Ce a patit o politista care l-a criticat pe Facebook pe ministrul Marcel Vela

Vineri, 18 Septembrie 2020, ora 07:49
26660 citiri
Ce a patit o politista care l-a criticat pe Facebook pe ministrul Marcel Vela

O politista care l-a criticat pe Marcel Vela a fost gasita vinovata pentru "comportarea necorespunzatoare, in serviciu, familie sau in societate, care aduce atingere onoarei, probitatii profesionale a politistului sau prestigiului institutiei". In final politista a fost doar "atentionata", detaliile reiesind, potrivit adevarul.ro, dintr-o sentinta pronuntata recent de Tribunalul Arad.

In preajma Pastelui din 2020, desfasurat in conditii speciale din cauza starii de urgenta cauzate de pandemie, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a anuntat ca lumina de Inviere va fi dusa cetatenilor de politisti. Lorena Radu, politist in cadrul IPJ Arad a reactionat dur la anuntul ministrului Vela, criticand ideea printr-o postare pe Facebook.

"Celor care ne conduceti, va multumim ca dupa ani si ani in care ne-am servit cu onoare patria, avem privilegiul de a desfasura MISIUNEA carierei noastre!

Aflati ca-n 2006, studenta fiind, nu gaseam menirea reala a celor 4 ani din Academia de Politie in care faceam inviorare la ora 5.30, sectoare la WC-uri, plantoane la 3 dimineata si primeam permisii doar pentru rezultate foarte bune.

Acum insa, cu ajutorul dvs., regimul militar s-a metamorfozat. Pe batranul Carpati il vom pune-n rastel si vom lua instrumentul preotilor pentru a imparti, asa cum dvs. doriti, LUMINA.

Acesta este interesul suprem al unei societati bolnave, in care fiecare "organ" putrezeste sub "medicamentatia" improprie pe care ne-o administratati fortat.

Asadar, in semn de multumire pentru starea de degradare in care ne-ati adus, sa fim cu totii prioritas in slujba BOR, si nu a cetateanului", a scris Lorena Radu pe contul sau de Facebook", a fost mesajul politistei, pe Facebook.

Cercetata disciplinar

MAI a renuntat la ideea implicarii politistilor in impartirea luminii, dar, potrivit adevarul.ro, politista care a criticat ideea a fost supusa de superiori cercetarii disciplinare, fiind incheiat un raport care arata ca politista se face vinovata de "comportarea necorespunzatoare, in serviciu, familie sau in societate, care aduce atingere onoarei, probitatii profesionale a politistului sau prestigiului institutiei".

"Ofiterul de politie a postat pe contul personal de socializare Facebook (considerat spatiu public prin Decizia I.C.C.J. 4546/2014) un comentariu in care critica masurile dispuse de Ministrul de Interne dl. Marcel Vela cu privire la activitatile politistilor ocazionate de sarbatorile pascale. Totodata in cursul aceleasi zile a avut interventii in direct la cateva posturi de televiziune pe tema comentariului postat pe reteaua de socializare si a masurilor dispuse de catre ministrul de interne. Tot in acest context mai multe publicatii locale au preluat subiectul si l-au inclus in articole de presa care prin modul de prezentare creau o imagine negativa asupra ministrului afacerilor interne si implicit asupra institutiei pe care o conduce", au fost acuzatiile aduse de IPJ Arad politistei, care a fost doar "atentionata".

Cum si-a justificat politista reactia

Printr-un proces deschis la Tribunalul Arad, politista a contestat "atentionarea" aratand ca acordul MAI-BOR pentru impartirea luminii "era de natura sa stirbeasca autoritatea politistului", pregatirea militara intensta din cadrul Academiei de Politiei pierzandu-si obiectul in cazul in care politistii ar fi ajuns sa imparta lumina.

Politista a mai aratat ca daca acordul MAI-BOR a fi fost dus la indeplinire, "politistul ar fi trebuit sa imparta Lumina atat infractorilor probati si periculosi, cat si oamenilor de buna credinta". "Ori, cum ar fi procedat un politist care avand in cercetare/supraveghere operativa un individ pentru savarsirea de fapte cu un pericol social ridicat, s-ar fi deplasat la domiciliul/locuinta acestuia pentru a-i imparti Lumina?! Cum ar fi putut sa-si desfasoare in continuare activitatile specifice profesiei cand autoritatea lui ar fi fost conform protocolului atat de diminuata?!", a mai aratat politista in procesul cu IPJ, potrivit adevarul.ro.

Decizia instantei: politista ramane atentionata

Judecatorii Tribunalului Arad, unde procesul s-a judecat in prima instanta, i-au respins cererea Loreni Radu, aratand ca aceasta nu a fost sanctionata disciplinar, astfel ca Tribunalul nu are ce sa anuleze.

"In mod evident, aceasta atentionare nu constituie o sanctionare disciplinara si este o masura ce poate fi dispusa, mai degraba, in locul cercetarii prealabile, dat fiind caracterul ei preventiv, nu ca si o concluzie a ei. Avand caracterul administrativ - preventiv, situat in afara procedurii disciplinare si fara consecinta asupra raportului de serviciu, actul excede controlului ce poate fi exercitat de catre instanta", se arata in sentinta Tribunalului Arad pronuntata in 20 iulie. Sentinta nu este definitiva, putand fi atacata cu apel la Curtea de Apel Timisoara.

Citeste si:
O polițistă din Africa de Sud și-a ucis toată familia pentru a încasa asigurările de viață. Modul cumplit în care și-a asasinat sora
O polițistă din Africa de Sud și-a ucis toată familia pentru a încasa asigurările de viață. Modul cumplit în care și-a asasinat sora
Fosta polițistă sud-africană Nomia Rosemary Ndlovu, în vârstă de 46 de ani, a fost găsită vinovată de uciderea a cinci rude și a iubitului ei. Crimele au fost comise între 2012 și...
„Monstrul din Como”, românul care a violat și ucis o fetiță, judecat în Italia. De ce nu e permis accesul publicului la proces
„Monstrul din Como”, românul care a violat și ucis o fetiță, judecat în Italia. De ce nu e permis accesul publicului la proces
A început procesul lui Gabriel Marincat, românul cunoscut în Italia ca „monstrul din Como”, după ce a ucis-o în bătaie pe fetița partenerei sale, nu înainte de a o viola. Gabriel...
Sursa: Ziare.com