Cine va propune procurorul general? Batalia sistemului

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 10 Februarie 2016, ora 07:00
5854 citiri
Cine va propune procurorul general? Batalia sistemului

In urma cu trei ani era instalata noua echipa de procurori sefi. Doar unul dintre ei, Laura Codruta Kovesi, a performat cu adevarat, pentru ca nu cred ca sa fie cineva care sa poata contesta cu buna credinta eficienta DNA.

Ceilalti doi, Tiberu Nitu si Alina Bica, sunt in ancheta penala in diferite stadii. Adica exact cei despre care s-a spus de atunci ca au fost subiectul unui troc politic intre Traian Basescu si Victor Ponta au ajuns sa tarasca institutiile pe care le-au condus in scandaluri fara precedent in Romania.

In ceea ce ii priveste pe cei doi, justitia isi va spune cuvantul, dar marea problema a momentului mi se pare procedura prin care urmeaza sa fie desemnat viitorul procuror general, pentru a nu ne trezi cumva intr-o situatie similara.

Si cheia este la ministrul Justitiei.

Practic singura conditie legala precisa si specifica pe care o impune Legea 303/2004 pentru procurorul sef al Parchetulu ICCJ este sa aiba 10 ani vechime in magistratura, plus buna reputatie, conditie generala pentru admiterea in magistratura. Deci extrem de larg.

Procedura in sine este si ea minimal reglementata. Ministrul propune, fara nicio conditionare, CSM audiaza candidatul si da un aviz consultativ, indiferent de aviz propunerea poate fi inaintata presedintelui care decide.

Prestatiile dlui Nitu, ne amintim, au starnit mari controverse in cazul celor doua audieri premergatoare numirii domniei sale. Prima, facuta de ministrul Pivniceru, s-a si lasat cu aviz negativ. Poate pentru ca intre cele doua momente se clarificase trocul.

MCV a solicitat si in 2013, solicita si acum o procedura transparenta si robusta de selectie, reclamand o "componenta politica puternica". Din moment ce o solicita demonstreaza, pe o minima logica, tocmai ca ea nu exista.

Ce ar insemna ea? Ca, dincolo de prevederile legale minimale, publicul sa inteleaga precis de ce ministrul a facut o anumita alegere, care sa fie deasupra oricarei suspiciuni, inclusiv de politizare.

Consider ca alegerea ministrului trebuie justificata prin criterii foarte precise nu numai pentru acceptarea candidaturilor, ci si pentru alegerea intre ele. Pe ce s-a bazat, cum a socotit de a ajuns sa-l propuna pe X-ulescu, nu pe Y-ulescu pentru sefia Ministerului Public.

Dl Cazanciuc l-a propus in locul Alinei Bica la sefia DIICOT pe Daniel Horodniceanu, cu toate conditiile legale indeplinite desigur. Doar ca dl Horodniceanu a fost acuzat cu dovezi ca a facut erori majore in proiectul depus la CSM, care vadeau o slaba cunoastere a DIICOT si chiar suspiciuni de autoplagiat.

Dl Cazanciuc nu a raspuns acestor suspiciuni, a mers mai departe pe baza avizului CSM, e adevarat, pozitiv ca in cazul Nitu si Bica, si iata-l pe dl Horodniceanu procuror sef DIICOT. E cea mai buna alegere? Nu avem de unde sa stim. Stim doar ca asa a vrut ministrul, adica factorul politic.

Deocamdata dna Pruna nu vadeste o intentie de a schimba ceva din procedura. Dimpotriva. Inca de la audierea in Parlament declara ca sistemul de pana acum i se pare bun, cu efecte foarte bune.

In recentul interviu pentru Revista 22, dna Pruna spunea ca "este foarte posibil sa urmez aceeasi procedura, prin care sa invit pur si simplu printr-o scrisoare adresata procurorului general ca cei interesati din parchete sa-si depuna candidaturile. In aceasta scrisoare, voi trece si criteriile, repet si insist ca primul set de criterii este legat de integritate si este eliminatoriu. (...) Deci integritatea si apoi criteriile definite de lege: 10 ani vechime, o anumita reputatie, care poate fi verificata. Apoi am sa-i invit pe candidati la un dialog, nu am sa dau teste procurorilor."

Si cum va alege intre cei care indeplinesc criteriile de integritate si vechime? Asta as vrea sa stiu si nu vad, desi dna Pruna spune ca va declansa procedura cu celeritate, deci suntem cum ar veni in buza ei.

Din ceea ce vad pana acum, in opinia mea, ramane un bulevard loc pentru orice troc politic.

Iar daca ma uit spre minister, nu am motive de optimism. Consiliera onorifica pentru relatia cu CSM si parchetele a dnei ministru tehnocrat Pruna este Gratiana Isac. Cunostinta veche.

Dna Isac a fost adjunct al procurorului sef DIICOT Muscalu si amandoi au fost demisi in 2005 de ministrul Macovei pentru lipsa de performanta si suspiciuni in instrumentarea dosarului "Cocaina pentru VIP-uri". Doamna Isac a devenit in 2008 vicepresedinte al CSM facand echipa cu presedintele Lidia Barbulescu, perioada in care CSM era pe lista neagra a MCV. In acel mandat, cu dna Isac de-a dreapta, Lidia Barbulescu ii cerea Avocatului Poporului sa solicite la CCR secretizarea declaratiilor de avere.

In 2010, doamna Isac incerca sa obtina un nou mandat de vicepresedinte, ceea ce este impotriva legii. Ca procuror general, dna Kovesi s-a opus ilegalitatii. Dna Isac s-a opus, la randul ei, reinnoirii mandatului de procuror general al dnei Kovesi. Sa fie o intamplare ca dna Pruna consiliata de dna Isac s-a aratat destul de reticenta initial reinnoirrii mandatului dnei Kovesi la DNA?

Si, ca sa punem cireasa pe tort sau bomboana pe coliva, dupa cum considerati, dna Isac i-a fost consiliera onorifica si ministrului Cazanciuc, pe care l-a insotit in aceasta calitate la toate sedintele CSM.

La fel cum face si cu dna Pruna pe care, spun sursele mele din CSM si MJ, o influenteaza puternic.

Nu ma incanta deloc ca ministrul Justitiei va lua decizia dupa procedurile lui Robert Cazanciuc, consiliata de fosta partenera a Lidiei Barbulescu, a lui Gheorghe Muscalu si a lui Robert Cazanciuc. Si nu sunt singura.

Oameni din sistem in care am mare incredere mi-au spus ca, din pacate, inscrierea oamenilor seriosi in procedura pare inhibata de faptul ca nu exista incredere in transparenta si corectitudinea ei, ca nimeni nu vede nicio diferenta.

In plus, zburda deja un nou consemn informal venit din strafundurile unui sistem la fel de puternic: "n-avem nevoie de inca un DNA si la Parchetul General".

Nu pot decat sa sper ca ministrul Pruna va reusi sa infirme aceste suspiciuni, ca va gasi un profesionist integru pentru PG, desi ma tem ca, si sa doreasca, ar putea sa-i fie foarte greu cu dna Isac de-a dreapta.

Sper ca dna Pruna sa inteleaga ca numele procurorilor pe care ii va propune anul acesta vor da esenta mandatului domniei sale.

Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timişoara, că dă asigurări că că avem un plan pentru ca, până la sfârşitul anului, să avem o...
#Pruna Isac ministerul Justitiei, #procedura numire procuror general , #justitie