Cartile scrise in inchisoare, expuse publicului: Unde puteti vedea volumele scrise de detinuti-carturari

Miercuri, 03 Februarie 2016, ora 15:54
4018 citiri
Cartile scrise in inchisoare, expuse publicului: Unde puteti vedea volumele scrise de detinuti-carturari
Foto: Biblioteca Nationala

In plin scandal public legat de lucrarile stiintifice scrise in inchisoare, Biblioteca Nationala a Romaniei a decis sa organizeze o expozitie cu titlul "Carti cu raspundere limitata", in cadrul careia vor fi prezentate zeci de volume publicate in detentie, in ultimii cinci ani.

Expozitia va fi deschisa joi si se va incheia la data de 31 martie, se arata intr-un comunicat postat pe site-ul Bibliotecii Nationale.

"Este un eveniment la care invitam toata presa. Este vorba despre o expozitie cu astfel de carti publicate in perioada 2010-2015. Am facut o selectie din lista Administratiei Penitenciarelor. Sunt 80 de titluri. ANP a comunicat 400 de titluri, din pacate noi avem doar 80, pe care le prezentam", a declarat pentru Ziare.com Carmen Mihaiu, director Marketing si Comunicare la Biblioteca Nationala.

Intrebata daca respectivele carti vor putea fi si consultate de cei prezenti, aceasta a raspuns evaziv: "Ne gandim la o strategie".

"Deocamdata va fi o expozitie. De consultat, ne gandim. Dar presa este interesata si de coperta, de titluri", ne-a mai declarat Carmen Mihaiu.

"Literatura de Jilava", un fenomen imoral. Infractorii sunt sprijiniti de profesori universitari - Interviu

In comunicatul de presa al Bibliotecii Nationale se reaminteste ca in ultimii cinci ani in penitenciarele din Romania s-au scris peste 400 de titluri de catre peste 180 de autori, fiind implicate peste 70 de edituri (din Alba Iulia, Arad, Bacau, Brasov, Bucuresti, Cluj-Napoca, Craiova, Constanta, Deva, Galati, Iasi, Petrosani, Ploiesti, Ramnicu Valcea, Sibiu, Timisoara, Targoviste, Targu Jiu).

De asemenea, se precizeaza ca "Biblioteca Nationala are menirea de a colecta si a comunica tot ceea ce compune productie editoriala romaneasca", insa, in prezent, din lista comunicata de ANP, la solicitarea Ministerului Justitiei, la finalul anului 2015, Biblioteca Nationala a Romaniei detine in prezent aproximativ o treime, doar 80 fiind accesibile.

Cu acest prilej, li se reaminteste editurilor "obligatia de a depune numarul de exemplare prevazut prin lege".

Avem o problema mare de tot cu liberarile conditionate. Rata de recidiva a sarit undeva la 70% Interviu cu un judecator CSM

"Nu este rolul Bibliotecii Nationale sa delibereze asupra calitatii stiintifice a acestor carti sau, si mai putin, asupra justetei pastrarii, pe mai departe, in legea privitoare la executarea pedepsei, a unor articole care fac referire la beneficii de reducere a pedepsei in cazul unor servicii in folosul societatii (prestarea unor zile de munca, instruire scolara, formare profesionala, elaborare de lucrari stiintifice). Biblioteca Nationala ofera, in schimb, cadrul de referinta necesar pentru o dezbatere pe aceasta tema, o 'fotografie-martor', din punct de vedere documentar.

Fie ca Legea nr. 254/2013 va produce in continuare efecte (in sensul editarii, pe mai departe, a unor lucrari de acest tip), fie ca nu (prin modificarea continutului sau), cartile publicate in ultimii ani in regim de detentie, ca efect al acesteia, constituie o colectie in sine, cu specificitatile sale, cu bagajul sau informational care face vorbire despre contextul social, politic si cultural care le-a facut posibile, despre practicile de generare si editare a lucrarilor stiintifice existente in Romania la ora actuala, despre maturitatea, coerenta, corectitudinea si eficienta sistemelor de validare, la nivel de institutii academice si editoare", se arata in comunicatul citat.

Expozitia "Carti cu raspundere limitata": lucrari publicate in detentie in perioada 2010-2015 poate fi vazuta la Biblioteca Nationala a Romaniei in perioada 4 februarie - 31 martie 2016, in spatiile Buzunarul UNU si Buzunarul DOI (parter, aripa B-dul Mircea Voda), luni, miercuri, vineri - intre orele 08.00-18.00, marti, joi - intre orele 08.00-20.00. Intrarea este libera.

Guvernul Ciolos discuta in sedinta de miercuri adoptarea Ordonantei de Urgenta propuse de ministrul Justitiei, Raluca Pruna, prin care se abroga articolul de lege care permite detinutilor care scriu lucrari stiintifice in inchisoare sa beneficieze de reducerea termenului de pedeapsa cu 30 de zile.

Acuzat de plagiat in inchisoare, Copos da o replica incredibila: Imi place istoria, m-a interesat mult Napoleon

Ministrul Justitiei, despre detinutii-scriitori: Reducerea cu 30 de zile nu e automata, statul isi submineaza politica penala

Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş a declarat la Iaşi, după ce a fost întrebat de un bărbat dacă în spatele partidului din care face parte se află George Soros, că nu s-a întâlnit...
#expozitie carti inchisoare, #lucrari stiintifice inchisoare , #justitie
Comentarii