Blestemul Elenei Ceausescu: academicienii din inchisorile patriei

Vineri, 29 Ianuarie 2016, ora 07:07
4617 citiri
Blestemul Elenei Ceausescu: academicienii din inchisorile patriei

Consiliul Superior al Magistraturii, in mod neasteptat, a dat aviz negativ propunerii venite din partea Ministerului de Justitie in ce priveste abrogarea dispozitiilor cu privire la reducerea pedepselor cu inchisoarea pentru publicarea de lucrari stiintifice.

Raluca Pruna, ministrul Justitiei, a declarat ca a luat act de opinia CSM, dar va merge mai departe cu propunerea de ordonanta guvernamentala pentru renuntarea la prevederile legale din aceasta materie.

Nimeni nu a inteles de ce punctul de vedere al CSM contravine deciziei ministrului. Judecatorul Adrian Bordea a justificat pozitia consiliului prin faptul ca disparitia acestor prevederi incurca lucrurile.

Dar nu mi se pare deloc asa. Reducerea pedepsei cu inchisoarea pentru publicarea de lucrari stiintifice reprezinta, in primul rand, un afront adus cercetatorilor autentici. Aceasta minciuna cu oamenii de stiinta puscariasi nu face decat sa arunce in derizoriu motorul unei societati care e creativitatea.

Prin reducere la absurd, sa presupunem ca un cercetator va ajunge la inchisoare, iar aceasta interdictie de a i se reduce pedeapsa pentru publicarea de lucrari stiintifice ar insemna o nedreptate pentru aceasta persoana.

Credeti ca un adevarat cercetator si-ar distruge credibilitatea profesionala printr-o lucrare stiintifica facuta de mantuiala doar pentru a iesi cu 30 de zile mai repede din inchisoare? Iar, in al doilea rand, de ce un cercetator e diferit de un fotbalist? Adica, daca scrii o lucrare stiintifica ti se reduce pedeapsa, iar daca esti fotbalist si joci fotbal in timpul detentiei, nu. Fotbalul e mai popular ca rezistenta materialelor, iar un fotbalist are un impact economic imediat mai mare in comparatie cu cel al unui inginer metalurg.

Aceasta ierarhizare, cred eu, e o mizerie comunista care vine din vechiul sistem de drept care valoriza stiinta, dar numai si numai in mod propagandistic, pentru a o ridica in slavi pe Elena Ceausescu.

Cum calculezi valoarea stiintifica a unei teorii scrise in detentie? Cine poate sti daca e valabila sau nu? De ce ai elibera un detinut mai devreme pentru o teorie falsa, el, in principiu, fiind la inchisoare pentru ca a gresit penal?

Nu e suficient doar un consiliu coruptibil, dar e nevoie de experti care sa analizeze lucrarile respective. Cine ii plateste? Infiintam un institut de cercetare care valideaza teoriile stiintifice scrise in inchisoare?

In opinia mea, aceasta prevedere legala e o aberatie juridica si, drept dovada, a dus la un tavalug de coruptie. Unul in care au fost tarati profesori, studenti, editori, oameni care s-au pus in slujba unor infractori pentru a-i scoate mai repede din inchisoare.

Sunt mari universitati din tara afectate puternic de acest scandal. Daca nu iau masuri drastice fata de profesorii implicati, o sa aiba de suferit si nu numai la capitolul imagine, dar si material. In opinia mea, comunitatea stiintifica internationala nu va ramane nepasatoare la astfel de comportamente aberante.

E ciudat si faptul ca Academia Romana nu a luat nicio pozitie in raport cu aceasta criza a cercetarii romanesti. Daca lui Gigi Becali i-a fost redusa pedeapsa pentru ca a publicat "lucrari stiintifice", atunci invatamantul si cercetarea din Romania sunt in galeata rau de tot.

Sistemul de reeducare, reintegrare in societate se face intr-un sens pozitiv. Un detinut deprinde o meserie noua. In fiecare zi se duce la cursuri si invata un limbaj de programare daca e inginer, daca e profesor de caligrafie, face grafica pe computer, daca e fotbalist invata aritmetica si statistica, doua materii extrem de folosite in analiza jocului de fotbal.

Reducerea pedepsei are sens daca persoana respectiva si-a recunoscut vina si reuseste, dupa o perioada de timp, sa devina utila societatii careia i-a inselat asteptarile.

Marii corupti din Romania sunt un cancer care au distrus tot, chiar si visul unui tocilar din Berceni de a descoperi bateria de smartphone care tine o saptamana.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#carti inchisoare detinuti, #CSM lege carti inchisoare , #justitie