Baronii nu vor renunta! Tunurile pe CCR si DNA (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 16 Ianuarie 2014, ora 09:30
7089 citiri
Baronii nu vor renunta! Tunurile pe CCR si DNA (Opinii)

Si de aceasta data, CCR a blocat asaltul asupra statului de drept, asa cum a facut-o si in vara lui 2012.

Dar ma indoiesc ca razboiul pentru anihilarea justitiei a incetat. Dimpotriva, ma astept ca el sa devina din ce in ce mai dur, cu orice pret si orice risc, pe masura disperarii baronilor penali care, prin ridicarea lui Nicusor Constantinescu, mai primesc un semnal terifiant.

Respingerea modificarilor la Codul Penal, extrem de rapid si in unanimitate, cu 9-0, face imposibila orice tentativa de politizare a deciziei Curtii Constitutionale. Nu cred ca ii poate suspecta cineva pe Toni Grebla si pe Mona Pivniceru, de exemplu, ca ar fi mari "basisti", la ordinul "dictatorului".

Exact ca in cazul descentralizarii, gogomania era atat de monstruoasa, incat niciun judecator, indiferent de provenienta lui politica sau de traseul anterior depunerii juramantului, nu isi putea asuma motivarea unei decizii de sustinere a aberatiilor.

Modificarea Codului Penal revine in Parlament, dar fara esenta ei, desfiintata de CCR, adica scoaterea demnitarilor din sensul penal al termenilor de functioari si functionari publici si limitarea conflictului de interese la cei care au un contract de munca in sensul Codului Muncii, ea nu mai foloseste cu nimic scopului pentru care a fost gandita, adica scoaterea politicienilor de sub incidenta infractiunilor de coruptie.

Nu ma indoiesc insa ca puternicii penali nu vor renunta. Disperarea e prea mare. Nu numai ca l-au vazut din nou incatusat pe Adrian Nastase, ci l-au vazut si pe Nicusor Constantinescu luat pe sus de DNA si dus in fata procurorilor, acuzat de abuz in serviciu cu prejudiciu de 5 milioane de euro. Daca modificarea Codului Penal trecea, Nicusor Constantinescu nu mai putea fi pus sub umarire penala.

Mi-e greu sa spun daca procurorii au recurs la masura severa a mandatului de aducere in fata sfidarii sistematice a baronului de Constanta, incurajati de mesajul clar de sustinere a justitiei venit de la Washington sau masura ar fi fost luata oricum. Dar nici macar nu conteaza. Important este ceea ce s-a intamplat si semnalul de intransigenta transmis de procurori.

Dar la fel de importante sunt si declaratiile furibunde ale lui Nicusor Constantinescu, cel care considera ca a fi tratat ca orice om care nu respecta o citare la Parchet este un tratament demn de un animal. "Ne lasam de meserie sa vina DNA cu politia politica. Sa conduca ei Romania! Nu mai suntem in democratie (...) DNA este o politie politica!", a strigat presedintele (PSD) al CJ Constanta. Acelasi care in urma cu cateva saptamani spunea ca ar desfiinta DNA "maine, ieri".

Acelasi care, dupa respingerea descentralizarii, spunea: "Trebuie sa reimplementam acest text, nu se poate! Cu acest proiect am castigat alegerile, nu se poate o Curte Constitutionala, indiferent cine o reprezinta, sa fie impotiva vointei poporului roman. Mergem mai departe. Nu pot fi 5 sau 9 oameni impotriva vointei poporului".

Nu ma indoiesc de faptul ca toti baronii, nu numai cei din PSD de altfel, gandesc la fel si in privinta DNA, si in privinta CCR. Iar spaima si furia au ajuns atat de mari incat, indiferent de reactiile externe, de care nu le pasa cat timp este in discutie libertatea si averea lor, este de asteptat sa declanseze o noua ofensiva pentru demolarea statului de drept.

Victor Ponta a optat clar, este de partea lor. Si-a sacrificat definitiv imaginea si statutul extern pentru a ramane in fruntea partidului si in fruntea guvernului unde ei il sustin. Si va promova cu siguranta ceea ce ii dicteaza baronii.

De partea cealalta, este clar ca SUA si UE sunt neclintite. D-na Victoria Nuland a rostit ce era de rostit in scurta sa descalecare la Bucuresti, iar PE urmeaza sa decida sanctiuni ultime impotriva tarilor care nu respecta statul de drept, adica taierea banilor.

Viitorul Romaniei este in mjlocul acestui razboi si este de asteptat ca el sa fie pe viata si pe moarte. Pentru ca pretul victoriei penalilor nu poate fi decat scoaterea tarii de pe orbita euroatlantica, iar ei nu concep o infrangere. Cale de mijloc nu cred ca exista.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#CCR modificare Cod Penal, #Nicusor Constantinescu DNA , #justitie