Asociatiile civice ii cer lui Iohannis sa intervina: Nu lasati ca Romania sa devina un stat capturat de retele infractionale!

Duminica, 07 Ianuarie 2018, ora 13:57
4520 citiri
Asociatiile civice ii cer lui Iohannis sa intervina: Nu lasati ca Romania sa devina un stat capturat de retele infractionale!
Foto: Facebook KLaus Iohannis

Nouasprezece asociatii cer presedintelui Klaus Iohannis sa foloseasca "toate mijloacele" astfel incat "Romania sa nu devina un proiect blocat, esuat din punctul de vedere al statului de drept, capturat de retele infractionale"

Nouasprezece asociatii si comunitati on-line cer presedintelui Klaus Iohannis sa isi exercite atributiile de mediator pe care i le confera Constitutia si sa foloseasca "toate mijloacele", astfel incat "Romania sa nu devina un proiect blocat, esuat din punctul de vedere al statului de drept, capturat de retele infractionale".

Semnatarii mesajului solicita sefului statului sa ceara un punct de vedere Comisiei de la Venetia in problema modificarii legilor justitiei.

Nouasprezece asociatii si comunitati online, printre care si "Va vedem din Sibiu" care a organizat cel mai mare protest de tip sit-in in fata sediului PSD Sibiu, au transmis, duminica, un mesaj in care vorbesc despre rolul de mediator al sefului statului.

"Sunteti, conform Constitutiei, singurul mediator chemat sa actioneze atunci cand intervine o criza in functionarea autoritatilor publice. Mai mult, art. 80 alin. 2 din Constitutie ne spune ca sunteti chemat sa va exercitati functia de mediator nu numai atunci cand exista un blocaj sau un dezechilibru intre puterile statului, ci si intre stat si societate.

Ati exercitat aceasta functie de mediator in urma cu un an, cand Guvernul se pregatea sa legifereze in materie penala. Ati inteles atunci mesajul strazii, care reclama ca puterea politica incerca sa submineze lupta anticoruptie. Cumulate, mesajul dumneavoastra si cel al strazii au avut suficienta forta pentru a opri abuzul de la acel moment", se arata in mesaj.

Semnatarii acestuia afirma ca, in prezent, strada reclama din nou acelasi abuz asupra Justitiei, dar la o scara mai larga.

"Daca atunci era vorba despre modificarea unui singur articol de lege, acum este vorba despre periclitarea independentei procurorilor si despre subordonarea puterii judecatoresti de catre cea politica. Este o situatie de o gravitate fara precedent, sesizata ca atare de numeroase institutii independente ale statului, institutii europene, organizatii profesionale din sistemul judiciar si parteneri din UE si NATO. Alaturi de cetatenii si organizatiile care protesteaza in strada, acestea au cerut oprirea modificarilor legilor justitiei", se mai arata in textul postat pe Facebook.

De asemenea, semnatarii considera ca exista "un conflict atat intre autoritatile statului, cat si intre stat si societate".

"Apelam la dumneavoastra pentru a folosi toate instrumentele pe care Constitutia vi le pune la dispozitie si ca la un mediator care poate dezamorsa conflictul, astfel incat Romania sa nu devina un proiect blocat, esuat din punctul de vedere al statului de drept, capturat de retele infractionale", mai scriu semnatarii documentului.

Acestia cer sefului statului sa ceara Comisiei de la Venetia "un punct de vedere care sa clarifice compatibilitatea cu standardele fundamentale ale statului de drept ale modificarilor aduse celor trei legi ale justitiei adoptate de Parlamentul Romaniei in luna decembrie 2017".

Reprezentantii comunitatii, amintesc de ultimul raport din cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare in care Comisia Europeana solicita autoritatilor din Romania sa ceara o opinie Comisiei de la Venetia in legatura cu modificari ale legilor justitiei.

"A permite acestor legi sa intre in vigoare este echivalent cu a admite iesirea din cadrul dreptului european si, implicit, din cadrul celui mai important tratat international asumat de Romania, adica tratatul de aderare la UE. Domnule presedinte, credem, ca si dumneavoastra, in destinul european al Romaniei. Suntem convinsi ca aceste legi maligne ne scot din cadrele juridice si istorice ale acestui destin. Niciodata functia dumneavoastra de mediator nu a fost atat de vitala (in sensul cel mai puternic al cuvantului) decat acum. Credem ca, folosind instrumentele constitutionale pe care le aveti la dispozitie, puteti contribui decisiv la stingerea conflictului si la salvgardarea destinului european al Romaniei", se arata in finalul mesajului.

Acesta este semnat de #activAG Pitesti, Actiunea Civica Galati, Asociatia Aradul Civic, Asociatia Civica ProFest, Asociatia Oradea Civica, Comunitatea "Va vedem din Sibiu", Coruptia Ucide, Grupul civic #Insist, Initiativa Romania, Initiativa Timisoara, Rezist Constanta, Rezist in Bacau, #Rezist Liguria, #Rezist Milano, Rezist Ramnicu Valcea, #REZISTENTA, Romania Vie, Stafeta Steagului Uniunii Europene si Cuza Vrea Dreptate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#asociatii civice apel Iohannis, #asociatii civile Iohannis Comisia Venetia, #legile justitiei , #justitie
Comentarii