Scrisoarea PNL prin care cere sesizarea Comisiei de la Venetia pe OUG din Justitie va fi discutata pe 6 martie

Vineri, 01 Martie 2019, ora 15:01
11637 citiri
Scrisoarea PNL prin care cere sesizarea Comisiei de la Venetia pe OUG din Justitie va fi discutata pe 6 martie
Foto: Valentina Sarosi/Mediafax/Hepta.ro

PNL a cerut Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei sa sesizeze Comisia de la Venetia cu privire la OUG 7/2019, dar si la OUG 90/2018 si OUG 92/2018.

Liberalii considera ca infiintarea Sectiei de Investigare a Infractiunilor din Justitie (SIIJ) - care a provocat un val de proteste ale magistratilor in Romania - a fost pregatita prin intermediul mai multor acte normative. In consecinta, Comisia de la Venetia ar trebui sa analizeze toate ordonantele care au contribuit la infiintarea acestei structuri atat de contestate.

Ziare.com a obtinut scrisoarea prin care PNL cere APCE sesizarea Comisiei de la Venetia.

"PNL apreciaza ca este necesara aceasta noua solicitare catre Comisia APCE de a avea bunavointa de a formula mai departe o cerere de Opinie din partea Comisiei Europene pentru Democratie prin Drept (Comisia de la Venetia) cu privire la OUG 7 din 20 februarie 2019, dar si cu privire la OUG 90 din 10 octombrie 2018 prin care a accelerat si mai mult pregatirile pentru functionarea Sectiei de Investigare a Infractiunilor din Justitie (SIIJ), OUG 92 din 16 octombrie 2018 prin care legile abia adoptate au suferit noi modificari, precum si in privinta posibililelor altor modificari promovate de Guvern in domeniul justitiei si in domeniul penal pana la momentul analizei expertilor Comisiei de la Venetia", se arata in scrisoarea trimisa de PNL catre APCE.

Liberalii amintesc APCE ca Guvernul Dancila nu a tinut in niciun moment cont de recomandarile Comisiei de la Venetia si a continuat sa modifice legislatia, determinand un regres al Justitiei din Romania.

"Urmare a aparitiei OUG 7/2019, in ultimele zile in Romania se inregistreaza proteste ale magistratilor pe scara fara precedent.

Ele au fost generate de noile prevederi care transforma SIIJ, in mare masura, intr-un parchet de sine statator, ceea ce genereaza temeri privind un efect intimidant asupra magistratilor. Noua prevedere a posibilitatii de eliberare din functie a magistratilor pentru neindeplinirea conditiei de 'buna reputatie', un criteriu care poate fi interpretat arbitrar, ridica si ea mari semne de intrebare.

O alta prevedere care poate influenta negativ actul de justitie este cea cu privire la limitarea interimatului la 45 de zile pentru pozitiile de procurori de rang inalt ce risca sa genereze blocaje in functionarea Parchetului General sau DNA. De asemenea, principiul separarii carierelor judecatorilor si procurorilor, sustinut pana recent si de majoritatea parlamentara si legiferat de Parlament, va fi brusc abandonat prin posibilitatea oferita judecatorilor de a prelua functii de procurori de rang inalt in anumite conditii. Dincolo de toate acestea, numerosi specialisti considera ca textul OUG 7/2019 ridica probleme de neconstitutionalitate.

Alte elemente preocupante sunt circumstantele de adoptare a OUG 7/2019: fara o justificare convingatoare a urgentei, fara informarea Comisiei Europene si fara a existe o consultare reala a CSM", se mai arata in documentul citat.

Scrisoarea trimisa de PNL catre APCE este semnata de mai multi parlamentari liberali. Anume, senatorii Alina Gorghiu si Viorel Badea, dar si deputatii Ionut Stroe, Cezar Preda si Mugurel Cozmanciuc.

Potrivit surselor Ziare.com, APCE a decis sa discute despre solicitarea primita din partea PNL marti, pe 6 martie.

Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a precizat că el nu crede că „fermierii români vopsesc puii”. Declarațiile vin în contextul în care fostul președinte al...
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
#PNL sesizare Comisia Venetia OUG Justitie, #PNL scrisoare sesizare Comisia Venetia, #PNL Comisia Venetia Justitia , #justitie
Comentarii
Poza MosGerila
MosGerila
rank 5