face numai in conditiile legii si in cazul in care au fost incalcate prevederi ale contractului de munca".

Nicolae Manolescu, despre cartile scrise in inchisori: O escrocherie nationala, o bataie de joc fara margini

Nicolae Manolescu, despre plagiate si detinutii-carturari: I-as scoate din invatamant pe profesorii care au girat lucrarile

Prof. dr. Marian Popescu ii contrazice pe cei care sustin ca universitatile la care predau profesorii implicati in acest scandal nu sunt implicate, opinie sustinuta si de ministrul Educatiei, Adrian Curaj.

Adrian Curaj, despre profesorii care i-au girat pe detinutii-scriitori: Au facut-o in numele personal

"Cred ca nu e corecta aceasta derobare. Acei profesori au fost contactati de detinuti tocmai pentru ca prevederea legala privind reducerea pedepsei pentru publicarea de lucrari stiintifice le cerea asa ceva. Dar acei profesori sunt profesori la universitate, nu in afara ei. Analiza caracterului stiintific al acelor lucrari revine mediului care le produce in mod real: universitatea, Academia si cercetarea", a mai declarat Marian Popescu.

Pe lista profesorilor care au coordonat lucrari in baza carora multi detinuti au castigat luni bune de libertate, fiind eliberati conditionat, se afla rectori sau profesori universitari cunoscuti, din toata tara.

Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a anuntat ca va propune adoptarea unei ordonante de urgenta prin care articolul de lege care permite castigarea de 30 de zile pentru fiecare lucrare scrisa de un detinut sa fie abrogat.

Ordonanta de urgenta pentru ca detinutii-scriitori sa nu mai fie eliberati mai devreme

De asemenea, DNA a anuntat, marti, ca cerceteaza imprejurarile in care acesti condamnati au putut redacta lucrari stiintifice in spatele gratiilor.

Ancheta DNA in cazul cartilor scrise de VIP-uri in inchisoare

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Marian Popescu carti inchisoare, #Marian Popescu edituri stiintifice detinuti , #justitie
Comentarii