CCR salveaza Institutulul Revolutiei Romane, condus de Ion Iliescu. Legea prin care Guvernul desfiinta aceasta institutie, declarata neconstitutionala

Miercuri, 24 Martie 2021, ora 14:32
6447 citiri
CCR salveaza Institutulul Revolutiei Romane, condus de Ion Iliescu. Legea prin care Guvernul desfiinta aceasta institutie, declarata neconstitutionala
Ion Iliescu a fost presedintele Romaniei FOTO romaniatv.net

Curtea Constitutionala a decis miercuri, 24 martie, ca legea prin care Guvernul desfinta Institutul Revolutiei Romane, infiintat de Ion Iliescu in anul 2004, este neconstitutionala.

Ordonanta de urgenta de desfiintare a Institutului a fost adoptata la finalul lui 2019 de Guvernul Orban, insa anul trecut a fost respinsa de PSD, care controla majoritatea in Parlament. Actul normativ a fost insa trimis la reexaminare de presedintele Iohannis, iar noua majoritate constituita din PNL, USR PLUS si UDMR a aprobat desfiintarea, arata G4Media.

Update 15.10: Senatoarea PNL Alina Gorghiu a anuntat ca ea si liberalii vor depune o propunere legislativa pentru desfiintarea Institutului Revolutiei Romane din Decembrie 1989 condus de Ion Iliescu, chiar daca majoritatea din Curtea Constitutionala ajuta PSD.

"Anunt pentru PSD: nu-i bai, ca va ajuta majoritatea de la CCR! Eu si colegii din PNL vom depune o propunere legislativa de desfiintare a acestui Institut al lui Iliescu, care tine umbra deasa pe evenimentele Revolutiei din '89", a scris Alina Gorghiu miercuri pe Facebook.

Stirea initiala: "In sedinta din 24 martie 2021, Curtea Constitutionala, in cadrul controlului legilor anterior promulgarii, cu unanimitate de voturi, a admis obiectia de neconstitutionalitate formulata de un numar de 33 de senatori apartinand Grupului parlamentar al Partidului Social Democrat si a constatat ca Legea pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.91/2019 privind desfiintarea Institutului Revolutiei Romane din Decembrie 1989 si Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.91/2019 privind desfiintarea Institutului Revolutiei Romane din Decembrie 1989 sunt neconstitutionale, in ansamblul lor", a transmis CCR.

Conducerea Institutului Revolutiei este asigurata de un "Colegiu National" alcatuit din personalitati reprezentative ale revolutiei romane. Numirea membrilor Colegiului National se face de catre presedintele Romaniei.

Institutul a fost infiintat de fostul presedinte Ion Iliescu, in 14 decembrie 2004.

Pe 18 februarie, PSD a sesizat Curtea Constitutionala cu privire la acest act normativ.

Pe 15 februarie, Senatul a adoptat, ca for decizional, proiectul pentru aprobarea OUG 91/2019 privind desfiintarea Institutului Revolutiei Romane din Decembrie1989, cat si pentru abrogarea legii de infiintare a IRRD. Propunerea legislativa se reintorsese la Senat dupa ce forma trimisa la promulgare a fost sesizata de catre Guvern la Curtea Constitutionala, cu obiectii respinse de CCR, dar si al unei cereri de reexaminare formulata de seful statului.

Presedintele Klaus Iohannis a trimis, in luna octombrie a anului trecut, legea de respingere a OUG 91/2019 privind desfiintarea Institutului Revolutiei Romane din Decembrie 1989. El a sustinut ca institutul nu a reusit sa isi dovedeasca utilitatea. IRRD "a generat, prin activitatea sa si contrar obiectivului sau stabilit prin lege, numeroase tensiuni si controverse in spatiul public", a motivat seful statului in solicitarea de reexaminare transmisa catre Legislativ.

Cabinetul Orban a adoptat o OUG, in luna decembrie a anului 2019, care viza desfiintarea Institutului Revolutiei Romane din Decembrie 1989.

Mesajul lui Ion Iliescu după moartea lui Nicolae Manolescu: ”România pierde unul din ultimii săi mari intelectuali publici”
Mesajul lui Ion Iliescu după moartea lui Nicolae Manolescu: ”România pierde unul din ultimii săi mari intelectuali publici”
Fostul preşedinte Ion Iliescu a transmis că numele profesorului Nicolae Manolescu va trăi ”cât va trăi şi literatura română”. ”Am aflat cu enormă tristeţe că s-a stins din...
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
#CCR, #institutul revolutiei romane, #Ion Iliescu , #justitie