Ce spun americanii si nemtii despre justitia din Romania?

Miercuri, 23 Iunie 2010, ora 18:13
2604 citiri
Ce spun americanii si nemtii despre justitia din Romania?

Ambasadorul SUA in Romania, Mark H. Gitenstein, a declarat, miercuri, la conferinta "Alegeri CSM 2010", ca isi exprima speranta ca Senatul sa adopte saptamana viitoare Legea ANI si Codurile de Procedura, salutand adoptarea acestora de catre Camera Deputatilor.

De asemenea, ambasadorul Statelor Unite ale Americii a vorbit despre provocarea cu care se confrunta sistemul judiciar din Romania, aceea de "a raspunde problemelor dificile ale vremii noastre, cu un curaj neabatut".

"In Romania exista judecatori care nu se tem sa isi faca meseria. La inceputul acestui an, 400 dintre ei au semnat o petitie, demonstrandu-si curajul si spunandu-le clar colegilor ca asteapta integritate si asumarea responsabilitatii din partea tuturor colegilor de breasla", a adaugat Mark H. Gitenstein.

Ambasadorul SUA la Bucuresti a mai spus ca nu toti judecatorii romani sunt integri, dar ca acest lucru se intampla si printre judecatorii americani.

Ambasadorul a remarcat ca una dintre problemele justitiei este ca actul de justitie dureaza prea mult, din lipsa resurselor, dar si din motive de procedura. "Credibilitatea sistemului se distruge prin durata lunga a proceselor", a adaugat Gitenstein.

Pe de alta parte, ambasadorul Germaniei, Andreas von Mettenheim, a vorbit despre necesitatea fluidizarii procedurilor judiciare, problema care se va rezolva prin adoptarea Codurilor de Procedura.

Intrebat de jurnalisti daca bugetul mic afecteaza independenta justitiei, ambasadorul Germaniei a raspuns ca "bugetul nu are nimic de-a face cu independenta justitiei, este o chestiune ce trebuie pusa in balanta cu celelalte cheltuieli, cu salariile. Deci, nu poti spune ca nu tai bugetul justitiei pentru ca scade independenta".

In legatura cu Legea Agentiei Nationale de Integritate, ambasadorul Germaniei in Romania a spus ca este cea mai buna reforma pe care Romania o putea avea si ca proiectul de lege e mai bun decat precedentul.

Initiativa pentru o Justitie Curata a lansat, miercuri, in cadrul unei conferinte de presa, proiectul "Alegeri CSM 2010", care isi propune crearea unui mecanism transparent de comunicare si dezbatere a problemelor sistemului judiciar, pentru a dezvolta capacitatea membrilor CSM de a reactiona cu eficacitate la problemele sistemului judiciar.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Replică tăioasă pentru Piedone. Nicușor Dan a ieșit la atac: "Asta e singura luptă care contează!"
Replică tăioasă pentru Piedone. Nicușor Dan a ieșit la atac: "Asta e singura luptă care contează!"
Nicușor Dan este susținut la aceste alegeri de Dreapta Unită, formată din USR, FD și PMP. Edilul, care are de dus o luptă dificilă cu Cristian Popescu Piedone, a ieșit la atac, în cadrul...
Ludovic Orban, dezlănțuit: „Nu mi-e frică de voi, securiștilor!". Fostul premier a anunțat prima reformă a alianței FD+USR+PMP
Ludovic Orban, dezlănțuit: „Nu mi-e frică de voi, securiștilor!". Fostul premier a anunțat prima reformă a alianței FD+USR+PMP
Ludovic Orban face mare scandal din opoziție. Fostul premier, fost lider al PNL, se află într-un război continuu după ce Klaus Iohannis l-a trecut pe „linie moartă". Ludovic Orban este...
#ambasador SUA ANI, #lege ANI Senat, #Coduri Procedura ANI , #justitie