Suma uriasa ceruta pentru "pregatire profesionala" unui medic cardiolog care a demisionat dintr-un spital de stat. Cazul a ajuns in instanta

Autor: Paul Nedelcu - Redactor
Vineri, 09 Aprilie 2021, ora 00:05
9353 citiri
Suma uriasa ceruta pentru "pregatire profesionala" unui medic cardiolog care a demisionat dintr-un spital de stat. Cazul a ajuns in instanta
Un medic de la Spitalul Judetean Braila a avut parte de o surpriza cand a demisionat FOTO Pixabay

Spitalul Judetean Braila i-a cerut unui medic cardiolog suma de 155.000 de lei reprezentand cheltuieli ocazionate de pregatirea sa profesionala. Mai exact, spitalul i-a cerut medicului, care si-a dat demisia, sa achite salariile primite in perioada rezidentiatului pentru ca nu a ramas in spital pentru a lucra perioada convenita in actul aditional la contrctul de munca. Medicul a contestat in justitie decizia spitalului si, in prima instanta, a primit castig de cauza.

Un medic de la Spitalul Judetean din Braila a contestat in instanta decizia de concediere emisa de unitatea medicala ca urmare a inaintarii demisiei. Concret, medicul s-a angajat in cadrul spitalului in 2012. De-a lungul anilor au fost incheiate mai multe acte aditionale la contractul de munca, in anul 2020 medicul ajungand sa devina specialist in cardiologie.

In octombrie 2020, medicul si-a inaintat demisia din cadrul Spitalului Judetean Braila. Spitalul a emis decizia de concediere ca urmare a demisiei medicului, dar prin decizie, unitatea medicala i-a cerut medicului sa achite suma de 155.000 de lei reprezentand cheltuieli ocazionate de pregatirea sa profesionala, respectiv cheltuieli de personal pentru perioada de rezidentiat proportional cu perioada nelucrata.

Decizia de concediere, contestata in instanta

Medicul a contestat in instanta decizia spitalului, cerand anularea deciziei de concediere si a actului aditional la contractual de munca in baza caruia spitalul a cerut achitarea celor 155.000 de lei.

Tribunalul Bucuresti, unde s-a judecat procesul in prima instanta, a mentinut actul aditional la contractul de munca, aratand ca acesta a fost atacat tarziu. In acelasi timp, Tribunalul a mentinut decizia de concediere, dar a eliminat obligatia medicului de a plati banii ceruti de spital pentru perioada rezidentiatului.

Doua hotarari ale Inaltei Curti, in favoarea medicului

Judecatorii Tribunalului Bucuresti au aratat ca doua hotarari pronuntate de Inalta Curte de Casatie si Justitie in interesul legii il scapa pe medic de obligatia achitarii sumelor cerute de spital.

Astfel, o hotarare a Curtii Supreme din 2015 stabileste ca " sintagma "cheltuieli de personal" nu include salariile primite de medicul rezident pentru munca desfasurata in perioada rezidentiatului, iar drepturile salariale incasate nu pot fi restituite cu titlu de cheltuieli ocazionate de pregatirea profesionala, in situatia in care medicul rezident nu isi respecta obligatia asumata de a continua raporturile de munca pentru o anumita perioada cu spitalul in care a desfasurat programul de rezidentiat, chiar daca o atare clauza ar fi prevazuta in actul aditional la contractul individual de munca".

O alta hotarare a Inalte Curti arata ca "sumele platite de o unitate medicala cu titlu de bursa de rezidentiat unui medic rezident in conformitate cu Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 103/2013 nu constituie o cheltuiala ocazionata cu pregatirea profesionala a acestuia".

"Avand in vedere dispozitiile art. 517 alin 4 C.pr.civ conform cu care deciziile pronuntate de Inalta Curte de Casatie si Justitie in recurs in interesul legii sunt obligatorii pentru instanta, Tribunalul urmeaza a admite cererea sub acest aspect si va anula in parte Decizia 657/20.10.2020, respectiv exclusiv in ceea ce priveste art. 2 din aceasta decizie", se mai arata in decizia Tribunalului Bucuresti, care nu este definitiva, putand fi atacata cu apel.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Fosta președintă a Camerei Reprezentanților a SUA, Nancy Pelosi, îi cere premierului Netanyahu să demisioneze: ”E un obstacol în calea păcii”
Fosta președintă a Camerei Reprezentanților a SUA, Nancy Pelosi, îi cere premierului Netanyahu să demisioneze: ”E un obstacol în calea păcii”
Fosta președinte a Camerei Reprezentanților a Congresului SUA, democrata Nancy Pelosi, a condamnat abordarea premierului israelian Benjamin Netanyahu față de războiul din Gaza și a spus că...
Șeful serviciilor de informații militare israeliene și-a dat demisia: ”Mă gândesc mereu la acea zi neagră”
Șeful serviciilor de informații militare israeliene și-a dat demisia: ”Mă gândesc mereu la acea zi neagră”
Șeful serviciului de informații militare israelien, generalul-maior Aharon Haliva, a demisionat după ce și-a asumat responsabilitatea pentru eșecurile care au permis Hamas să lanseze atacul...
#demisie, #medic, #spital, #proces, #Tribunal , #justitie