C.Guseth (Freedom House): Presedintele si premierul arunca in derizoriu rezultatele Justitiei Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 16 Aprilie 2014, ora 12:11
7614 citiri
C.Guseth (Freedom House): Presedintele si premierul arunca in derizoriu rezultatele Justitiei Interviu

Victor Ponta se decredibilizeaza in tara si in strainatate si, posibil, chiar in interiorul PSD, prin declaratiile in favoarea coruptilor, iar Traian Basescu lezeaza independenta Justitiei prin declaratia referitoare la sotul Gabrielei Firea, apreciaza Cristina Guseth, directorul Freedom House Romania.

"Sa ne imaginam ca ar exista un dosar la DNA in ce-l priveste pe sotul Gabrielei Firea. In ce situatie este pus procurorul sef DNA dupa o astfel de declaratie a presedintelui?", a explicat Cristina Guseth intr-un interviu acordat Ziare.com.

In opinia directorului Freedom House Romania, declaratiile asistentului secretarului de Stat american, referitoare la coruptia din Balcani, Europa Centrala si de Est, vizeaza in mod clar Romania si reprezinta o continuare a celor afirmate de Victoria Nuland in vizita din ianuarie la Bucuresti: "o tara cu coruptie extinsa, in care statul de drept si justitia sunt slabe, este o tara vulnerabila in fata oricarei agresiuni. Acestea sunt probleme de securitate, inclusiv trans-atlantica. Nu are nimeni niciun interes ca in aceasta zona sa existe verigi slabe."

Faptul ca presedintele si premierul se acuza reciproc cu inchisoarea "arunca in derizoriu rezultatele din Justitie si din institutiile care apara statul de drept. Asupra oamenilor care urmaresc viata politica, astfel de declaratii pot avea un efect de descurajare si resemnare", afirma Cristina Guseth.

Victoria Nuland a facut la sfarsitul saptamanii trecute declaratii referitoare la coruptia din Balcani, Europa Centrala si de Est si la intensificarea luptei impotriva acestui fonomen. Vizeaza ele si Romania? Presedintele Basescu spune ca nu.

Desigur ca vizeaza si Romania! Mesajul se inscrie in linia generala data de secretarul de Stat american John Kerry la Conferinta de securitate de la Munchen, unde arata ca interesele oligarhice corupte se folosesc de bani pentru a cumpara presa, politicieni si a intimida Justitia si societatea civila.

In ce priveste Romania, mesajul a fost enuntat inca din ianuarie 2014, cu prilejul vizitei Victoriei Nuland la Bucuresti. Atunci ea i-a indemnat pe romani "sa lupte pentru apararea independentei Justitiei si sa intareasca valorile democratice care ne definesc ca natiuni: stat de drept, lupta contra coruptiei, transparenta". Aceste lucruri dovedesc cu prisosinta ca ultimele declaratii se refera si la noi.

Ar trebui sa intelegem cu totii ca o tara cu coruptie extinsa, in care statul de drept si Justitia sunt slabe, este o tara vulnerabila in fata oricarei agresiuni. Acestea sunt probleme de securitate, inclusiv trans-atlantica. Nu are nimeni niciun interes ca in aceasta zona sa existe verigi slabe.

Asistam la o ofensiva majora a DNA, poate fara precedent. PSD acuza faptul ca aceasta ofensiva este debalansata, vizand in special alesii social-democrati. Este un repros justificat?

Eu cred ca nu e justificat, este mai degraba un mesaj folosit de politicieni in lupta politica. De fapt, in aceasta lupta politica, in multe randuri, este sacrificat interesul national al tarii.

PSD detine cele mai multe primarii si consilii judetene pe o perioada indelungata de timp, zone in care puterea PSD a capturat toate resursele, impingand respectivele judete in situatii limita pentru oamenii de acolo - somaj foarte ridicat, trai la limita subzistentei. Abia acum poti avea dimensiunea MCV, benchmark 4: coruptia in administratia locala.

Victor Ponta promite dreptate pentru cei asemeni lui "Costica" Nicolescu si compara actiunea procurorilor cu represiunea din decembrie 1989. Cui se adreseaza premierul cu aceste mesaje?

Astfel de declaratii sunt ingrijoratoare, jignesc memoria unor oameni care au infruntat o dictatura. Cu astfel de declaratii Victor Ponta isi pierde credibilitatea atat in tara, cat si in strainatate. Ma intreb daca in acest fel isi creste credibilitatea in PSD cata vreme se vede bine ca promisiunile sale de a-i salva pe corupti n-au niciun efect. In ianuarie si Victoria Nuland spunea ca este ingrijorator ca politicienii din orice partid sa atace sistemul de justitie.

Declaratia lui Traian Basescu la adresa senatorului Gabriela Firea reprezinta o amenintare?

In primul rand, declaratia aceea lezeaza independenta Justitiei. Sa ne imaginam ca ar exista un dosar la DNA in ce-l priveste pe sotul Gabrielei Firea. In ce situatie este pus procurorul sef DNA dupa o astfel de declaratie a presedintelui?

Si, da, au inceput sa se ameninte reciproc: comisia Nana ce este? Pe de alta parte, daca adversarul tau face o nefacuta, tu ce faci? Dai o replica in acelasi registru? Asta este o lupta perdanta de ambele parti...

Ce efect are asupra societatii romanesti si asupra vietii politice faptul ca presedintele si premierul se acuza reciproc cu inchisoarea? Sunt declaratii politice banale intr-un stat de drept?

Cred ca arunca in derizoriu rezultatele din Justitie si din institutiile care apara statul de drept. Spre exemplu, recent ANI a repurtat o victorie, prima condamnare penala pentru conflict de interese.

Asupra oamenilor care urmaresc viata politica astfel de declaratii pot avea un efect de descurajare si resemnare. Din fericire, tot mai putini se mai uita la televizor si sunt interesati de politica...din nefericire, nu vor vota. Suntem intr-un cerc vicios....

Cum comentati mutarea lui Victor Ponta intr-o unitate militara?

Pare o stire de Times New Roman. Arata o degringolada totala, fiecare fuge incotro apuca. Vorba premierului "scapa cine poate".

Victor Ciorbea este noul Avocat al Poporului. Este o alegere potrivita?

Exista un profil discutat si agreat de catre premier cu presedintele CE, Jose Manuel Barroso, pentru aceasta functie: un candidat independent sustinut de toate partidele. Corespunde Victor Ciorbea acestui profil? Eu cred ca nu. Avocatul Poporului joaca un rol crucial in functionarea statului de drept, fiind singura institutie care are dreptul de a contesta la CCR ordonantele simple sau de urgenta ale Guvernului.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#Basescu Ponta justitie, #Basescu Firea amenintare, #Ponta anticoruptie, #Nuland coruptie Europa , #justitie