Dosarul "10 august". Doua asociatii de magistrati il acuza pe Klaus Iohannis ca incearca sa manipuleze opinia publica

Vineri, 05 Martie 2021, ora 09:30
4319 citiri
Dosarul "10 august". Doua asociatii de magistrati il acuza pe Klaus Iohannis ca incearca sa manipuleze opinia publica
Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis FOTO Facebook/Klaus Iohannis

Intr-un comunicat de presa comun, Asociatia "Forumul Judecatorilor din Romania" si Asociatia "Initiativa pentru Justitie" denunt "incercarea de manipulare a opiniei publice prin intermediul postarii de pe Facebook a Presedintelui Romaniei, domnul Klaus Iohannis, din data de 4 martie 2021, prin care cere "Ministrului Justitiei sa explice public de urgenta cum s-a ajuns ca dosarul vizand evenimentele din 10 august 2018 sa fie clasat".

"Reamintim opiniei publice ca dosarul la care face referire Presedintele Romaniei a fost clasat in vara anului 2020, in timp ce actualul ministru al justitiei avea doar calitatea de persoana vatamata in dosarul "10 august", iar portofoliul justitiei era detinut de dl Catalin Predoiu, pentru care dl Presedinte a avut public numai cuvinte de apreciere", se arata in comunicatul celor doua asociatii de magistrati.

"Raspunderea juridica pentru situatia la care s-a ajuns ar putea reveni numai procurorilor de caz, procurorilor sefi DIICOT ori procurorului ierarhic superior procurorului sef al DIICOT, respectiv procurorul general al PICCJ, in masura in care verificarile Inspectiei Judiciare vor dovedi fapte indubitabile in acest sens.

Raspunderea politica pentru buna functionare a sistemului judiciar trebuie sa fie asumata de decidentii politici responsabili de numirea in inaltele functii de conducere din parchete in cursul anului 2020, in contextul intarzierii nepermise a modificarilor necesare "legilor justitiei".", mai arata cele doua asociatii, al caror comunicat il redam integral:

Asociatia "FORUMUL JUDECATORILOR DIN ROMANIA" si Asociatia "INITIATIVA PENTRU JUSTITIE" denunta incercarea de manipulare a opiniei publice prin intermediul postarii de pe Facebook a Presedintelui Romaniei, domnul Klaus Iohannis, din data de 4 martie 2021, prin care cere "Ministrului Justitiei sa explice public de urgenta cum s-a ajuns ca dosarul vizand evenimentele din 10 august 2018 sa fie clasat" si solicita "Ministrului Justitiei si Ministrului de Interne sa gaseasca solutiile pentru ca adevarul in legatura cu 10 august sa fie aflat, iar cei responsabili sa raspunda".

Reamintim opiniei publice ca dosarul la care face referire Presedintele Romaniei a fost clasat in vara anului 2020, in timp ce actualul ministru al justitiei avea doar calitatea de persoana vatamata in dosarul "10 august", iar portofoliul justitiei era detinut de dl Catalin Predoiu, pentru care dl Presedinte a avut public numai cuvinte de apreciere.

Atat dna Giorgiana Hosu, fost procuror sef al DIICOT, care a fost unul din procurorii de caz in dosar, cat si dna Gabriela Scutea, procuror general al PICCJ, care putea verifica, in calitate de procuror ierarhic superior, actele de urmarire penala, au fost numite in inaltele functii de conducere de Presedintele Romaniei, la propunerea aceluiasi ministru al justitiei, dl Catalin Predoiu, in ciuda avizului negativ inaintat de Sectia de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, calificat de Presedintele Romaniei drept "superficial", precum si a numeroaselor avertismente publice ale asociatiilor profesionale ale magistratilor privind incalcarea recomandarilor din rapoartele Comisiei Europene din cadrul MCV si a avizelor Comisiei de la Venetia care solicitau ca numirea si revocarea in functiile cele mai inalte din parchete sa se realizeze printr-o procedura transparenta si bazata pe criterii obiective ("sistem robust si independent de numire a procurorilor de rang inalt"), in cadrul careia Consiliului Superior al Magistraturii sa i se acorde un rol mult mai important.

Cu ocazia numirii doamnelor Scutea si Hosu in functiile de rang inalt, dl Presedinte a declarat presei urmatoarele: "M-am bucurat ca selectia organizata de domnul ministru Predoiu a scos la iveala trei candidati pe care ii consider foarte buni si mi-a facut mare placere sa ii numesc in functie".

Precizam ca procurorii isi desfasoara activitatea in baza principiilor legalitatii si controlului ierarhic, autoritatea ministrului justitiei asupra procurorilor neinterferand, potrivit legii, cu activitatea de urmarire penala, si ca justitia se infaptuieste exclusiv de instantele judecatoresti.

Prin urmare, raspunderea juridica pentru situatia la care s-a ajuns ar putea reveni numai procurorilor de caz, procurorilor sefi DIICOT ori procurorului ierarhic superior procurorului sef al DIICOT, respectiv procurorul general al PICCJ, in masura in care verificarile Inspectiei Judiciare vor dovedi fapte indubitabile in acest sens.

Raspunderea politica pentru buna functionare a sistemului judiciar trebuie sa fie asumata de decidentii politici responsabili de numirea in inaltele functii de conducere din parchete in cursul anului 2020, in contextul intarzierii nepermise a modificarilor necesare "legilor justitiei".

In ceea ce priveste solutiile pentru aflarea adevarului si tragerea la raspundere a celor vinovati pentru evenimentele ce fac obiectul dosarului "10 August", acestea sunt exclusiv de competenta instantelor judecatoresti, sesizate pe caile procedurale, cu respectarea dispozitiilor legale.

In sistemul Conventiei europene a drepturilor omului, in care s-a integrat si Romania, statele membre trebuie sa deruleze anchete efective, respectiv investigatii care, fiind organizate prompt, eficient si sub control public, de catre autoritati independente, pot conduce la identificarea si tragerea la raspundere a persoanelor responsabile de incalcarea unor drepturi si libertati fundamentale (a se vedea Aksoy c. Turciei, hotararea din 18 decembrie 1996, par. 98; Assenov si altii c. Bulgariei, 28 Octombrie 1998, par. 102; Soering c. Marii Britanii, 7 iulie 1989, par. 88, Selmouni c. Frantei, 28 iulie 1999).

Primele imagini cu Klaus Iohannis în Coreea de Sud. Șeful statului a mers în zona demilitarizată, alături de soție FOTO
Primele imagini cu Klaus Iohannis în Coreea de Sud. Șeful statului a mers în zona demilitarizată, alături de soție FOTO
Preşedintele Klaus Iohannis şi-a început luni, 22 aprilie, vizita oficială în Coreea de Sud. Şeful statului a depus o coroană de flori, împreună cu soția sa, la Cimitirul Naţional din...
Klaus Iohannis, pe lista scurtă a posibililor înlocuitori ai Ursulei von de Leyen pentru candidatura la șefia Comisiei Europene, într-o analiză Euronews Italia
Klaus Iohannis, pe lista scurtă a posibililor înlocuitori ai Ursulei von de Leyen pentru candidatura la șefia Comisiei Europene, într-o analiză Euronews Italia
Klaus Iohannis a fost inclus pe lista posibililor înlocuitori ai Ursulei von der Leyen la șefia Comisiei Europene, într-o analiză a Euronews Italia, citată de Rador Radio România, în...
#Klaus Iohannis, #asociatii magistrati, #dosarul 10 august, #DIICOT , #justitie