Cea mai mare problema a USL (Opinii)

Vineri, 28 Decembrie 2012, ora 23:20
10228 citiri
Cea mai mare problema a USL (Opinii)

Nici macar ministrul Justitiei nu cred ca spera in posibilitatea ca Traian Basescu sa accepte propunerile inaintate pentru sefiile parchetelor general si anticoruptie.

Nici nu-i va fi greu presedintelui sa le respinga, cat timp Tiberiu Nitu si Ioan Irimie au capatat aviz negativ din partea CSM, dupa prestatiile lamentabile in fata membrilor consiliului.

Nu vad, de exemplu, cum poate fi sef al DNA un om care habar nu are cine este partenerul Romaniei in cadrul Mecanismului de cooperare si verificare, deci cine intocmeste rapoartele de monitorizare pe Justitie.

Mona Pivniceru sustine ca domnii Nitu si Irimie au fost intimidati de CSM. Mai sa fie! Vorbim despre oameni care, teoretic, investigheaza ei insisi infractori dintre cei mai rai, hoti, talhari, criminali. Daca se intimideaza in fata unor colegi, cum naiba or face fata "clientilor" lor obisnuiti?

Timizi sau nu, d-na Pivniceru stie bine ca nu are nicio sansa sa-i instaleze in functii pe cei doi cat timp la Cotroceni este Traian Basescu. Asa ca a amanat cat a putut inaintarea propunerilor. Mai precis, pana dupa instalarea Guvernului, in speranta ca, cine stie, presedintele l-ar putea refuza pe Victor Ponta, ar putea urma o suspendare fulger, iar presedintele interimar Antonescu ar pune imediat la sefia parchetelor cele doua marionete. N-a fost sa fie!

Dar nu ma astept ca Traian Basescu sa se grabeasca foarte tare. Parchetele au doi sefi interimari care-si fac treaba dupa cum se vede, iar Mona Pivniceru are de meditat la o tema, o tema asumata de Victor Ponta in acordul semnat la Cotroceni inainte de desemnare.

Documentul, in mod evident solicitat de la Bruxelles si Washington, are cateva prevederi foarte clare si limitative in privinta parchetelor: "Introducerea unui proces transparent de numire a Procurorului General si a Procurorului sef al DNA, care sa presupuna candidaturi deschise, criterii de experienta profesionala, integritate si rezultate pozitive in actiunea anticoruptie".

Asadar, Mona Pivniceru ar trebui sa reia de la capat intreg procesul de selectie a procurilor sefi, dar dupa niste reguli transparente, pe criterii precise si riguroase.

"Necazul" este ca o astfel de procedura ar atrage in competitie magistrati de valoare, cei agreati de Bruxelles, dar de care puscariabilii din USL nici nu vor sa auda. Spaima suprema e ca schimbarea procedurii va face posibila temuta rocada despre care s-a vorbit atat de mult, Kovesi - DNA si Morar - parchetul general.

Ar fi vestea cea mai proasta pentru USL, pentru ca, daca nu poti fura linstit, atunci ce rost mai are sa castigi alegerile? Pentru ce atata efort si bataie de cap? Dar oricat de mare ar fi disperarea nu cred ca din acest punct de vedere USL are prea multe optiuni, cum nu a avut nici Victor Ponta inainte de a semna documentul care-l obliga sa respecte regulile europene.

In privinta procurorilor, Constitutia e mai mult decat clara: prerogativa numirii procurorilor este exclusiv a presedintelui si el poate refuza oricati candidati, chiar si in cazul unui aviz pozitiv al CSM. Si cat timp candidatii sunt respinsi, interimarii raman aceiasi. Timpul nu curge in favoarea USL.

Sigur ca presedintele poate fi suspendat, dar daca USL purcede la asa ceva pentru ca Traian Basescu n-a acceptat procurorii sefi varati pe gat de actuala Putere, reactia externa va fi chiar mai aspra decat aceea din vara si Romania ar putea ramane fara finantare.

Independenta Justitiei este exigenta la care nici UE si nici Washintonul nu vor renunta cu niciun pret, iar excluderea Romaniei din UE si intreruperea parteneriatului strategic ar fi consecinte previzibile si rapide.

Asta e de fapt nenorocirea penalilor din USL, ca Traian Basescu este, de fapt, cea mai mica dintre problemele lor, cel mai accesibil dintre obstacolele care ii impiedica sa incalece Justitia si sa-si recapete imunitatea totala.

Risc real pentru candidatul comun PSD-PNL să nu intre în turul doi la prezidențiale. Care ar fi marea lui problemă, în opinia lui Remus Pricopie
Risc real pentru candidatul comun PSD-PNL să nu intre în turul doi la prezidențiale. Care ar fi marea lui problemă, în opinia lui Remus Pricopie
Candidatul comun al coaliției din care fac parte PSD, PNL și UDMR are un risc real să nu se califice în turul al doilea al alegerilor prezidențiale din anul 2025, este de părere profesorul...
Ilie Bolojan, despre candidatura lui Călin Georgescu la președinție: „Orice candidat trebuie să respecte condiţiile legale”
Ilie Bolojan, despre candidatura lui Călin Georgescu la președinție: „Orice candidat trebuie să respecte condiţiile legale”
Preşedintele PNL, Ilie Bolojan, a declarat luni, 13 ianuarie, despre o candidatură a lui Călin Georgescu, că ei consideră că orice candidat care doreşte să candideze la o funcţie trebuie...
#numire procurori Parchet DNA, #Pivniceru rpopuneri Basescu procurori , #justitie
  1. Ciorile au invadat cerul între orașele Galați și Brăila. Explicațiile experților VIDEO
  2. Cum vrea să se răzbune un român, după ce i-a scăzut salariul: “Când ies în oraș și mă uit în jur, mesele sunt pline de corporatiști”
  3. ”NATO trebuie să treacă la o mentalitate de război”. Avertismentul secretarului general adjunct al alianței
  4. Planul prin care Rusia vrea să pună în șah Chișinăul
  5. Carambol cu 5 mașini pe Centura Capitalei, în zona orașului Pantelimon. O persoană a fost rănită
  6. Un hoț deghizat în pompier a dat spargerea într-o casă din Malibu, oraş afectat de incendiile din Los Angeles. Cum a fost prins FOTO/VIDEO
  7. De ce vrea Donald Trump Groenlanda?
  8. Casa norocoasă a magnatului deșeurilor. Cum a rezistat o vilă din Malibu flăcărilor distrugătoare FOTO
  9. Bugetul nu poate susține, acum, indexarea salariilor și a pensiilor. Care ar fi cel mai optimist termen pentru o asemenea majorare, conform unui lider al coaliției
  10. Pensionarii maghiari, peste cei din România. Pe lângă măririle anunțate în 2025, vor primi și a 13-a pensie