CE: S-a facut o clarificare in raportul MCV, nu a fost vorba de o eroare

Joi, 31 Ianuarie 2013, ora 21:56
4832 citiri
CE: S-a facut o clarificare in raportul MCV, nu a fost vorba de o eroare
Foto: Arhiva

Reducerea numarului de ministri urmariti penal, de la 3 la 2, in raportul MCV referitor la Romania reprezinta o "clarificare" menita a evita ambiguitatile, nu corectarea unei erori, a explicat joi, Mark Gray (foto), purtator de cuvant al Comisiei Europene.

"Am modificat textul in acest mod pentru a evita ambiguitatile. Sunt doi ministri care au fost efectiv pusi sub urmarire penala, acestea fiind cazuri confirmate", a declarat Mark Gray pentru Mediafax.

Acesta a aratat ca modificarea a fost facuta in urma unei decizii luate joi in cadrul Colegiului Comisarului si a vizat forma adoptata initial, nu cea finala a raportului.

Totodata, Gray a aratat ca este o procedura normala verificarea textului raportului inainte de a fi trimis Parlamentului European si statelor membre.

"Versiunea de pe site-ul Comisiei este cea finala. Cred ca aceasta este singura modificare a textului, nu ne asteptam sa mai apara si altele. Am mai facut-o de cateva ori si in anii trecuti, nu e prima modificare de acest fel. Dupa ce este adoptat, textul raportului mai este verificat inca o data pentru a avea o forma finala inainte de a fi trimis statelor membre", a mai precizat Mark Gray.

Raportul Comisiei Europene adoptat in cadrul MCV si dat publicitatii miercuri a fost modificat joi, mentionandu-se ca doar doi ministri, nu trei, din guvernul Ponta sunt cercetati pentru fapte de coruptie.

Raportul MCV a fost corectat: Doar 2 ministri sunt cercetati pentru fapte de coruptie

Astfel, in Raportul Comisiei catre Parlamentul European si Consiliu privind MCV publicat pe site, la capitolul "Integritate" se arata:

"In luna noiembrie, rapoartele prezentate de Agentia Nationala de Integritate (ANI) cu privire la unii ministri si inalti functionari nu au dus la demisia acestora. Noul Guvern si-a reiterat obiectivul de a lupta impotriva coruptiei, insa in randul noilor ministri exista doua cazuri confirmate de persoane care sunt cercetate penal pentru fapte de coruptie".

"In recomandarile sale din luna iulie, Comisia si-a exprimat speranta ca ministrii vor da un exemplu in ceea ce priveste respectarea aspectelor legate de integritate: acelasi lucru este asteptat si in ceea ce priveste acuzatiile de coruptie.

Este esential pentru credibilitatea unui guvern ca persoanele care indeplinesc functii ministeriale sa se bucure de increderea publicului, de exemplu prin prezentarea demisiei atunci cand exista impotriva lor un raport ANI in materie de integritate.

Cerintele constitutionale, inclusiv suspendarea din functia de ministru in cazul trimiterii in judecata, vor trebui aplicate in integralitate", mai scrie in raport, ceea ce inseamna ca ministrii mentionati in raport ar trebui sa fie suspendati din functie.

Nici autorii raportului si nici purtatorul de cuvant al CE, Mark Gray, nu i-au nominalizat pe ministrii romani cercetati pentru fapte de coruptie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#modificare raport MCV, #ministri cercetati penal MCV, #ministri Ponta coruptie MCV , #justitie