CE prezinta raportul intermediar privind justitia din Romania

Miercuri, 08 Februarie 2012, ora 08:32
1301 citiri

Comisia Europeana prezinta, miercuri, la Bruxelles, rapoartele intermediare elaborate in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV), instituit la aderarea Romaniei si a Bulgariei la UE pentru a monitoriza reformele in justitie si eforturile de combatere a coruptiei.

Documentul este al 10-lea raport din cadrul MCV, daca se iau in calcul si rapoartele anuale elaborate de obicei la finalul lunii iulie, si al cincilea raport de etapa.

Potrivit proiectului raportului, Agentia Nationala de Integritate (ANI) si Directia Nationala Anticoruptie (DNA) continua sa avanseze intr-o serie de cazuri importante, iar pregatirile pentru implementarea codului penal si codului de procedura penala trebuie sa fie accelerate in domenii ca recrutarea si reechilibrarea resurselor intre instante.

Documentul retine faptul ca ANI a continuat sa inregistreze rezultate pozitive in ultimele luni, bugetul institutiei a fost majorat, iar agentia a atras fonduri UE substantiale pentru ameliorarea sistemului informational si procedurilor.

O concluzie a documentului este aceea ca parcursul bun al ANI a continuat in ultimele luni, dar potentialul efect disuasiv al cazurilor ANI este afectat de amanari si de lipsa de consistenta in urmarirea judiciara si administrativa a cazurilor respective.

Pe de alta parte, executivul UE considera ca tratarea cazurilor amanate trebuie sa fie urmata de masuri suplimentare pentru a garanta ca deciziile in cazurile de coruptie la nivel inalt descurajeaza ilegalitatile. Reactiile favorabile la proiectul Strategiei nationale anticoruptie "trebuie sa fie sustinute de o confirmare clara de catre clasa politica, pentru a maximiza" eficienta acestei strategii.

In vara acestui an, Comisia va face o evaluare cuprinzatoare privind progresele Romaniei in cadrul MCV, la cinci ani de la aderarea la Uniunea Europeana.

Mecanismul de Cooperare si Verificare cuprinde patru conditionalitati (benchmarks) in cazul Romaniei - existenta unui sistem judecatoresc functional, o agentie de integritate eficienta, combaterea coruptiei la nivel inalt, lupta contra coruptiei la nivel local - si sase in cazul Bulgariei, unde una dintre conditionalitati vizeaza si combaterea eficienta a criminalitatii organizate.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#CE MCV Romania, #CE raport MCV Romania, #Comisia Europeana MCV Romania , #justitie