UPDATE Surse: CCR a amanat, din nou, pronuntarea pe pe impozitarea pensiilor speciale cu pana la 85%

Marti, 08 Decembrie 2020, ora 13:17
8572 citiri
UPDATE Surse: CCR a amanat, din nou, pronuntarea pe pe impozitarea pensiilor speciale cu pana la 85%

Curtea Constitutionala a amanat din nou pronuntarea pe obiectiile de neconstitutionalitate formulate de Avocatul Poporului si de Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) cu privire la impozitarea pensiilor speciale cu pana la 85%, pentru data de 15 decembrie, au declarat surse judiciare.

Este vorba despre "obiectiile de neconstitutionalitate a Legii pentru modificarea si completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, obiectii formulate de Avocatul Poporului si, respectiv, de Inalta Curte de Casatie si Justitie, Curtea Constitutionala a amanat deschiderea deliberarilor pentru data de 8 decembrie 2020, avand in vedere imposibilitatea constituirii completului de judecata si faptul ca la dosar inca nu au fost transmise punctele de vedere ale presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului, solicitate in temeiul art.16 alin.(2) si art.17 din Legea nr.47/1992, precum si toate informatiile solicitate mai multor autoritati publice in temeiul art.77 din Legea nr.47/1992", potrivit ordinii de zi de marti a CCR.

Liderul deputatilor PNL Florin Roman a declarat ca e pentru a treia oara cand CCR amana pronuntarea pe proiectul liberalilor care prevede impozitarea cu pana la 85% a pensiilor speciale si precizeaza ca judecatorii Curtii trag de timp intr-o speta care ii priveste direct. El a mai explicat ca proiectul a tinut cont de motivarea CCR referitoare la legea privind eliminarea pensiilor speciale.

Pe 26 octombrie, deputatul USR Claudiu Nasui a declarat ca in ultimele patru luni, in plina pandemie, peste 3 miliarde lei s-au dus pe pensiile speciale, in timp ce lumea asteapta decizia CCR pe aceasta speta. "Una din prioritatile USR este eliminarea acestor clase de privilegii in care unii romani sunt buni de primit, iar altii doar de platit", a adaugat el.

Obiectiile formulate de Avocatul Poporului si ICCJ vizeaza modificarea in Parlament a Legii pentru completarea Codului Fiscal in sensul impozitarii pensiilor speciale.

ICCJ reproseaza ca sunt nesocotite decizii succesive ale Curtii in domeniu, ca nu a fost consultat CSM si considera ca sunt incalcate mai multe principii, printre care cel al impunerii fiscale juste si echitabile si cel al independentei judecatorilor.

Pe 17 iunie, Camera Deputatilor a adoptat legea privind impozitarea pensiilor speciale cu pana la 85%, decizie luata cu 307 voturi "pentru".

Astfel, va fi aplicata o cota de impozitare de 10% pensiilor cuprinse intre 2.000 si 7.000 de lei si de 85% celor care depasesc aceasta valoare.

La sfarsitul lunii ianuarie, in urma unei sedinte similare celei din iunie, ICCJ a decis sa sesizeze CCR in legatura cu eliminarea pensiilor speciale, presedintele institutiei afirmand atunci intr-o scrisoare deschisa, ca eliminarea pensiilor "speciale" este trista si stupefianta ca Justitia este tratata ca o Cenusareasa si ca pensiile magistratilor nu sunt nici speciale si nici nesimtite. Demersul ICCJ a fost sustinut atunci si de catre Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

Dupa ce legea a fost adoptata de Parlament, mai multi magistrati si-au depus cereri de pensionare, pentru a beneficia de prevederile inca in vigoare referitoare la pensii.

In 6 mai, CCR a decis ca legea care elimina pensiile speciale este neconstitutionala, in ansamblul sau. Curtea a constatat, intre altele, ca legea are un "caracter profund eterogen", vizand statute profesionale diferite si functii de demnitate publica, tratate impreuna.

Citeste si:
Vasile Dîncu, propus la Apărare: ”Ne-ar plăcea ca întreg statul să fie cel puţin la nivelul la care se află instituţia militară”. Sociologul a primit aviz favorabil
Vasile Dîncu, propus la Apărare: ”Ne-ar plăcea ca întreg statul să fie cel puţin la nivelul la care se află instituţia militară”. Sociologul a primit aviz favorabil
Senatorul PSD Vasile Dîncu, propus pentru a prelua funcția de ministru al Apărării, a primit miercuri, 24 noiembrie, aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate din Parlament. La...
Marius Budăi a primit aviz favorabil pentru a prelua portofoliul Muncii: ”Nu Ministerul gestionează pensiile speciale”
Marius Budăi a primit aviz favorabil pentru a prelua portofoliul Muncii: ”Nu Ministerul gestionează pensiile speciale”
Ministrul desemnat pentru portofoliul Muncii şi Solidarităţi Sociale, Marius Budăi, a primit miecuri, 24 noiembrie, aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate din Parlament. La...