Avem o problema mare de tot cu liberarile conditionate. Rata de recidiva a sarit undeva la 70% Interviu cu un judecator CSM

Marti, 02 Februarie 2016, ora 15:00
11970 citiri
Avem o problema mare de tot cu liberarile conditionate. Rata de recidiva a sarit undeva la 70% Interviu cu un judecator CSM
Foto: Facebook / Cristi Danilet

Liberarile conditionate se acorda mult prea usor, iar uneori devin o simpla formalitate, ajungandu-se astfel la situatii inacceptabile, cum este cazul celor care scriu "lucrari stiintifice", dar si la o rata de recidiva enorma, de 70%, subliniaza judecatorul Cristi Danilet, membru in CSM.

Marti dupa amiaza se incheie dezbaterea publica lansata de ministrul Justitiei, Raluca Pruna, privind ordonanta de urgenta prin care se va abroga textul de lege de care beneficiaza scriitorii din inchisori pentru a li se reduce numarul de zile din pedeapsa.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, judecatorul Cristi Danilet vorbeste despre cauzele care au condus la acest fenomen de o amploare neobisnuita, subliniaza faptul ca in nicio alta tara membra UE cei care scriu in inchisoare nu beneficiaza de favoruri, ca la noi, si argumenteaza faptul ca singura solutie corecta este abrogarea articolului respectiv din lege, situatia fiind mult mai grava decat credem.

"Am auzit de studenti care la comanda unora din penitenciare fac carti. Le dau pana intr-o mie de euro si scot o carte", spune Cristi Danilet.

Fara pedepse reduse pentru scriitorii din inchisori - proiectul Ministerului Justitiei, in dezbatere publica

In alte tari din UE exista o asemenea prevedere, care le permite celor care scriu lucrari stiintifice in penitenciar sa primeasca un numar atat de mare de zile ca beneficiu atunci cand se decide liberarea conditionata?

Nu. In alte tari sunt cu totul alte prevederi, ti se cere sa citesti si sa faci referate. Se incurajeaza cititul, nu scrisul. Cu siguranta nu exista o astfel de prevedere.

Primele aliniate ale art. 96 lit. f din Legea 254, care se refera la reducerea pedepsei pentru munca prestata in spatele gratiilor, se pot aplica si in cazul celor care "muncesc" la redactarea unei carti?

Nu, acele aliniate se refera la alt gen de munca, fie fizica bruta, fie gospodareasca, efectuata in cadrul penitenciarui. Nu este considerata munca activitatea intelectuala.

Dar si intelectualii pot sa participe la munci fizice obisnuite in cadrul unui penitenciar, de la curatat cartofi si pana la facut ordine, sunt destule activitati. Sa nu creada cineva ca un mare intelectual ajuns in inchisoare o sa fie pus sa isi ia certificat de cizmar sau croitor. Nu, sunt si altele de facut in penitenciar.

De exemplu, un medic chirurg ajuns in spatele gratiilor nu se poate plange ca e discriminat daca nu i se permite sa opereze, presupunand prin absurd ca doreste sa faca asta pentru a fi liberat conditionat mai devreme.

Sigur, sigur.

Cine si de ce le-a permis condamnatilor sa isi "cumpere" zile de libertate scriind carti?

Statisticile anuntate recent de ministrul Justitiei, Raluca Pruna, in legatura cu cresterea exploziva a numarului de carti scrise in inchisoare sunt stupefiante. Cum s-a ajuns la actuala situatie?

S-a ajuns aici din cauza unei slabiciuni a sistemului judiciar, in opinia mea. De fapt, sunt doua vini care pot fi si cumulate, dar si separate.

In primul rand, nu exista un regulament de aplicare a legii, ceea ce trebuia sa apara in termen de 6 luni de la intrarea in vigoare a noului Cod. Noi trebuia sa avem in august 2014 regulamentul de aplicare a legii executarii pedepsei. Acest regulament nici pana astazi nu a aparut. Pentru ca in el s-ar fi scris multe, inclusiv ce inseamna lucrare stiintifica.

Pe de alta parte, este si o slabiciune a judecatorilor care nu au avut curaj sa isi asume hotarari transante si anume sa recunoasca faptul ca nu au pregatirea necesara pentru a examina caracterul stiintific al unor astfel de lucrari.

Niciun judecator din Romania care a aprobat o astfel de reducere a termenului de executare a pedepsei, adica liberarea conditionata, nu a apelat la un expert in timpul procesului.

Exista si judecatori care au refuzat sa libereze conditionat in baza lucrarilor scrise in inchisoare?

Exista, intr-adevar, dar prea putini. Insa sunt si astfel cazuri.

Ministrul Raluca Pruna a subliniat public faptul ca simpla aparitie a volumelor nu duce automat la beneficiul liberarii conditionate. Si atunci cum s-a ajuns aici? Care este mecanismul

Mai intai, comisia de liberare din penitenciar face o propunere. Apoi avem judecatorul de prima instanta, de la judecatorie, apoi avem judecatorii din contestatie, de la tribunal. Cu alte cuvinte, aceste lucrari trec prin mana a trei judecatori.

Prea putini judecatori au avut curajul sa respinga astfel de solicitari.

Pe de alta parte, vreau sa subliniez un lucru. Liberarea conditionata nu este un drept, este o vocatie. Cu alte cuvinte, nu merge automat - cand s-a implinit fractia de pedeapsa si aduci cartea, automat esti pus in libertate. Nu. Este o chestiune lasata la aprecierea judecatorului, in functie de multi factori.

Astazi, in Romania, liberarile conditionate se acorda mult prea usor. Uneori devin o formalitate.

Cei din penitenciar, care sunt supraincarcati, vor sa scape de persoanele care ajung la fractia minima prevazuta de lege si atunci fac propunere rapida catre judecator.

Asa s-a ajuns la situatii inacceptabile, in care criminali sunt liberati conditionat si comit infractiuni imediat dupa. Sau alte persoane condamnate pentru infractiuni de drept comun sunt liberate si se intorc inapoi, dupa ce au comis furturi marunte.

Rata de recidiva in Romania a sarit undeva la 70%. Cifrele nu sunt publice, dar va spun ca este absolut ingrozitor. Oamenii trimisi afara nu au posibilitatea sa se integreze in societate si se intorc inapoi. 70% este enorm!

Sunt multe cazuri de recidivisti pusi in libertate mult prea usor de catre instante. Repet, cazurile de liberare conditionata sunt tratate, uneori, in mod formal, fara ca judecatorii sa isi asume o anumita responsabilitate sociala. Cui dam drumul din penitenciar? In ce conditii? Ce certitudine am eu ca cel eliberat nu va mai comite infractiuni?

Si va mai spun un lucru, dupa noul Cod intrat in vigoare in februarie 2014, Serviciul de Probatiune trebuie sa ia in supraveghere aceste persoane. Or, in acest moment nu este posibil, iar acum o luna s-a declansat si un protest, pentru ca nu au oameni! Trebuia sa se angajeze sute de oameni la serviciile de probatiune, or asta nu s-a intamplat. Niciun ministru nu s-a ocupat de asta. Studiile de impact facute in timpul fostului ministru Catalin Predoiu aratau ca e nevoie de 1.000 de angajati la acest serviciu, or ei sunt cativa in fiecare judet. Noul ministru Raluca Pruna s-a aratat, de curand, interesata de problemele de la Directia Nationala de Probatiune.

In concluzie, avem o problema mare de tot cu liberarile conditionate in Romania.

Intorcandu-ne la subiectul cartilor scrise in inchisoare, CSM nu a vazut ce se intampla de atata timp? De ce nu a luat masuri?

Pana sa semnaleze presa, in prima parte a anului trecut, noi n-am stiut ca exista "scriitori" in puscarii. Dupa care ne-a sesizat oficial DNA, in aprilie anul trecut, si noi, din cauza birocratiei, ne-am pronuntat abia in septembrie. Ne-am dat seama ca legea are o hiba, ca nu avem regulament si am ordonat o inspectie in toata tara pe astfel de cazuri, ca sa ne dam seama daca este un fenomen sau nu.

Si cand ati primit datele cerute?

Datele sunt cele cumulate, care au ajuns si la doamna ministru Pruna. La noi au ajuns in urma cu circa o luna, dar datele obtinute de ministrul Justitiei sunt comune cu ale noastre.

Din informatiile pe care le aveti pana acum, exista suspiciuni, eventual de coruptie, cu privire la deciziile favorabile date de judecatori in unele cazuri, de exemplu in cele in care au fost implicate persoane cu notorietate?

Nu stiu daca Inspectia Judiciara verifica sau nu asemenea cazuri, iar pe coruptie DNA-ul este institutia competenta. Dar eu, personal, nu cred ca e vorba de coruptie, ci de o lejeritate a magistratilor in a trata astfel de cazuri. Ei par sa nu vrea sa inteleaga gravitatea faptelor pe care astfel de persoane aflate in inchisoare le-au comis si batjocura pe care o fac la adresa societatii, fortand un text de lege care spune ca lucrarea stiintifica ar trebui recompensata. Or, ceea ce vedem ca au scris ei nu sunt lucrari stiintifice.

Sunt si lucrari plagiate, sunt lucrari care nu au nicio legatura cu domeniul stiintific. Si sunt multe carti pe care nu le-au scris ei. Eu, personal, am auzit de studenti care la comanda unora din penitenciare fac carti. Le dau pana intr-o mie de euro si scot o carte!

Ministrul Raluca Pruna a subliniat faptul ca astfel ne sabotam singuri politica penala a statului.

Sunt de acord cu ce a spus ministrul.

Ministrul Justitiei, despre detinutii-scriitori: Reducerea cu 30 de zile nu e automata, statul isi submineaza politica penala

Ce solutie vedeti pentru rezolvarea acestei probleme?

Eu am fost primul membru al CSM care a propus, anul trecut, abrogarea textului de lege, imediat dupa ce ne-a sesizat DNA. Am declarat atunci, intr-un interviu pentru TVR, ca singura solutie pe care o vad este abrogarea.

Asta spun si acum. Daca lasam in lege, trebuie dezvoltat un regulament si vom crea o adevarata birocratie. Va trebui sa avem un gardian care sa ii supravegheze pe cei care scriu, ei sa raporteze cate pagini au scris, ce carti au citit...

Or, astazi e foarte simplu. Ai scris o carte in penitenciar? La bibliografie scrii ca ai consultat 50 de carti. Cand? De unde? Cine ti le-a adus? Cum ai stiut ce sa citezi?

Nu ne jucam cu asta. Lucrarile nu sunt scrise de ei, trebuie sa ne fie clar tuturor. Eu sunt judecator, sunt om al legii, nu pot sa cred ca un individ a scris brusc o carte intr-o noapte. Ei ne insala! Au folosit in mod fraudulos niste dispozitii legale.

Solutia judecatorilor din UNJR la invazia de scriitori celebri din puscarie

UNJR propune suspendarea legii pentru trei luni, pana la elaborarea regulamentului. Ce parere aveti?

Asta nu rezolva nimic. In plus, daca se imbratiseaza ideea cu regulamentul de aplicare, noi avem deja textele facute din septembrie, pe 14-15 septembrie. Textele sunt date inca de atunci la Ministerul Justitiei. Nu e nevoie de suspendare, pentru ca textele exista. Trebuie sa li se creeze sala de lectura, sa li se dea timp, ei vin si raporteaza cate pagini au scris, cineva le suprascrie, ii supravegheaza cineva... E o intreaga birocratie.

Ca sa nu va mai spun ca astazi legea iti permite sa iesi mai devreme nu doar daca scrii o carte, ci si cu un simplu articol stiintific. Poti sa gasesti o revista anonima, publici un articol de trei pagini si tu vii si ii spui judecatorului ca ai scris un articol stiintific. Sa fim seriosi.

Ministrul Justitiei a mai spus ca in prezent sunt zeci de "lucrari stiintifice" in pregatire. Ce se intampla cu ele daca se adopta o ordonanta de urgenta zilele acestea?

O ordonanta de urgenta aparuta astazi produce efecte incepand de azi si pentru toate cazurile. Asadar, nu are importanta ca sunt carti scrise sub legea veche: in momentul solutionarii cererii sau propunerii de liberare conditionata se tine cont daca mai exista acest drept de reducere a perioadei necesare pentru executarea pedepsei in cazul in care ai scris lucrari stiintifice. E o chestiune de procedura si, prin urmare, ea este de imediata aplicare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#Danilet ordonanta scriitori inchisoare, #ordonanta urgenta carti inchisoare, #Danilet eliberare conditionata , #justitie