Augustin Zegrean: Abuzul in serviciu a fost partial dezincriminat

Marti, 14 Februarie 2017, ora 17:00
41226 citiri
Augustin Zegrean: Abuzul in serviciu a fost partial dezincriminat
Foto: Arhiva Ziare.com

Fostul presedinte al Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, a declarat ca abuzul in serviciu a fost partial dezincriminat, fiindca nici Guvernul si nici Parlamentul nu au pus de acord legislatia cu o hotarare a CCR.

Zegrean s-a referit la recenta decizie a Curtii de Apel Alba, care a dispus intreruperea executarii pedepsei intr-un caz de abuz in serviciu, bazandu-se pe o decizie a Curtii Constitutionale.

"Mi-e greu sa inteleg de unde provine aceasta mirare ca uite ce s-a intamplat la Alba Iulia. Daca oamenii ar citi legile si hotararile Curtii Constitutionale, nu ar fi fost nicio surpriza ca un judecator de la Alba Iulia a admis o contestatie la executare pentru ca, din cate am inteles, omul acela a fost condamnat pentru abuz in serviciu si ce s-a retinut la el a fost ca nu a respectat o Hotarare de Guvern sau niste norme de aplicare a unei Hotarari de Guvern.

Ori, Curtea Constitutionala, prin decizia aceea din 15 iunie 2016 - nu mai eram presedinte in ziua aceea - a spus ca infractiunea aceasta de abuz in serviciu se comite doar daca prin fapta functionarului se incalca o indatorire prevazuta intr-o ordonanta, o ordonanta de urgenta sau intr-o lege", a explicat fostul presedinte al Curtii Constitutionale pentru Timp Online.

DNA: Dupa decizia CCR din iunie 2016, au mai fost condamnate 71 de persoane pentru abuz in serviciu

Intrucat legea Curtii spune ca Parlamentul sau Guvernul, dupa caz, vor pune de acord legislatia cu decizia CCR in termen de 45 de zile, timp in care aplicarea acelui text este suspendata.

"Dupa ce au trecut cele 45 de zile este evident ca restul din definitia textului legal nu mai este in fiinta pentru ca textul este lipsit de efecte juridice, textul acela nu mai exista. Este evident ca, dupa ce s-au implinit cele 45 de zile, partea aceea din textul care incrimineaza abuzul in serviciu nu mai exista", a explicat Zegrean.

Intrebat cine este de vina pentru ca nu s-a pus de acord legislatia cu decizia Curtii, el a raspuns: "Este gresit sa pui problema in felul acesta. De multe ori, emitentul actului normativ, Guvernul sau Parlamentul, dupa caz, cum zice legea, nu mai are interes sa puna de acord legea cu decizia Curtii sau lucrul acesta nu mai este posibil. Ce vreau eu sa se inteleaga sau sa se retina: sunt 45 de zile. Dupa 45 de zile nu mai pui de acord legea cu decizia Curtii. Dupa 45 de zile, emiti o alta lege eventual. De aceea, dispozitia legala se suspenda 45 de zile ca sa dea posibilitatea legiuitorului ca sa ia o atitudine: ori ca ramane inlaturat textul acela - si am avut multe situatii, nu e prima oara cand un text nu e pus de acord cu decizia Curtii - pentru ca s-a apreciat ca nu mai poate fi pusa de acord".

Pruna: Infractiunea de abuz in serviciu nu este dezincriminata. Veste proasta pentru cine isi pune sperantele in asta

Ce se intampla daca OUG 13 era in vigoare

Intrebat daca se intampla acelasi lucru in conditiile in care Ordonanta 13 era in vigoare, Zegrean a spus ca "daca Ordonanta 13 era in vigoare, ma tem ca era aceeasi sentinta pentru ca Ordonanta 13 face referire tot la lege, ordonante si ordonante de urgenta cand vorbeste despre modurile de comitere a infractiunii de abuz in serviciu. Asta nu schimba cu nimic lucrurile. Abuzul in serviciu este partial dezincriminat. Din definitia ampla a abuzului in serviciu au fost scoase celelalte aspecte si a ramas doar fapta comisa prin incalcarea legii, a unei ordonante sau a unei ordonante de urgenta".

In aceste conditii, a adaugat fostul presedinte al CCR, exista o singura solutie: "Daca vor sa modifice definitia abuzului in serviciu o pot face, dar tinand cont de decizia Curtii Constitutionale pentru ca o solutie legislativa declarata neconstitutionala nu mai poate fi adusa in discutie. Poate sa existe o alta initiativa legislativa sau sa ramana ceea ce este in text".

Precizam ca judecatorii de la Curtea de Apel Alba Iulia au emis prima decizie in care constata dezincriminarea unor prevederi ale infractiunii de abuz in serviciu si au stabilit incetarea executarii pedepsei de trei ani de inchisoare cu suspendare data in cazul fostului secretar general al Consiliului Judetean Hunedoara Dan Daniel.

Explicatiile celui care a scapat de pedeapsa pe dezincriminarea abuzul in serviciu

Acesta a fost acuzat ca ar fi intervenit intr-un concurs organizat la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului.

Instanta si-a bazat decizia pe hotararea Curtii Constitutionale din 15 iunie 2016, care mentinea abuzul in serviciu, dar dadea o alta interpretare sintagmei "indeplineste in mod defectuos".

CCR stabilea ca dispozitiile articolului 297 alineatul 1 din Codul penal privind abuzul in serviciu sunt constitutionale in masura in care prin sintagma "indeplineste in mod defectuos" din cuprinsul acestora se intelege "indeplineste prin incalcarea legii".

Marea manipulare a dezincriminarii abuzului in serviciu - ce a decis Curtea de Apel Alba si de ce?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiţiei cererile de urmărire penală a lui Roman Petre, în calitate de fost premier, şi a lui Voiculescu Gelu-Voican, fost viceprim-ministru, pentru...
Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Nicolae Ciucă, preşedintele Senatului a declarat marţi, 16 aprilie, despre atacul Iranului asupra Israelului că a fost şi e o situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii, pentru...
#Zegrean abuz serviciu dezincriminat, #dezincriminare abuz serviciu , #justitie