Aberatia zilei: Lungul drum al transformarii pozelor in stiinta a trecut si pe la Muntele Athos

Marti, 12 Ianuarie 2016, ora 14:18
4670 citiri
Aberatia zilei: Lungul drum al transformarii pozelor in stiinta a trecut si pe la Muntele Athos
Foto: Arhiva Hepta.ro

Gigi Becali s-a transformat din razboinicul Luminii in razboinicul Stiintei. El sustine in continuare ca volumele semnate in timp ce se afla in spatele gratiilor au caracter stiintific, chiar daca nu il poate demonstra, asa ca lunile de libertate castigate in baza lor sunt legale si rasplata se justifica.

Declaratiile date luni seara intr-o emisiune de televiziune la B1 TV scot la iveala o gandire total paralela cu cea pe care ar trebui sa o aiba un fost deputat membru al Comisiei Juridice, pozitie din care a avizat legi si a participat la audierea unui ministru al Justitiei.

In primul rand, Gigi Becali a declarat ca "are caracter stiintific orice lucrare care este acreditata de CNCSIS", adica de Consiliul National al Cercetarii Stiintifice din Invatamantul Superior, institutia subordonata Guvernului si care a acreditat editurile care pot publica asemenea lucrari.

CNCSIS este doar una din verigile lantului slabiciunilor (alaturi de coordonatorii care au girat pseudo-operele in cauza generand fenomenul de tip "literatura Jilava") si va trebui, la un moment dat, sa dea socoteala sau sa se implice in rezolvarea misterului care a permis eliberarea din inchisoare a "scriitorilor".

Adrian Curaj, despre profesorii care i-au girat pe detinutii-scriitori: Au facut-o in numele personal

Trecand insa peste asta, pentru moment, sa continuam rationamentul expus de Becali.

"Daca scriu 10 pagini, si acea editura care este acreditata CNCSIS, imi da acordul, alea 10 pagini sunt stiintifice. Daca ea este acreditata CNCSIS, ea este o lucrare stiintifica. Nu comisia de penitenciar zice daca e stiintifica sau nu", a continuat latifundiarul.

Cu alte cuvinte, daca stii si poti sa convingi (intr-un fel sau altul) o editura sa iti publice (de multe ori pe banii tai!) niste cuvinte insiruite pe mai multe pagini legate intre doua coperti, atunci se cheama ca esti autorul unei opere stiintifice.

Numai in Romania anului 2015, tara politicienilor plagiatori si a cadrelor universitare corupte, e valabila o asemenea definitie. Cum poate avea o carte caracter stiintific daca poarta titlul "Steaua si Becali" sau "Becali, Parlamentul Europei si Parlamentul Romaniei"?!

The Guardian: Cum profita condamnatii Romaniei de o lege proasta

Razboinicul si-a continuat tirada, sustinand ca una dintre operele sale a fost scrisa cu ajutorul monahilor de la Muntele Athos.

"Am zis sa scriu o carte despre credinta. Dar nu stiam ce sa scriu. Am facut niste intrebari teologice sfintilor monahi de la Muntele Athos. Intrebari de ale mele, raspunsuri ale monahilor. Nu aveam cum sa fac asta prin indrumatori. Asa ca am trimis pe cineva acolo, cu intrebarile, si a venit cu raspunsurile, si am scris", a explicat George Becali.

Eliberat conditionat dupa aproape doi ani petrecuti in inchisoare, Gigi Becali a castigat de 5 ori cate 30 de zile de libertate publicand 5 volume. Una dintre lucrari se refera la perioada in care acesta a fost europarlamentar.

"In cartea Becali si Parlamentul Romaniei si Parlamentul European, am spus mai multe - interventiile mele din Parlamentul Europei - vreo 32 de interventii- ca nu trebuia neaparat sa intervii verbal. Cartea contine mai multe - ce am mai citit prin alte carti", a explicat autorul celor 5 opere stiintifice.

Informatii deja publicate? Apa de ploaie? Plagiat? Sau toate la un loc?

Cine si de ce le-a permis condamnatilor sa isi "cumpere" zile de libertate scriind carti?

Intrebat cum a convins editurile sa ii publice operele, Becali a sustinut ca n-a dat spaga.

"Totul s-a facut cu chitanta, nu a cerut nimeni spaga. 2.000, 3.000 de euro cred ca a costat editarea unei carti de-a mea. Eu, fiind in regim deschis de afara, aveam telefon de la instanta. Eu aveam telefon personal, cu Internet, dar ei mi-au dat fara Internet. Si manuscrisele pe care le faceam le fotografiam si le trimiteam. Si am pus pozele in carte asa: am spus avocatilor sa imi aduca pozele din fiecare an, 2003, 2004 si din alti ani, cu toate comentariile, cu toate alea, din ziare, si le-am pus in carte - cu pareri de ale mele si cu comentarii de ale mele. Cartea asta este tiparita in 30.000 de exemplare si nu se mai gaseste nimic. Daca prezinta interes pentru public, este stiintific. Stiintific are o definitie in lege (....) Iar cartea 'Becali si Steaua', cartea e plina de poze, pentru ca eu asa am facut-o. Sa castig si eu o luna de libertate", a argumentat creatorul de opere stiintifice.

Fostul deputat din Comisia Juridica a Camerei spune ca nu a deranjat pe nimeni facand toate astea. "Ce mare chestie?", a intrebat el.

Pai, e o chestie, domnule Becali, pentru ca in Romania legea trebuie respectata de toata lumea, in litera si spiritul ei. Intentia initiatorului a fost, cel mai probabil, sa recompenseze truda adevarata, creativitatea umana, nu sa favorizeze smecheri cu gulere albe. Nimeni nu ar trebui sa fie deasupra legii, iar la fapta egala, ar trebui o pedeapsa egala.

De ce sa ramana un fraier in inchisoare pentru ca nu are pile la conducerea unei edituri acreditate CNSIS, in schimb altii sa se intoarca mai repede acasa si in studiourile de televiziune (care in ultima perioada au o mare apetenta pentru eliberati conditionat) doar pentru ca un lung sir de persoane lipsite de moralitate inchid ochii sau se pun in slujba lor?

Poate ca Gheorghe Becali va primi raspunsul la intrebarea pusa mai devreme decat s-ar fi asteptat. Marti, DNA a anuntat ca s-a autosesizat si va cerceta modul in care au fost eliberati conditionat creatorii "literaturii de Jilava".

Ancheta DNA in cazul cartilor scrise de VIP-uri in inchisoare

ABERATIE, aberatii, s.f. 1. Abatere de la ceea ce este normal sau corect. 2. Ceea ce este inadmisibil, absurd; absurditate, ineptie, prostie.

România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „într-o ţară civilizată ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi...
#Becali carti scrise inchisoare, #DNA scriitori inchisoare , #justitie