Cod rosu in Justitie - Inalta Curte in pericol! (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 09 Septembrie 2013, ora 07:20
13390 citiri
Cod rosu in Justitie - Inalta Curte in pericol! (Opinii)

Astazi este ziua in care se joaca de fapt independenta Justitiei. Astazi vom afla daca lovitura de Justitie in desfasurare mai mult sau mai putin vizibila de un an de zile reuseste sau nu.

Mergem mai departe si consolidam ceea ce deocamdata este fragil sau ne intoarcem in 2004? Aceasta este intrebarea la care va raspunde sectia de judecatori a CSM, reunita pentru a lua o decizie in privinta viitorului presedinte al Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Livia Stanciu, actualul presedinte al ICCJ, este singura care si-a depus candidatura si, in mod normal, avizarea ei de catre sectia de judecatori si trimiterea propunerii catre presedinte ar trebui sa fie o simpla formalitate, pentru ca prin profesionalism, curaj si tinuta, d-na judecator Stanciu a dovedit cu varf si indesat ca merita sa conduca instanta suprema a acestei tari.

Mai mult decat atat, d-na Stanciu a pus o autentica piatra de hotar in Justitie de cand este presedintele ICCJ. Pentru prima data, dupa ani indelungati de critici si reprosuri, Inalta Curte a fost laudata constant in rapoartele intocmite la Bruxelles, in cadrul MCV.

In timpul mandatului domniei sale, au inceput sa curga condamnarile grele, condamnari care au facut din Inalta Curte o spaima cu mult mai mare decat DNA pentru toti coruptii si borfasii care populeaza politica romaneasca.

Multe dintre aceste condamnari sunt legate direct de numele Liviei Stanciu, in frunte cu aceea a fostului premier Adrian Nasatase, trimis dupa gratii de un complet condus de judecatoarea Stanciu.

ICCJ a condamnat fara mila in aceasta perioada judecatori corupti, precum Florin Costiniu, parlamentari precum Voicu si Becali, ministri precum Fenechiu. Spaima este atat de mare incat Dan Voiculescu a demisionat de doua ori din Parlament pentru a nu ajunge pe mana judecatorilor Inaltei Curti. S-a mai intamplat asa ceva inainte de presedintia Liviei Stanciu?

Si atunci chiar acest bilant stralucit, condamnarile rasunatoare si laudele constante de la Bruxelles, sunt exact argumentele pentru care nu exista obiectiv mai inalt pentru scursorile din politica decat inlaturarea Liviei Stanciu.

Sigur ca independenta Justitiei nu sta intr-un om, sigur ca, teoretic, judecatorii ICCJ ar trebui sa isi pastreze aceeasi verticalitate si pe viitor. Dar, practic, independenta Justitiei este inca fragila in Romania, este reversibila, usor de rasturnat.

Eliminarea din schema a Liviei Stanciu, ca si eliminarea lui Daniel Morar, sunt semnale importante si chiar forme de intimidare a magistratilor care nu isi inclina capul si nu asculta comenzi politice.

Reformarea integrala a unui sistem impanat cu corupti, securisti si ticalosi, care si-au dobandit inamovibilitatea si nu pot fi extrasi cu penseta, pe masura ce fac erori, dureaza si este deocamdata doar la inceput. Dar daca la ICCJ vor incepe sa curga achitarile si vor fi blocate mandatele de ascultare, procesul va fi foarte usor de oprit.

Lovitura de justitie atinge astazi doar punctul cheie, dar a inceput demult. Pentru a asigura reusita ei s-a incercat eliminarea judecatorilor Ghica si Danilet fara niciun motiv legal si in conditii stabilite de CCR drept neconstitutionale. De mentionat ca in urma cu putin timp a mai fost o incercare de revocare discreta si esuata.

Chiar si asa, riscul ca Justitia sa primeasca o lovitura letala, care s-o arunce cu 10 ani urma, este mare. In sectia de judecatori sunt 9 membri, propunerea trebuie avizata de 5 dintre ei pentru a fi trimisa presedintelui.

Doi sunt pentru d-na Stanciu, trei impotriva, mai raman trei. Unul este ministrul Robert Cazanciuc, prins intre ciocan si nicovala. Daca va vota pentru d-na Stanciu, il casapeste USL deja enervat la culme de avizul negaiv al MJ pe proiectul de modificare a legii ANI, cel care urma sa scape de puscarie jumatate dintre alesii locali ai PSD. Daca voteaza impotriva d-nei Stanciu, isi ridica in cap Bruxelles-ul si efectele se vor vedea in raportul MCV.

Este asadar foarte posibil ca ministrul Justitiei sa aplice tactica Ponta, adica fuga rusinoasa, dar sanatoasa, si sa lipseasca dintr-un motiv sau altul de la sendinta.

Daca nu se aduna cele 5 voturi, procedura va fi reluata si este foarte probabil ca d-na Stanciu sa nu isi mai depuna candidatura. Si atunci, desigur, vor aparea si candidaturile care trebuie, nu-i asa?.

Deci d-na Staciu nu va fi fost respinsa, Doamne fereste!, doar ca nu a intrunit voturile necesare si apoi, ce pacat, ce pacat!, nu a mai candidat, ni se va raspunde din zona puterii.

Astazi va fi trasat o parte din viitorul Romaniei. Si stiu ca borfasii au pus deja sampaniile la rece asteptand ca instrumentele lor din CSM sa-si faca treaba.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Livia Stanciu CSM, #Livia Stanciu mandat nou , #justitie