Ziare.com

CCR: Ordonanta de urgenta prin care s-a modificat Statutul functionarilor publici, neconstitutionala

Joi, 07 Mai 2015, ora 19:12

   

CCR: Ordonanta de urgenta prin care s-a modificat Statutul functionarilor publici, neconstitutionala
Ordonanta de urgenta a Guvernului numarul 82/2013 pentru modificarea Legii numarul 188/1999 privind Statutul functionarilor publici este neconstitutionala, a decis, joi, Curtea Constitutionala (CC), judecatorii stabilind ca actul normativ afecteaza dreptul fundamental la munca al functionarilor.

Judecatorii CC au analizat, joi, exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor Ordonantei de urgenta a Guvernului numarul 82/2013 pentru modificarea Legii numarul 188/1999 privind Statutul functionarilor publici.

Exceptia a fost ridicata de mai multe persoane, respectiv Raul-Cristian Burac, Sorin-Marcel Cirti, Ioan Dan, Pavel Roman, Cosmin Adrian Sora si Filimon Ioan Tamas, in cadrul unui proces aflat pe rolul instantei.

Ei au reclamat ca articolul 4 al acestui act normativ este neconstitutional. Acesta stabileste ca in perioada de preaviz, daca in cadrul autoritatii sau institutiei publice exista functii publice vacante corespunzatoare, aceasta poate sa le puna la dispozitia functionarilor publici.

Acelasi text stipuleaza ca "daca nu exista functii publice vacante corespunzatoare in cadrul autoritatii sau institutiei publice, autoritatea ori institutia publica poate solicita Agentiei Nationale a Functionarilor Publici, in perioada de preaviz, lista functiilor publice vacante. In cazul in care exista o functie publica vacanta corespunzatoare, functionarul public poate fi transferat in interesul serviciului sau la cerere, pe baza acordului conducatorului autoritatii sau institutiei publice unde se realizeaza transferul".

In urma analizarii actului normativ, cu unanimitate de voturi, judecatorii constitutionali au admis exceptia si au constatat ca ordonanta de urgenta pentru modificarea statutului functionarilor publici este neconstitutionala, in ansamblul sau, nu doar articolul reclamat.

"Curtea a constatat ca prin modificarile operate asupra Legii nr.188/1999 este afectat dreptul fundamental la munca al functionarilor publici, prevazut de art.41 din Constitutie, astfel incat se aduce atingere dispozitiilor constitutionale cuprinse in art.115 alin. (6) referitoare la interdictia de a adopta ordonante de urgenta prin care sunt afectate drepturi sau libertati fundamentale", potrivit deciziei CC.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 3518 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

cat mai multe palavrageli,

in asa fel incat nimeni sa nu intelega nimic, iar cei de la butoane sa faca tot ce si cum vor muschii lor!

Amaratii de cetateni platesc de spetesc fel de fel de scriitori de legi, ordonante, norme si...alte alea, scrise cat mai de neinteles de cocosatul fiscal romanesc!
Nu trece o zi in care sa nu asistam la acest circ din domeniul legislativului......

 

 

in limbajul comunist , se numesc - DIVERSIUNE -

ei dau legi , anunta criza , fac scandal politic , ordonante de urgenta , schimba banii , pregatesc sfarsitul lumii , tropeteaza despre razboaie , calamitati naturale si alte multe alarme de toate felurile , ca sa nu vada ceilalti , cu ce se ocupa ei de fapt !

 

 

kkkaaakkkkaaaaa - mmaaakkkkaaaa

------------------------

 

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor