Ziare.com

CE a publicat raportul privind justitia din Romania - vezi ce ne recomanda

de Florin Necula
Miercuri, 08 Februarie 2012, ora 12:24

   

CE a publicat raportul privind justitia din Romania - vezi ce ne recomanda
Comisia Europeana a dat publicitatii, miercuri, raportul privind justitia din Romania.

Printre punctele subliniate de CE sunt reforma juridica si lupta impotriva coruptiei, intr-un comunicat postat pe site-ul Comisiei Europene.

CE si-a exprimat insa ingrijorarea privind integritatea sistemului judiciar din Romania, mentionand nevoia de sprijin total pentru strategia nationala anticoruptie. Cu toate acestea, Comisia a remarcat o accelerare a proceselor de coruptie la nivel inalt, dar si progrese ale DNA si ANI.

Se cer mai multe eforturi pentru rezultate semnificative, inainte de evaluarea urmatoare, care va avea loc in vara.

"Pentru a continua o reforma juridica, Comisia recomanda Romaniei sa adopte un plan de implementare a Codului de Procedura Civila, a Codului Penal si a Codului de Procedura Penala, sa furnizeze suficiente resurse pentru reorganizarea necesara a sistemului juridic, sa imbunatateasca antrenamentul si recrutarea, sa consolideze capacitatea Institutului National de Magistratura si sa creeze un cadru de cooperare cu sistemul juridic si cu societatea civila, pentru a monitoriza progresul reformelor juridice", se arata in comunicatul Comisiei Europene.

Totodata, Comisia a observat domeniile in care Romania a facut progrese in lupta impotriva coruptiei: proiectul de lege privind confiscarea extinsa a averii, la nivelul Parlamentului, dar si activitatea Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) si a Agentiei Nationale de Integritate (ANI), care au au continuat sa aduca in instanta o serie de cazuri importante.

Ce recomanda Comisia Europeana

Printre recomandarile pe care CE le face Romaniei, in contextul Mecanismului de Cooperare si Verificare se numara:

1. Asigurarea unui proces juridic mai transparent si mai eficient, in principiu prin consolidarea capacitatii si responsabilitatii Consiliului Suprem al Magistraturii, dar si monitorizarea si raportarea impactului pe care il vor avea noile coduri de procedura civila si penala.

2. Stabiliarea, asa cum este prevazut, a unei agentii de integritate, cu responsabilitatea de a verifica bunurile de pret, incompatibilitatile si potentialele conflicte de interese, dar si pentru emiterea de decizii obligatorii pe baza carora vor fi luate sanctiuni cu efect de descurajare.

3. Construirea pe baza progresului deja facut, continuarea comportamentului profesional, investigatii nepartizane in cazul acuzatiilor de coruptie de inalt nivel.

4. Luarea unor masuri suplimentare pentru a preveni lupta impotriva coruptiei, in particular in cadrul administratiilor locale.

Raportul arata si domeniile in care este asteptat sa se inregistreze progrese in lunile urmatoare. Printre acestea se numara implementarea unor noi coduri, precum si consolidarea integritatii si responsabilitatii in cadrul sistemului judiciar.

Raportul de acum este unul interimar privind progresul sub Mecanismul de Cooperare si Verificare din Romania. Urmatorul raport va fi dat publicitatii in iulie. El se bazeaza pe contributii ale Guvernului Romaniei, ale serviciilor Comisiei, statelor membre, dar si ale ONG-urilor.

In ultimul raport, publicat pe 20 iulie 2011, se arata ca Romania a inregistrat progrese importante pentru a imbunatati eficienta sistemului juridic, restabilirea bazelor legale ale ANI si continuarea pregatirilor pentru implementarea a patru noi coduri.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3303 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Hai Leca, scrie ceva si despre asta!

Lasa, stim ca n-ai voie de la stapan.
Tu continua cu povestile tale de la coltul blogului )))

 

Trebuie arestati toti magistratii corupti si facuta curatenie

generala la varful Justitiei Romane. Acolo este cea mai mare mizerie, pentru ca gasca mafiota Ilic&Bombo, in perioada cat au condus discretionar Romania, a instalat pe functii inalte in Justitie, pe cei mai penali dintre magistrati. Au actionat dupa principiul, cu cat are mai multe ,, bube-n cap", cu atat il avansam mai sus. Asta pentru ca, dosarul penal al acestora ramanea la ei, fapt care-i facea pe acestia sa fie foarte docili si sa execute orice ordin al lor. Mai mult decat atat, au dat niste legi care nu permiteau nici macar Presedintelui Romaniei sa-i miste de pe scaune. Asta a fost marea tragedie si de aceea Justitia este inca corupta. Important este ca Basescu a reusit ceea ce mafiotii nu credeau, adica a inceput totusi reformarea justitiei. Iar rezultatele au inceput sa se vada, iar in perioada urmatoare vor vi si mai multe rezultate, adica vom vedea in sfarsit pe ,,greii penali" incatusati si intemnitati. Doamne ajuta.

Sa traiasca Romanika, DNA-ul si Mojika!

Si justitia corupta, sa traiasca-n legea ei,
C-a rezistat incercarii de a fi subordonata
Celui care urmareste sa aiba puterea toata,
Si sa fie cel mai mare peste aia mititei!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor