Ziare.com

Ce e traficul de influenta si cand risti sa fii acuzat - Interviu

de Camelia Badea
Duminica, 13 Iulie 2014, ora 13:41

   

Ce e traficul de influenta si cand risti sa fii acuzat - Interviu
Traficul de influenta este una dintre infractiunile grave, dar frecvent comise in Romania, dupa cum reiese din dosarele instrumentate de procurori.

Astfel, in dosarele recent instrumentate de DNA se face referire la diverse cazuri de trafic de influenta in care cei acuzati au diverse ocupatii si functii, de la instructori auto, asistenti medicali, functionari din primarii sau oameni de afaceri si pana la politisti, judecatori, parlamentari, dar si fosti sau actuali ministri.

Doua dintre cele mai cunoscute cazuri sunt cele ale lui Mircea Basescu si Adrian Duicu, amandoi aflati in prezent in arest preventiv pentru trafic de influenta.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, prof. univ. dr. Ilie Pascu, vicepresedinte al Asociatiei Romane de Stiinte Penale si autor al numeroase carti de profil, explica pe scurt si pe intelesul tuturor in ce consta gravitatea acestei infractiuni, cum poate fi ea comisa si care sunt pedepsele la care trebuie sa se astepte cei vinovati.

De ce a fost arestat Duicu: a facut trafic de influenta la un nivel inalt al statului

Mircea Basescu, arestat preventiv pentru 30 de zile (Video)

Ce este traficul de influenta?

Traficul de influenta face parte din grupul infractiunilor de coruptie, alaturi de luarea de mita, darea de mita si cumpararea de influenta.

Infractiunea de trafic de influenta este incriminata in art. 291 din Codul penal intrat in vigoare la 1 februarie 2014 si consta in pretinderea, primirea ori acceptarea promisiunii de bani sau alte foloase, direct sau indirect, pentru sine sau pentru altul, savarsita de catre o persoana care are influenta sau lasa sa se creada ca are influenta asupra unui functionar public si care promite ca il va determina pe acesta sa indeplineasca, sa urgenteze ori sa intarzie indeplinirea unui act ce intra in indatoririle sale de serviciu sau sa indeplineasca un act contrar acestor indatoriri.

Aceasta fapta poate fi savarsita de orice persoana care indeplineste conditiile raspunderii penale. Prin urmare, sfera persoanelor care pot savarsi aceasta infractiune sau in legatura cu care se poate savarsi traficul de influenta este practic nelimitata.

Daca autorul traficului de influenta este o persoana care exercita o functie de demnitate publica, un judecator sau procuror, un organ de cercetare penala sau care are atributii de constatare ori de sanctionare a contraventiilor, ori un membru al instantelor de arbitraj, limitele de pedeapsa se majoreaza cu o treime.

DNA: Judecatorul Mustata a cerut 30.000 de euro pentru a face trafic de influenta

Cum se desfasoara traficul de influenta?

Initiativa comiterii traficului de influenta poate porni de la autorul faptei, cand el pretinde bani sau alte foloase, sau de la persoana care are un interes si vrea sa cumpere favoarea unui functionar public.

In primul caz, fapta de a fi pretins este suficienta pentru existenta infractiunii. In cel de al doilea, nu este suficienta oferta sau promisiunea, ci este necesara si primirea banilor sau foloaselor ori acceptarea promisiunii sau a darurilor de catre traficantul de influenta.

Pentru intregirea infractiunii de traficare este necesara intrunirea a trei cerinte esentiale.

In primul rand, trebuie ca faptuitorul sa aiba influenta sau sa lase sa se creada ca are influenta asupra functionarului public.

A doua cerinta este ca faptuitorul sa promita interventia sa pe langa un functionar public. Nu are relevanta daca interventia promisa s-a realizat ori nu si nici daca prin interventie s-a urmarit indeplinirea de catre functionar a unui act legal sau ilegal, ori daca actul a fost sau nu efectuat.

Daca faptuitorul face in mod efectiv interventia si il determina pe functionar la o actiune sau inactiune ilicita, raspunderea penala a acestuia se stabileste atat pentru infractiunea de trafic de influenta, cat si pentru infractiunea de instigare la abuz in serviciu sau la alta infractiune.

A treia cerinta esentiala consta in aceea ca actiunea de traficare sa se fi realizat mai inainte ca functionarul public pe langa care s-a promis ca se va interveni sa fi indeplinit actul ce constituie obiectul interventiei sau, cel mai tarziu, in timpul indeplinirii acestuia.

De ce este traficul de influenta un lucru reprobabil?

Prin incriminarea traficului de influenta s-a urmarit sa se ocroteasca obiectivitatea, impartialitatea, legalitatea, eficienta si eficacitatea, responsabilitatea functionarilor publici si bunul mers atat al serviciului public, cat si al celui privat.

Este unanim recunoscut ca faptele de coruptie, inclusiv traficul de influenta, constituie o amenintare pentru suprematia dreptului, a echitatii sociale si justitiei si pune in pericol stabilitatea interesului general al societatii si ordinii de drept.

De aceea, aceasta infractiune este pedepsita de catre legiuitor intrucat traficul de influenta este de natura sa afecteze grav desfasurarea normala a activitatii autoritatilor publice, a institutiilor publice, sau a activitatii oricaror alte persoane juridice in care functionarul isi desfasoara activitatea, producand astfel o grava afectare a gradului de incredere in ceea ce priveste corectitudinea functionarului, determinand crearea suspiciunii ca acesta ar putea fi corupt si determinat astfel sa faca sau sa nu faca acte ce intra in atributiunile lui de serviciu.

Cum se manifesta traficul de influenta in cazul partidelor politice?

In cadrul partidelor, in mod evident, se va pune problema ca actul in legatura cu care se face traficul de influenta sa intre in sfera atributiunilor specifice activitatii de partid. Spre exemplu, "folosul" primit, pretins sau acceptat poate fi facut sub forma unor sponsorizari, cu mentiunea ca se solicita in schimb realizarea unor activitati specifice activitatii de partid.

Cum se poate stabili, de exemplu, ca o decizie de numire in functie a fost una pur politica sau este rezultatul unui trafic de influenta?

Urmarind maniera in care a avut loc aceasta numire, respectiv daca exista doar argumente obiective care sa confirme calitatea persoanei numite sau este vorba si despre obtinerea anumitor foloase in urma acestei numiri.

Senatorul Marius Isaila, cercetat pentru o noua fapta de trafic de influenta

Nicolas Sarkozy, retinut pentru trafic de influenta

Cum poate fi dovedit traficul de influenta, mai ales in cazul in care nu se dau bani, deci nu se poate organiza un flagrant?

Ca si orice alta infractiune, traficul de influenta se poate dovedi prin orice mijloc de proba, in functie de modalitatea normativa in care s-a savarsit. De exemplu, in "primirea de bani, bunuri sau alte foloase" se poate organiza flagrantul.

Celelalte modalitati pot fi dovedite prin alte mijloace legale de proba cum ar fi: denuntarea, declaratiile unor martori directi sau indirecti, inscrisuri, inregistrari audio/video ale unor discutii ambientale sau prin inregistrari ale convorbirilor telefonice.

Seful Camerei de Comert, ridicat de DNA. Trafic de influenta pentru un milion de euro (Video)

Intentia de a face trafic de influenta se pedepseste, chiar daca actul in sine nu se finalizeaza?

Intentia nematerializata in niciuna dintre actiunile de traficare nu poate constitui infractiune, deci nu se pedepseste, intrucat simpla intentie, neurmata de niciun act de punere a acesteia in executare nu cade sub incidenta legii penale.

In ceea ce priveste "finalizarea" traficului de influenta, fiind vorba despre o infractiune de pericol, simpla efectuare a oricareia dintre actiunile incriminate, respectiv "pretinderea, primirea ori acceptarea de promisiuni de bani sau alte foloase", dublata de indeplinirea celorlalte cerinte (facute catre un functionar sau angajat si sa priveasca indeplinirea unei atributiuni de serviciu a acestuia) conduce in mod automat la considerarea infractiunii ca fiind consumata, asa-zis "finalizata", fara sa aiba importanta daca functionarul a realizat sau nu ceea ce i-a solicitat traficantul de influenta.

Cat de grava este aceasta infractiune si care sunt pedepsele?

Aceasta infractiune face parte dintre infractiunile "grave", intrucat afecteaza increderea cetatenilor in actele functionarilor, mai ales in actele functionarilor publici.

Pedeapsa pentru trafic de influenta este inchisoarea, avand limite diferite, in functie de calitatea functionarului pe langa care se intervine sau de calitatea traficantului de influenta, respectiv:

- de la 2 la 7 ani in cazul in care se efectueaza trafic de influenta asupra unui functionar public;

- limitele se reduc cu o treime - in cazul in care se intervine asupra unui angajat al unei alte persoane juridice;

- limitele se majoreaza cu o treime atunci cand traficul de influenta este savarsit de catre o persoana care:

a) exercita o functie de demnitate publica;
b) este judecator sau procuror;
c) este organ de cercetare penala sau are atributii de constatare ori sanctionare a contraventiilor;
d) este membru al unei instante de arbitraj.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 18792 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
18 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Trafic de influenta a fost si pe vremea lui ceasca

Atunci mai primitiv, frica domnea. Apoi a inceput sub sistemul ilici ion si a fost perfectionat sub regimul bombo nastase 6 case: conditia era 10% spaga ca comision, sic, din suma contractului. Acum intelegeti cum au devenit toti politicielnii patati milionari in dolari?

 

De ce sa fii acuzat?!...

...A, DA, nu a plecat inca Base! Mai aveti putintica rabdare! Cind va pleca Base, Victoras promite..."dreptate"!

 

:)))scade impozitele mari si le mareste p'alea mici !!!

...c'asa-i,in tenis !!!....invers proportional cu salariile !....iar in final,produsul mezilor se va egaliza,cu cel al extremilor !!!.....Oaaaaaau,ce dastept !!!

Trăiască Bobu!=Viva Bok! Pușcariașul Mircea Președinte!

Bercea-Băsescu=doi interlopi mafioți, inregistrări noi. Mihai Gadea: Vorbește de două milioane de euro! Aceste imagini erau căutate la percheziții?

Mihai Gadea are in mană noi inregistrări in dosarul Bercea Mondial-Mircea Băsescu in care se vorbește de două milioane de euro, fix suma urlată din duba poliției de Bercea Mondial, in fața DNA.

"Bombă! De la 21:00 difuzez imagini noi din scandalul Băsescu- Bercea Mondial. In inregistrări se vorbește de 2.000.000 de euro!!! Aceste imagini erau căutate la perchezițiile de săptămana trecută?"
Da,sigur că da.Bercea striga din duba DNA că a dat 2 milioane de i€ individelor Stanciu și Cheoveși...abia așteptăm să vedem inregistrările.Că e fulminante!

Viva seraficul nuclear Voiculescoo!

Ce este traficul de influenta?!

Lipsa de respect a institutiilor statului roman fata de cetateni. Asta genereaza traficul de influenta si coruptia. Asta genereaza si lipsurile din sistemul sanitar, din sistemul de invatamant, din Justitie, din administratia publica etc. Cati dintre cititorii acestui site meg la un medic necunoscut, cati nu se intereseaza de o cunostinta pe undeva pe la Primarie, Prefectura, daca au de rezolvat o problema? Cati isi cer drepturile fara a apela la trafic de influenta sau coruptie? Cat timp institutiile statului nu vor respecta cetateanii romani, vom avea trafic de influenta si coruptie.

 

Matale,ti-ai pus v'odata intrebarea,daca cetateanul,merita

respectul statului ?.....nici io !!!

Daca tot m-ai intrebat, mi-o pun acuma...

Statul este un produs al societatii si cum societatea este formata din indivizi, rezulta ca statul este un produs al individului care-l compune. Si de aici zicala 'Eu te-am facut, eu te o-m-o-r!', zic ca da, daca nu de una voie, de frica.

copile

nu judeca pe toti dupa cum te simti tu...

Socialismul va dispare!

Este Vremea Interlopului Roman...

Da, e vremea lui bercea mondial, dan voiculescu, dinu patriciu, sorin ovidiu vantu, adrian nastase, traian basescu...etc, etc...
Da,ar fi necesară o "Statuie a Interlopului Necunoscut" la care să ne inchinăm toți,să-i aducem omagii,să-l celebrăm și să-l sfințim cu popii(că și ei Il iubesc...).Iar pe statuie să scrie :Corupția este uleiul urat mirositor care face să funcționeze angrenajul numit democrație(am citat din serialul Caracatița...)

Contribui si eu la statuie! Macar sa stie

toata lumea la ce trebuie sa se inchine si ce sa pupe la nevoii.

Mai asta...

Vezi ca l-ai bagat pe Traian basescu intre infractorii aia. Eu zic ca ai facut-o intentionat. Ca atare tu de fapt esti de partea mafiei gitano-socialiste conduse de PSD. Asa ca nu prostesti pe nimeni.

Socialismul va dispare!!!

Da asa cred .....

Vorbim ca sa ne aflam in treaba.... un stat securisto-mafiot Punct
Sa-mi explice mie Haineala, daca nu mie romanilor papuasi cum se explica cele 100 de solutii de neincepere a urmăririi penale (NUP) pe care le-ar fi dat parchetele din judetul Olt interlopului Sandu Anghel, zis Bercea Mondial si dupa aceea mai vorbim de justitie restul ...este circ ieftin pentru fraieri

 

@Paappy

Infractionalitatea este la moda printre politicienii de rand, cine nu-i infrcator insemna ca e prost. Doar n-ai vrea sa pice exact don Base de fraier?!

Nu ma indoiesc de acuratetzea raspunsurilor domnului ...

... profesor universitar Pascu, dar cred ca raspunsuri SI mai la obiect, si mai bogate in aspecte practice, s-ar fi putut obtzine direct de la dl. Mircea Basescu!!

 

sau de la fra'su ! dar ala te trimite direct la DEC !

...dictionarul explicativ,al Constitutiei !!!!

Canmelia Badea felicitari!

Un articol extrem de util realizat prin interviu cu un profesionist in domeniu.
Sper sa poata fi citit si inteles si nu interpretat si disecat prin metoda "teoria conspiratiei" anti-basistilor.
Unde-i lege nu-i tocmeala si cu cat legile si codul penal este inteles de cat mai multi cetateni romani capabili sa citeasca si sa scrie, cu atat sarcina justitiei este mai usoara, iar viata interlopilor, coruptilor si desigur infractorilor mai grea..

 

Daca s-ar putea vedea tot traficul de influenta ...

...practicat de marinarul fara flota.....s-ar creea un fluviu gen Amazon!

 

Ca sa se poata intelege tot vulgul,

se poate si exemplifica.Un presedinte de stat in functiune da un telefon la o banca de stat sa-i dea ficei sale un credit de 1,3 milioane de euro cu buletinul sa-si cumpere oarece pamant,asemenea credit nefacand parte din politica bancii.Ministerul de finante,il prinde pe directorul bancii cu ratza-n gura si-l pune pe liber,adica vrea sa-l dea afara.Dar intervine iar presedintele traficant de influienta si ala ramane,ramane si propria fica cu creditul si e dat ministrul de finante afara.
Daca acesta e trafic de influienta va inselati.Este doar implicarea sefului statului in bunul mers al institutiilor statului.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor