Ordonanta pentru condamnati: Se gratiaza total pedepsele pana in 5 ani si jumatate din pedepsele tuturor celor peste 60 de ani

Miercuri, 18 Ianuarie 2017, ora 13:29
52290 citiri
Ordonanta pentru condamnati: Se gratiaza total pedepsele pana in 5 ani si jumatate din pedepsele tuturor celor peste 60 de ani

Ministerul Justitiei a publicat pe site, miercuri, proiectul ordonantei de urgenta privind gratierea.

Proiectul a fost finalizat marti seara de catre Ministerul Justitiei si transmis miercuri, dupa sedinta de guvern, pentru consultare CSM, Inaltei Curti de Casatie si Justitie precum si Parchetului General, conform declaratiilor ministrului Florin Iordache.

Proiectul asumat de Ministerul Justitiei prevede la articolul 1 ca "Se gratiaza in intregime pedepsele cu inchisoare de pana la 5 ani inclusiv precum si pedepsele cu amenda aplicate de instanta de judecata".

De asemenea, se gratiaza in parte:

"a) cu 1/2 pedepsele cu inchisoare aplicate persoanelor care au implinit varsta de 60 ani, femeilor insarcinate (gravide) sau persoanelor care au in intretinere minori cu varsta de pana la 5 ani;

b) cu 1/2 sau, dupa caz, cu restul de pedeapsa neexecutat din pedepsele cu inchisoare aplicate persoanelor care, conform expertizei medico-legale emisa de institutiile abilitate, sunt diagnosticate cu boli incurabile in faze terminale;"

Prevederile art. 1-2 NU se aplica recidivistilor.

De asemenea, proiectul de ordonanta prevede ca NU beneficiaza de gratiere cei care au savarsit o serie lunga de infractiuni din Codul Penal sau din anumite legi speciale, printre care: infractiunile contra sigurantei statului, omorul, lovirile sau vatamarile cauzatoare de moarte, violarea de domiciliu, santajul, violul, luarea sau darea de mita, traficul de influenta sau proxenetismul.

Conform proiectului, "amenzile si celelalte sanctiuni cu caracter administrativ aplicate NU se mai executa in masura in care nu au fost executate".

"Gratierea are efecte si asupra pedepselor a caror executare este suspendata conditionat, in acest caz partea din termenul de incercare care reprezinta durata pedepsei pronuntate de instanta se reduce in mod corespunzator", se arata in proiectul de ordonanta.

Cand trebuia adoptata aceasta OUG?

In textul OUG postat pe site-ul Ministerului Justitiei, doua articole ridica semne de intrebare asupra momentului cand proiectul ar fi trebuit sa fie adoptat.

Premierul Sorin Grindeanu a declarat in fata presei si anterior i-a spus si presedintelui Klaus Iohannis ca aceasta OUG nu urma sa fie adoptata miercuri. Insa in proiect scrie "dispozitiile prezentei ordonate de urgenta se aplica numai faptelor comise pana la data de 18.01.2017", iar intrarea in vigoare va fi "la data de 18.02.2017".

Citeste si:
Onestitatea: accelerație și frână la români
Onestitatea: accelerație și frână la români
O lege care să permită doar "Oameni noi în politică" este puternic motivantă pentru cei tineri sau cei care s-au ținut departe de politică, mai "revoluționari": dezastrul în care se zbat...
Momentul în care unul dintre delegați, surprins că și-a fotografiat buletinul de vot, șterge poza VIDEO
Momentul în care unul dintre delegați, surprins că și-a fotografiat buletinul de vot, șterge poza VIDEO
Unul dintre cei aproape 5.000 de delegați la Congresul PNL de la Romexpo a fost surprins de ceilalți colegi că și-a fotografiat buletinul de vot cu telefonul mobil. Când a fost pus să...
Sursa: Ziare.com