Nu am nicio indoiala ca un obiectiv esential al actualei Puteri este sa puna botnita Justitiei.
Nu este doar interesul personal al lui Liviu Dragnea, condamnat deja si judecat in alt dosar, este si interesul multor alti lideri PSD, al majoritatii patronilor de televiziune, anchetati sau deja dupa gratii, al multor lideri ALDE si UDMR, dar si al multor politicieni din Opozitie, fie ca vorbim despre PNL sau PMP, in frunte cu Traian Basescu, care tremura pentru pielea lor sau a apropiatilor.
Vad asadar o foarte larga majoritate, dincolo de limitele actualei Puteri, care doreste ca mersul Justitiei nu numai sa fie oprit, ci sa fie chiar inversat.
In egala masura, insa, nu ma astept la un asalt de tipul "martea neagra", pentru simplul motiv ca PSD a dat pana acum toate dovezile ca nu doreste sa-si repete greselile.
De aceea, cred, si ma bazez chiar pe actualitate, ca actiunile sa fie cu mult mai abile si astfel conduse incat sa atraga o sustinere publica majoritara pentru cele mai scandaloase decizii. Iar asta presupune in primul rand o decredibilizare totala a actului de Justitie.
Acest asalt este deja in plina desfasurare sub conducerea cuplului Ghita- Basescu. Sebastian Ghita improasca de cateva zile acuzatii total nedovedite, avand drept concluzie majora subliniata in tuse groase cum ca DNA si SRI, adica "binomul", ar fi confectionat dosare unor victime politice.
Ultima dintre acestea (la momentul in care scriu) este inregistrarea cu Traian Basescu, care istoriseste cum ar fi fost aranjata condamnarea lui Dan Voiculescu.
Nimeni nu ma va convinge ca aceasta inregistrare nu a fost regizata cu stirea fostului presedinte. Eu cred ca a si fost difuzata cu stirea acestuia. De altfel, Traian Basescu nu ii contesta autenticitatea, nu contesta concluziile trase in urma ei, ci doar pretinde ca ar fi fost editata.
De ce spun ca a fost regizata? Pentru ca Traian Basescu pare sa fi ales modalitatea de a spune fara riscuri legale ceea ce ar fi putut ridica probleme juridice daca ar fi spus oficial, asumat, ca declaratie publica.
Pana la urma, probabil la un pahar (se aude muzica pe fundal), omul ii povestea ceva unui interlocutor (sa fie prietenul Victor Ciutacu?). O discutie privata, inregistrata fara voia sa, a carei existenta o recunoaste, spune ca a fost editata, dar fara sa spuna ce e adevarat si ce nu din varianta difuzata, e greu sa ii poata atraga o raspundere penala.
S-a deschis o ancheta penala la Parchetul General, dar, la o adica, in fata unui procuror, poate spune oricand ca a vrut sa epateze, ca era baut, ca si-a batut joc de interlocutor si ca, in orice caz, nici prin cap nu i-a trecut ca spusele sale vor deveni publice, pentru ca nu erau menite unui discurs public.
Si nu am nicio indoiala ca, la o audiere oficiala, dl Basescu ar da-o la intors, pentru ca altfel ar pica de mana cu cei pe care ii invoca in inregistrari.
Dl Ghita poate avea probleme penale, dar daca va fi prins, ceea ce in momentul de fata nu se arata. In plus, este clar ca Sebastian Ghita, cu patru dosare penale, isi joaca ultima carte: ori ii iese, ori mai devreme sau mai tarziu oricum va infunda puscaria.
De ce mai cred ca e regizata? Pentru ca, intr-o discutie privata, Traian Basescu lanseaza amenintari: am inregistrari, "stiu cine esti, Bogdan", deci stiu cine e oricare dintre voi, judecatorii si procurorii, nu?
Daca din punct de vedere legal nu ma astept ca dezvaluirile cuplului Ghita - Basescu sa aiba vreun efect, pe alte paliere ele sunt foarte grave.
Pe de-o parte, unul decredibilizant asupra unor oameni de buna credinta, care auzind cele spuse mai ales de fostul presedinte, de la nivelul de informare al acestuia ("stat mafiot, eu stiu ce spun", accentueaza domnia sa), pot sa se gandeasca ca intr-adevar marii infractori ai acestei societati sunt de fapt niste victime, nu niste pradatori cu greu prinsi care stau unde le e locul.
Si sigur ca asta genereaza indoiala si chiar nesiguranta bine exploatate de isteria televiziunilor, in frunte cu Antena 3, care abia astepta sa-si vada jupanul liber, exonerat si victimizat.
Din SUA, unde orice ziarist haituit de statul de drept isi petrece vacanta, se stie, Mihai Gadea propovaduieste zbierat despre statul stalinist, despre crime comise in numele anticoruptiei ca in numele crucii. Un autentic delir care cerea dreptate si autentica anticoruptie, nu-i asa?
Pe de alta parte, Ghita si Basescu (chiar asa, oare de cate ori s-or fi intalnit cei doi inainte ca Ghita sa dispara, ca adesea pareau perfect coordonati in declaratii, pana la identitatea expresiilor?) i-au servit o pasa perfecta lui Liviu Dragnea. Pus sa comenteze afirmatiile celor doi, presedintele PSD a luat o atitudine de intelept al satului care nu crede neconditionat, dar considera ca trebuie verificat si clarificat, ca sa nu ramana indoieli in opinia publica.
Ei bine, eu cred ca exact aici trebuia sa se ajunga. Ministrul Justitiei, Parlamantul isi vor face din aceste verificari o datorie de onoare, ceruta cu spume la gura de apostolii lui, pe motiv ca oricare cetatean, indiferent cum se numeste el si ce functie are, trebuie scutit de abuzuri, ca libertatea presei trebuie aparata de catuse.
Am auzit despre lupta impotriva abuzurilor inclusiv in discursul din Parlament al noului premier. Noul ministru al Justitiei considera ca o ancheta parlamentara pe tema dezvaluirilor lui Ghita s-ar putea impune.
La Antena 3, Steluta Cataniciu (ALDE) afirma ca Parchetul General e depasit in aceasta cauza, in timp ce liberalul Ben Oni Ardeleanu, opozitie constructiva!, se pronunta la randul sau pentru ancheta parlamentara.
Deci, in lumina acestor dezvaluiri, marea hora PSD-ALDE-UDMR-PMP plus parte dintre liberali nu va lupta cu Justitia si anticoruptia. Nuuuuu! Va lupta cu abuzurile dezvaluite de chiar fostul presedinte. Se poate o pozitie mai buna? Si pe principiul "nu conteaza cine voteaza, conteaza cine numara", tare ma tem ca o ancheta a celor care dorm cu bagajul la usa si al oamenilor lor de incredere nu are cum sa duca decat la rezultate defavorabile Justitiei.
Aceasta ar fi acoperirea perfecta pentru a intra si in Coduri, si in organizarea Parchetelor cu divizii speciale de procurori, si in legea raspunderii magistratilor (care exista deja, dar poate fi oricand transformata in mijloc de represiune, dupa cum cred ca vor cei care invoca necesitatea ei la fiecare pas) si pentru amnistie, adica pentru toate grozaviile. Si pentru a intimida: cine nu va fi demolat sa se teama sa mai iasa din linie.
Ceva destul de asemanator cu cele intamplate in februarie anul trecut, cand capacitatea de ancheta a Parchetelor a fost dinamitata prin decizia CCR privind interceptarile, in aplauzele celor care luptau pentru drepturile omului.
Si omul Ghita a beneficiat din plin, dupa cum se vede, de dreptul de a nu fi filat de SRI.
Dupa acel operatiune de succes a urmat amputarea abuzului in serviciu, tot de catre CCR, Black Cube si un lung sir de asalturi de decredibilizare a sefilor Justitiei si SRI. Acum ajungem la apogeu, bine calculat dupa preluarea puterii totale de catre PSD- ALDE.
Si pentru a face operatiunea si mai sigura, in timp ce o mana va reteza anticoruptia "abuziva", cealalta va da poporului iluzia bunastarii pe care nu ma indoiesc ca o va plati ulterior inzecit, un lucru la care se pot astepta cei care nu au uitat ca dupa prosperitatea guvernarii Tariceanu a venit marea austeritate.
Asadar, cred ca asaltul asupra Justitiei e in plina desfasurare, cu prima faza, aceea a decredibilizarii masive si a crearii premiselor pentru ca masurile propriu -zise sa para apoi doar consecinte logice, reparatorii pentru ca apoi sa inceapa adevarata anticoruptie pe stil PNA - Adrian Nastase, din vremea procurorului Panait.
Cine sa... Vezi tot