CE incepe lucrul la noul raport MCV: Procesul de monitorizare a obiectivelor impuse Romaniei, complex

Joi, 29 Ianuarie 2015, ora 23:11
2567 citiri
CE incepe lucrul la noul raport MCV: Procesul de monitorizare a obiectivelor impuse Romaniei, complex
Foto: Wikipedia

Expertii Comisiei Europene (CE) au inceput deja sa lucreze la urmatorul raport MCV privind tara noastra, care va fi gata la inceputul anului viitor. Acestia au explicat ca procesul de monitorizare a obiectivelor impuse Romaniei este complex si necesita o analiza de lunga durata.

Conform surselor citate, pentru intocmirea unui astfel de raport, Comisia Europeana organizeaza trei misiuni in Romania, in diferite zone ale tarii.

"De obicei, o astfel de misiune are loc in primavara, una in toamna si una spre sfarsitul anului. Fiecare dureaza aproximativ o saptamana. In Romania, delegatiile viziteaza atat Bucurestiul cat si alte orase ale tarii pentru a-si forma o impresie de ansamblu asupra situatiei din toata tara. In ultimii ani am vizitat, spre exemplu, Iasi, Constanta sau Cluj", au precizat reprezentantii CE.

Ei au precizat ca echipa care se ocupa de intocmirea raportului este alcatuita din sase persoane, care lucreaza si pe alte probleme de justitie si de afaceri interne si carora li se alatura, in cadrul procedeelor de evaluare, si personal de la mai multe servicii si departamente ale CE.

"Comisia are un numar de persoane al caror rol principal consta in coordonarea procesului MCV. Acestia au un background professional variat, dar au expertiza comuna pe problemele care privesc aspecte judiciare, lupta impotriva coruptiei si a crimei organizate. Acestia se afla atat la sediul Comisiei cat si la cel al Reprezentantelor Comisiei Europene din Romania si Bulgaria", au adaugat expertii.

Raportul MCV a fost publicat - Ce recomandari are Comisia Europeana pentru Romania

In cadrul vizitelor facute in teritoriu, reprezentantii grupului care se ocupa de MCV discuta cu membri din Guvern, din Parlament, dar si din sistemul judiciar si din diferite organizatii non-guvernamentale.

De asemenea, acestia se intalnesc si cu ambasadorii statelor membre UE, care le impartasesc experientele in urma interactiunii cu sistemul din Romania.

Printre ONG-urile cu care colaboreaza CE se numara, potrivit surselor citate, Transparency International, Expert Forum, AID Romania, Funky Citizens, Freedom House si Centrul pentru Resurse Legale, precum si o serie de asociatii profesionale din mediul afacerilor.

Expertii au precizat ca, in pofida instituirii raportului anticoruptie de anul trecut pentru toate statele membre, MCV are in continuare rolul sau.

Intrebati daca MCV este eficient, in conditiile in care mai multi politicieni considera ca acesta este folosit ca un instrument politic pentru a bloca aderarea Romaniei la Spatiul Schengen, expertii CE au precizat ca mecanismul este inca necesar Romaniei "pentru a ajuta tara sa realizeze reformele necesare pentru ca cetatenii sa aiba incredere in sistemele judiciare".

Anul acesta este primul in care Comisia Europeana a facut public raportul direct catre mass media, fara a organiza o conferinta de presa, reprezentantii Comisiei Europene sustinand ca informatiile vor fi oferite prin reprezentantele Comisiei din tarile gazda si direct la sediul Comisiei pentru "toti cei care le solicita".

Raportul MCV publicat miercuri este unul pozitiv pentru Romania, fiind laudata activitatea institutiilor judiciare, ANI, DNA, ICCJ si CSM, cele mai multe critici fiind la adresa Parlamentului, in special pentru neridicarea imunitatii unor parlamentari, dar si a Avocatului Poporului.

Parlamentul primeste cele mai multe "bile negre" in raportul MCV pentru Romania. Una dintre nemultumiri vizeaza nerespectarea de catre Parlament a hotararilor Curtii Constitutionale care a dat, in 2014, o serie de decizii pornind de la posibile amendamente la Constitutie, la modificari ale codurilor penale sau referitor la incompatibilitati.

De asemenea, Avocatul Poporului este criticat pentru necontestarea unor OUG. Ca si precedentele rapoarte sunt amintite ordonantele de urgenta, mentionandu-se faptul ca CC a criticat numarul acestora precum si nerespectarea criteriilor de urgenta.

Dincolo de aceste critici, concluziile ultimului raport arata ca, in perioada scursa de la rapoartele MCV anterioare, Romania a inregistrat progrese continue in numeroase domenii, ceea ce indica durabilitatea reformelor.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Comisia Europeana MCV 2016, #raport MCV Romania 2016 , #justitie