Capii justitiei din Romania au dat raportul la Bruxelles: Pro si contra MCV

Marti, 14 Aprilie 2015, ora 17:55
5759 citiri
Capii justitiei din Romania au dat raportul la Bruxelles: Pro si contra MCV
Foto: Ziare.com

Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, si procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, au fost audiati, marti, in Comisia pentru Control Bugetar a Parlamentului European, unde s-a discutat despre reforma judiciara si lupta impotriva coruptiei dusa de Romania si Bulgaria sub supravegherea MCV.

Europarlamentarul Monica Macovei, raportorul in acest caz, a vorbit in deschiderea audierilor despre faptul ca Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) a fost "foarte eficient" si el ar trebui introdus pentru toate statele candidate la aderarea la UE.

De asemenea, fostul ministru al Justitiei a spus ca acest mecanism nu trebuie ridicat pana cand reformele nu se vor dovedi a fi ireversibile.

"Am pornit pe drumul bun cu aceste reforme, mi se pare foarte firesc ca Comisia Europeana sa urmareasca ca vom indeplini promisiunile facute la aderare (...) Problema care se pune este vointa politica", a subliniat Monica Macovei, reamintind cazurile in care Parlamentul a refuzat ridicarea imunitatii unor senatori sau deputati suspectati de fapte de coruptie.

Monica Macovei a reamintit si ca institutiile din sistemul judiciar romanesc "lucreaza foarte bine".

"Rapoartele MCV au fost foarte mediatizate si foarte importante atat pentru lumea politica, cat si pentru magistrati, si au dus numai la schimbari in bine, cel putin in Romania. Nu il putem opri decat cand aceste reforme sunt ireversibile, indiferent de cine vine la putere (...) Politicienilor care fie pe fata, fie sub diferite forme, incearca sa scape de MCV le spun sa se opreasca", a mai declarat Macovei, reamintind ca sondajele arata ca cetatenii romani si bulgari isi doresc mentinerea acestui mecanism care garanteaza ca politicienii corupti platesc pentru faptele lor.

Se ridica MCV-ul pentru Romania? Discutii la Bruxelles despre progresele justitiei

"Intotdeauna am fost consecventa cu pastrarea MCV, indiferent cine a fost la putere, MCV trebuie sa ramana pentru ca ajuta Romania si romanii, nu clasa politica.

Dincolo de cercetarile penale, de anchete penale, este extrem de important sa recuperam banii. Cand aveti de gand, domnule ministru Cazanciuc, sa transpuneti in legislatia nationala directiva privind confiscarea extinsa?", a intrebat Macovei.

Robert Cazanciuc: Putem vorbi despre o justitie mult imbunatatita

La randul sau, ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a sustinut ridicarea MCV, dand de inteles ca lucrurile au intrat pe fagasul normal si institutiile isi fac treaba.

Cazanciuc a afirmat ca Romania a perceput colaborarea cu Bruxelles-ul in acesti 8 ani de MCV ca pe un adevarat parteneriat.

"Putem spune fara niciun fel de dubiu ca vorbim despre o justitie cu mult imbunatatita", a subliniat ministrul Justitiei, adaugand ca "a fost foarte mult de munca, au fost foarte multe impliniri, dar si multe momente in care ritmul reformelor nu a fost cel asteptat de cetateni (...) ".

"Parteneriatul ne-a imprimat cadenta si rigoare, ne-a obligat la continuitate cand am fost tentati sa incetinim ritmul", a continuat Robert Cazanciuc, reamintind, printre altele, ca ultimele doua rapoarte MCV au fost favorabile Romaniei.

Ministrul Justitiei a punctat cateva dintre realizarile din ultimii ani, printre care consolidarea noilor coduri juridice, precum si buna colaborare dintre minister, CSM, instante, parchete si organizatiile profesionale.

"CSM este o institutie matura, vizibila si puternica, ce poate sa garanteze si sa asigure independenta justitiei", a dat asigurari ministrul, vorbind si despre cresterea bugetelor si a resurselor umane pentru instante si parchete.

"Suntem angajati sa continuam procesul de consolidare a bunei functionari a justitiei", a dat acesta asigurari.

Seful DNA: Coruptia a reprezentat o problema sistemica

Procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a prezentat cateva date statistice elocvente, precizand de la bun inceput ca in Romania "coruptia a reprezentat o problema sistemica" si ca politicienii si oamenii de afaceri au actionat impreuna pentru fraudarea banului public.

Incepand in 2005, de la infiintarea DNA, numarul dosarelor finalizate a crescut de la an la an, ca si importanta persoanelor cercetate, a punctat Kovesi.

Astfel, "in 2014 numarul persoanelor trimise in judecata s-a triplat fata de 2006 (monitorizarea a inceput in 2007), iar numarul persoanelor condamnate a crescut de peste 7 ori", a afirmat seful DNA.

De asemenea, din 2007 pana in prezent 48 de inalti demnitari, printre care un fost premier, un fost vicepremier, ministri, deputati si senatori au fost condamnati definitiv pentru infractiuni de coruptie, a mai declarat Laura Codruta Kovesi.

In plus, in 2014 s-a solicitat incuviintarea arestarii a 9 parlamentari si s-au formulat cereri similare pentru 12 ministri si fosti ministri.

"E cel mai mare numar de demnitari de rang inalt investigati de DNA intr-un an de zile", a punctat Kovesi.

Pe de alta parte, coruptia a afectat si sistemul judiciar. Astfel, incepand din 2007 "110 magistrati au fost trimisi in judecata, iar 56 sunt deja condamnati, restul cazurilor fiind in curs de solutionare", a mai declarat seful DNA.

In ceea ce priveste confiscarea averilor, Laura Codruta Kovesi a subliniat faptul ca "e important ca o persoana condamnata sa nu isi pastreze averea dobandita prin infractiuni", iar DNA a impus confiscari de peste 310 milioane de euro.

Un alt aspect subliniat de seful DNA a fost faptul ca sondajele arata ca aceasta institutie are un grad foarte mare de incredere si ca "77% din respondenti sustin anchetele in Romania".

Laura Codruta Kovesi a subliniat faptul ca "rata condamnarilor s-a mentinut in mod constant la peste 90%", iar cauzele instrumentate au relevat existenta unor "mecanisme, tipologii si retele de fraudare la toate nivelurile".

"Pedepsirea functionarilor corupti nu este suficienta, trebuie identificate vulnerabilitatile si riscurile care duc la comiterea faptelor de coruptie (...) E esential ca actiunea justitiei sa nu fie blocata de contrareactia persoanelor catre se simt vizate de aceste anchete. Ofensiva DNA a starnit reactii puternice din partea clasei politice, a societatii, a observatorilor externi. Politicieni din toate partidele si oameni de afaceri care se simt amenintati incearca sa mentina controlul asupra resurselor publice", a mai declarat seful DNA.

Totodata, Laura Codruta Kovesi a subliniat faptul ca "MCV a avut rolul unui observator obiectiv al progreselor inregistrate de Romania".

"Rolul MCV e indiscutabil, in lipsa lui reforma sistemului judiciar nu ar fi avut amploarea pe care a avut-o. DNA va continua aplicarea legii, respectarea drepturilor persoanelor, asigurarea unui sistem echilibrat", a mai declarat seful DNA.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Cazanciuc audieri Bruxelles MCV, #Kovesi Macovei Cazanciuc Bruxelles MCV , #justitie