Atentie, vine "martea neagra" 2.0! (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Duminica, 22 Martie 2015, ora 12:27
16906 citiri
Atentie, vine "martea neagra" 2.0! (Opinii)
Foto: Hepta.ro

Foarte bine ca PSD a adoptat la Consiliul National Rezolutia privind integritatea, care prevede efectele automate pe care le vor atrage in privinta functiilor din partid si a demnitatilor inculparea, trimiterea in judecata, condamnarea definitiva pentru fapte de coruptie.

Ramane de vazut cand vor intra in vigoare aceste prevederi, imediat, dupa cum anunta in urma cu ceva vreme Victor Ponta, sau daca trebuie mai intai confirmate de congresul din noiembrie. Ne vom lamuri rapid pentru ca noile prevederi privind integritatea ar trebui sa ii zgaltaie din functii pe Liviu Dragnea, Ilie Sarbu, Ecaterina Andronescu, Marian Oprisan etc.

La randul sau, Victor Ponta, care numai ce a refuzat sa semneze zile intregi demisia unui membru al Guvernului acuzat de trafic de influenta, a transmis un mesaj de conformare la regulile statului de drept: "Atunci cand apare o acuzatie grava, clara de coruptie, trebuie sa va asumati aceasta raspundere. Stiu sigur ca unii dintre colegi sunt nevinovati, altii insa stiti ca si mine ca sunt vinovati si ca ne-au facut rau noua si lor prin ce au facut in acesti ani".

Acesta a fost insa jocul de imagine. In spatele lui, Consiliul National PSD a fost si un mare conclav impotriva anticoruptiei si a Codului Penal. "Codul Penal este foarte prost. Abuzul in serviciu a devenit la ordinea zilei. Orice decizie ai lua, te duce la abuz in serviciu. (...) Mai nou, partidul nostru ne spune ca daca suntem trimisi in judecata pentru o astfel de fapta trebuie sa ne retragem din politica. Mi se pare o aberatie", a declarat in aplauzele salii primarul Craiovei, Olguta Vasilescu.

La randul sau, Calin Popescu Tariceanu, al doilea om in stat, a atras atentia ca "Romanii se asteapta la o noua clasa politica, o clasa politica mai buna, mai curata si mai competenta. Aceasta schimbare nu se face nici cu zgomot cu catuse, nici prin rotirea cadrelor".

Absent de la Consiliul National, Adrian Nastase a transmis un mesaj sever: "Am o alta parere despre ce ar trebui sa fie strategia partidului, dupa pierderea alegerilor prezidentiale si ofensiva DNA. Nu cred ca mai sunt suficiente cuvinte si discursuri. Cred ca e nevoie de actiune."

Ce actiune?

O spune cu subiect si predicat senatorul PSD Georgica Severin: "As vrea foarte mult ca noi, ca un partid de stanga, sa intelegem ca s-a gresit cu acel Cod Penal asumat al domnului Predoiu, iar juristii nostri sa vina cu propuneri prin care, fara jena ca vor tipa unele ambasade sau vor striga unii deontologi apropiati de vechea putere, s-o spunem extrem de clar ca avem nevoie de legi care sa faca dreptate si nu razbunare.

Invit pe juristii nostri sa se aseze pe Codul Penal si pe Codul de Procedura Penala si sa vina cu propuneri, sa le votam. Nu sa spunem ca, daca ne legam de asta, avem probleme".

Nu pot sa nu-mi amintesc ca inainte de a fi bagata dupa gratii si dna Udrea cerea de la tribuna Parlamentului modificarea Codului Penal care ar provoca zeci de mii de abuzuri.

Sentimentul meu, si nu numai al meu, este ca dincolo de miscarile de imagine, se pregateste o ofensiva generalizata impotriva legislatiei penale, cu orice pret si orice risc, dupa cum spunea Georgica Severin. Disperarea penalilor a ajuns la cote atat de inalte incat nu mai conteaza nimic in afara de propria piele.

Si nu este vorba numai despre penalii din coalitia de guvernare. Foarte posibil, chiar probabil, ca unii liberali sa mai si mimeze din efortul de schimbare a majoritatii tocmai asteptand ca PSD sa dea atacul la legislatia penala.

Ura impotriva anticoruptiei este transpartinica si atasamentul real al PNL a fost grav pus sub semnul intrebarii de votul in cazul Vosganian.

Singurul lucru care impiedica inca declansarea atacului asupra Codului Penal si a celui de procedura penala este sustinerea publica pentru anticoruptie. Dar se lucreaza intens la asta. Sistematic penalii si servitorii/santajatii lor asociaza lupta anticoruptie cu securismul de tip ceausist si identifica DNA cu un simplu instrument al securistilor pe stil nou. Doar, doar incepe poporul sa se indoiasca si sa perceapa anticoruptia drept un pericol public.

Daca si cand vor reusi sa impuna aceasta perceptie, nu ma indoiesc ca va urma si atacul asupra legislatiei penale, iar el va fi transpartinic asa cum este si coruptia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. ”PNL-PSD continuă acapararea statului român”
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. ”PNL-PSD continuă acapararea statului român”
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#integritate PSD, #modificare Cod Penal, #penali politica , #justitie