CCR: Ordonanta de urgenta prin care s-a modificat Statutul functionarilor publici, neconstitutionala

Joi, 07 Mai 2015, ora 19:12
6709 citiri
CCR: Ordonanta de urgenta prin care s-a modificat Statutul functionarilor publici, neconstitutionala

Ordonanta de urgenta a Guvernului numarul 82/2013 pentru modificarea Legii numarul 188/1999 privind Statutul functionarilor publici este neconstitutionala, a decis, joi, Curtea Constitutionala (CC), judecatorii stabilind ca actul normativ afecteaza dreptul fundamental la munca al functionarilor.

Judecatorii CC au analizat, joi, exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor Ordonantei de urgenta a Guvernului numarul 82/2013 pentru modificarea Legii numarul 188/1999 privind Statutul functionarilor publici.

Exceptia a fost ridicata de mai multe persoane, respectiv Raul-Cristian Burac, Sorin-Marcel Cirti, Ioan Dan, Pavel Roman, Cosmin Adrian Sora si Filimon Ioan Tamas, in cadrul unui proces aflat pe rolul instantei.

Ei au reclamat ca articolul 4 al acestui act normativ este neconstitutional. Acesta stabileste ca in perioada de preaviz, daca in cadrul autoritatii sau institutiei publice exista functii publice vacante corespunzatoare, aceasta poate sa le puna la dispozitia functionarilor publici.

Acelasi text stipuleaza ca "daca nu exista functii publice vacante corespunzatoare in cadrul autoritatii sau institutiei publice, autoritatea ori institutia publica poate solicita Agentiei Nationale a Functionarilor Publici, in perioada de preaviz, lista functiilor publice vacante. In cazul in care exista o functie publica vacanta corespunzatoare, functionarul public poate fi transferat in interesul serviciului sau la cerere, pe baza acordului conducatorului autoritatii sau institutiei publice unde se realizeaza transferul".

In urma analizarii actului normativ, cu unanimitate de voturi, judecatorii constitutionali au admis exceptia si au constatat ca ordonanta de urgenta pentru modificarea statutului functionarilor publici este neconstitutionala, in ansamblul sau, nu doar articolul reclamat.

"Curtea a constatat ca prin modificarile operate asupra Legii nr.188/1999 este afectat dreptul fundamental la munca al functionarilor publici, prevazut de art.41 din Constitutie, astfel incat se aduce atingere dispozitiilor constitutionale cuprinse in art.115 alin. (6) referitoare la interdictia de a adopta ordonante de urgenta prin care sunt afectate drepturi sau libertati fundamentale", potrivit deciziei CC.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#statut functionari publici neconstitutional, #CCR statut functionari publici , #justitie