Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Cazurile scandaloase in care oamenii legii au batut cu salbaticie civili. Om al strazii, mort dupa o bataie primita in curtea SRI

Joi, 04 Martie 2021, ora 22:50
7573 citiri
Cazurile scandaloase in care oamenii legii au batut cu salbaticie civili. Om al strazii, mort dupa o bataie primita in curtea SRI
Opt politisti din Bucuresti au fost retinuti pentru ca au torturat doi tineri FOTO Arhiva

Opt politisti din Bucuresti au fost retinuti fiind acuzati ca au torturat si supus unor tratamente degradante doi tineri care le-au atras atentia ca nu poarta masca.

Dosarul tinerilor torturati de politisti in Bucuresti nu este primul in care oamenii legii sunt anchetati pentru astfel de infractiuni. Unul dintre cele mai scandaloase cazuri a avut loc la Timisoara, in anul 2011. Patru fosti angajati SRI au fost trimisi in judecata dupa ce au omorat un om al strazii, intrat sa caute fier vechi in curtea SRI.

Lt. col. (rez) Camelia Maria Toman, caporal (rez) Lucian Gurlui, caporal (rez) Bogdan Ioan Ghita si caporal (rez) Deian Giurgiev au fost trimisi in judecata in acest caz, iar ancheta a scos la iveala ca, dupa ce doi oameni ai strazii au fost depistati in curtea SRI, a fost informat si comandantul unitatii de la vremea respectiva.

Potrivit adevarul.ro, din declaratiile lui Lucian Gurlui reiesea ca Maria Camelia Toman l-a informat pe comandantul structurii despre faptul ca un om al strazii a fost prins in incinta SRI. "Dupa aproximativ 3-4 de minute, doamna colonel s-a intors si cand m-am dus sa-i deschid poarta aceasta mi-a spus: Domnul comandant a ordonat sa il scuturam bine, sa-i dam doua picioare in cur si sa-l scoatem afara", a declarat Lucian Gurlui.

In urma agresiunilor la care a fost supus, omul strazii a murit, iar cei patru fosti angajati ai SRI au fost trimisi in judecata. Curtea Militara de Apel Bucuresti i-a condamnat pe cei trei caporali la patru ani si jumatate de inchisoare pentru purtare abuziva si lovituri cauzatoare de moarte. Camelia Maria Toman, condamnata in prima instanta la sase ani de inchisoare, a primit in final trei ani de inchisoare cu suspendare.

Omorat in bataie in sediul Politiei

Daniel Disaga, fost sef al Politiei in orasul Gataia, judetul Timis, a fost condamnat in iunie 2017 la cinci ani de inchisoare pentru lovituri cauzatoare de moarte dupa ce l-a omorat in bataie pe un barbat care l-a calcat pe picior in microbuzul cu care victima si politistul faceau naveta.

Potrivit adevarul.ro, in rechizitoriul de trimitere in judecata, procurorii au descris in detaliu filmul loviturilor care l-au omorat pe Ivanescu Viorel. Potrivit anchetatorilor, victima ar fi primit mai multe palme de la politist. Palmele nu l-au doborat.

"Dupa ce a patruns in birou, fara sa se dezechilibreze ori sa fie deranjata de palmele primite, victima s-a dus inspre geamul din capatul biroului. Imediat, inculpatul a intrat nervos in birou si s-a dus inspre victima pe care a inceput sa o injure, continuand sa o certe pe un ton ridicat pentru modul in care s-a comportat in microbuz. Victima s-a uitat mirata la comisarul Disaga, chiar flegmatic si i-a raspuns: << Dar ce am facut, ca nu am omorat pe nimeni >> ".

Potrivit rechizitoriului, citat de adevarul.ro, Disaga s-a napustit asupra victimei si a incercat sa il loveasca pe Ivanescu cu palma peste fata. Barbatul a parat lovitura, iar politistul i-a dat victimei un pumn in barbie, "putin in stanga barbiei, pe sub mainile inca ridicate ale victimei". Viorel Ivanescu s-a dezechilibrat si a cazut pe podea, lovindu-se cu capul de mobilierul din birou si de parchet. A fost dus la dispensar, dar nu a mai putut fi salvat. La proces, seful Politiei a declarat ca victima a cazut din senin si s-a lovit la cap.

Batuti cu salbaticie dupa ce au fost fost confundati

Tot in Timis, trei politisti si un jandarm au fost condamnati in martie 2019 intr-un dosar de purtare abuziva in care au fost acuzati ca i-au batut cu salbaticie pe doi tineri confundati cu un urmarit international si complicele sau. Incidentul a avut loc in noiembrie 2017.

Potrivit adevarul.ro, doi tineri care se aflau in trafic au fost opriti de mai multe echipaje de Politie pusi cu fata la pamant si batuti cu picioarele dupa ce au fost confundati cu un infractor cautat pentru spargeri din locuinte si complicele lui. In urma loviturilor, victimele au avut nevoie de mai multe zile de ingrijiri medicale si interventii chirurgicale, suferind rupturi ale splinei.

In urma anchetei au fost trimisi in judecata Alexandru Eugen Gavrila (jandarm), Darin Ticu (politist), Gelu Marius Necula (politist) si Alexandru Gruber (politist). Practic, judecatorii Curtii de Apel Timisoara au mentinut pedepsele aplicate in prima instanta, cei patru fiind condamnati la pedepse cuprinse intre opt luni si trei ani de inchisoare cu suspendare.

Condamnati cu suspendare dupa ce au omorat in bataie un om

In 2015, un politist si un jandarm din Brasov au fost condamnati definitiv la trei ani de inchisoare cu suspendare pentru ca, in ianuarie 2013, politistul si jandarmul l-au batut pe un barbat de 47 de ani si l-au abandonat in zona Pasajului Tudor Vladimirescu. Victima a zacut doua zile in boscheti, pana cand a fost gasita de un cetatean care a chemat ambulanta si a anuntat autoritatile. Dupa patru zile de spitalizare, barbatul a murit.

Pedeapsa primită de doi polițiști de frontieră care au luat mită 5 kilograme de brânză. Decizia instanței în cazul șpăgarilor
Pedeapsa primită de doi polițiști de frontieră care au luat mită 5 kilograme de brânză. Decizia instanței în cazul șpăgarilor
Doi polițiști din Botoșani au primit o pedeapsă „atipică” pentru fapte de corupție. Întrucât au luat mită cinci kilograme de caș, judecătorii i-au obligat să dea înapoi banii pe...
Tânărul împușcat de polițiști, în Botoșani, a rămas fără un rinichi. Medicii au scos din corpul lui două gloanţe
Tânărul împușcat de polițiști, în Botoșani, a rămas fără un rinichi. Medicii au scos din corpul lui două gloanţe
Tânărul de 25 de ani din judeţul Suceava care a fost împuşcat de poliţiştii din Botoşani în timpul unei urmăriri în trafic a rămas fără un rinichi, iar medicii au fost nevoiţi să...
#politisti, #dosare, #bataie, #purtare abuziva, #anchete , #justitie