Ce e traficul de influenta si cand risti sa fii acuzat - Interviu

Duminica, 13 Iulie 2014, ora 13:41
37507 citiri
Ce e traficul de influenta si cand risti sa fii acuzat - Interviu
Foto: freethcartwrightcharityblog.com

Traficul de influenta este una dintre infractiunile grave, dar frecvent comise in Romania, dupa cum reiese din dosarele instrumentate de procurori.

Astfel, in dosarele recent instrumentate de DNA se face referire la diverse cazuri de trafic de influenta in care cei acuzati au diverse ocupatii si functii, de la instructori auto, asistenti medicali, functionari din primarii sau oameni de afaceri si pana la politisti, judecatori, parlamentari, dar si fosti sau actuali ministri.

Doua dintre cele mai cunoscute cazuri sunt cele ale lui Mircea Basescu si Adrian Duicu, amandoi aflati in prezent in arest preventiv pentru trafic de influenta.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, prof. univ. dr. Ilie Pascu, vicepresedinte al Asociatiei Romane de Stiinte Penale si autor al numeroase carti de profil, explica pe scurt si pe intelesul tuturor in ce consta gravitatea acestei infractiuni, cum poate fi ea comisa si care sunt pedepsele la care trebuie sa se astepte cei vinovati.

De ce a fost arestat Duicu: a facut trafic de influenta la un nivel inalt al statului

Mircea Basescu, arestat preventiv pentru 30 de zile (Video)

Ce este traficul de influenta?

Traficul de influenta face parte din grupul infractiunilor de coruptie, alaturi de luarea de mita, darea de mita si cumpararea de influenta.

Infractiunea de trafic de influenta este incriminata in art. 291 din Codul penal intrat in vigoare la 1 februarie 2014 si consta in pretinderea, primirea ori acceptarea promisiunii de bani sau alte foloase, direct sau indirect, pentru sine sau pentru altul, savarsita de catre o persoana care are influenta sau lasa sa se creada ca are influenta asupra unui functionar public si care promite ca il va determina pe acesta sa indeplineasca, sa urgenteze ori sa intarzie indeplinirea unui act ce intra in indatoririle sale de serviciu sau sa indeplineasca un act contrar acestor indatoriri.

Aceasta fapta poate fi savarsita de orice persoana care indeplineste conditiile raspunderii penale. Prin urmare, sfera persoanelor care pot savarsi aceasta infractiune sau in legatura cu care se poate savarsi traficul de influenta este practic nelimitata.

Daca autorul traficului de influenta este o persoana care exercita o functie de demnitate publica, un judecator sau procuror, un organ de cercetare penala sau care are atributii de constatare ori de sanctionare a contraventiilor, ori un membru al instantelor de arbitraj, limitele de pedeapsa se majoreaza cu o treime.

DNA: Judecatorul Mustata a cerut 30.000 de euro pentru a face trafic de influenta

Cum se desfasoara traficul de influenta?

Initiativa comiterii traficului de influenta poate porni de la autorul faptei, cand el pretinde bani sau alte foloase, sau de la persoana care are un interes si vrea sa cumpere favoarea unui functionar public.

In primul caz, fapta de a fi pretins este suficienta pentru existenta infractiunii. In cel de al doilea, nu este suficienta oferta sau promisiunea, ci este necesara si primirea banilor sau foloaselor ori acceptarea promisiunii sau a darurilor de catre traficantul de influenta.

Pentru intregirea infractiunii de traficare este necesara intrunirea a trei cerinte esentiale.

In primul rand, trebuie ca faptuitorul sa aiba influenta sau sa lase sa se creada ca are influenta asupra functionarului public.

A doua cerinta este ca faptuitorul sa promita interventia sa pe langa un functionar public. Nu are relevanta daca interventia promisa s-a realizat ori nu si nici daca prin interventie s-a urmarit indeplinirea de catre functionar a unui act legal sau ilegal, ori daca actul a fost sau nu efectuat.

Daca faptuitorul face in mod efectiv interventia si il determina pe functionar la o actiune sau inactiune ilicita, raspunderea penala a acestuia se stabileste atat pentru infractiunea de trafic de influenta, cat si pentru infractiunea de instigare la abuz in serviciu sau la alta infractiune.

A treia cerinta esentiala consta in aceea ca actiunea de traficare sa se fi realizat mai inainte ca functionarul public pe langa care s-a promis ca se va interveni sa fi indeplinit actul ce constituie obiectul interventiei sau, cel mai tarziu, in timpul indeplinirii acestuia.

De ce este traficul de influenta un lucru reprobabil?

Prin incriminarea traficului de influenta s-a urmarit sa se ocroteasca obiectivitatea, impartialitatea, legalitatea, eficienta si eficacitatea, responsabilitatea functionarilor publici si bunul mers atat al serviciului public, cat si al celui privat.

Este unanim recunoscut ca faptele de coruptie, inclusiv traficul de influenta, constituie o amenintare pentru suprematia dreptului, a echitatii sociale si justitiei si pune in pericol stabilitatea interesului general al societatii si ordinii de drept.

De aceea, aceasta infractiune este pedepsita de catre legiuitor intrucat traficul de influenta este de natura sa afecteze grav desfasurarea normala a activitatii autoritatilor publice, a institutiilor publice, sau a activitatii oricaror alte persoane juridice in care functionarul isi desfasoara activitatea, producand astfel o grava afectare a gradului de incredere in ceea ce priveste corectitudinea functionarului, determinand crearea suspiciunii ca acesta ar putea fi corupt si determinat astfel sa faca sau sa nu faca acte ce intra in atributiunile lui de serviciu.

Cum se manifesta traficul de influenta in cazul partidelor politice?

In cadrul partidelor, in mod evident, se va pune problema ca actul in legatura cu care se face traficul de influenta sa intre in sfera atributiunilor specifice activitatii de partid. Spre exemplu, "folosul" primit, pretins sau acceptat poate fi facut sub forma unor sponsorizari, cu mentiunea ca se solicita in schimb realizarea unor activitati specifice activitatii de partid.

Cum se poate stabili, de exemplu, ca o decizie de numire in functie a fost una pur politica sau este rezultatul unui trafic de influenta?

Urmarind maniera in care a avut loc aceasta numire, respectiv daca exista doar argumente obiective care sa confirme calitatea persoanei numite sau este vorba si despre obtinerea anumitor foloase in urma acestei numiri.

Senatorul Marius Isaila, cercetat pentru o noua fapta de trafic de influenta

Nicolas Sarkozy, retinut pentru trafic de influenta

Cum poate fi dovedit traficul de influenta, mai ales in cazul in care nu se dau bani, deci nu se poate organiza un flagrant?

Ca si orice alta infractiune, traficul de influenta se poate dovedi prin orice mijloc de proba, in functie de modalitatea normativa in care s-a savarsit. De exemplu, in "primirea de bani, bunuri sau alte foloase" se poate organiza flagrantul.

Celelalte modalitati pot fi dovedite prin alte mijloace legale de proba cum ar fi: denuntarea, declaratiile unor martori directi sau indirecti, inscrisuri, inregistrari audio/video ale unor discutii ambientale sau prin inregistrari ale convorbirilor telefonice.

Seful Camerei de Comert, ridicat de DNA. Trafic de influenta pentru un milion de euro (Video)

Intentia de a face trafic de influenta se pedepseste, chiar daca actul in sine nu se finalizeaza?

Intentia nematerializata in niciuna dintre actiunile de traficare nu poate constitui infractiune, deci nu se pedepseste, intrucat simpla intentie, neurmata de niciun act de punere a acesteia in executare nu cade sub incidenta legii penale.

In ceea ce priveste "finalizarea" traficului de influenta, fiind vorba despre o infractiune de pericol, simpla efectuare a oricareia dintre actiunile incriminate, respectiv "pretinderea, primirea ori acceptarea de promisiuni de bani sau alte foloase", dublata de indeplinirea celorlalte cerinte (facute catre un functionar sau angajat si sa priveasca indeplinirea unei atributiuni de serviciu a acestuia) conduce in mod automat la considerarea infractiunii ca fiind consumata, asa-zis "finalizata", fara sa aiba importanta daca functionarul a realizat sau nu ceea ce i-a solicitat traficantul de influenta.

Cat de grava este aceasta infractiune si care sunt pedepsele?

Aceasta infractiune face parte dintre infractiunile "grave", intrucat afecteaza increderea cetatenilor in actele functionarilor, mai ales in actele functionarilor publici.

Pedeapsa pentru trafic de influenta este inchisoarea, avand limite diferite, in functie de calitatea functionarului pe langa care se intervine sau de calitatea traficantului de influenta, respectiv:

- de la 2 la 7 ani in cazul in care se efectueaza trafic de influenta asupra unui functionar public;

- limitele se reduc cu o treime - in cazul in care se intervine asupra unui angajat al unei alte persoane juridice;

- limitele se majoreaza cu o treime atunci cand traficul de influenta este savarsit de catre o persoana care:

a) exercita o functie de demnitate publica;

b) este judecator sau procuror;

c) este organ de cercetare penala sau are atributii de constatare ori sanctionare a contraventiilor;

d) este membru al unei instante de arbitraj.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
După alegerile europarlamentare din 9 iunie, România va avea în continuare treizeci și trei de reprezentanți în plenul Parlamentului European (PE), dar nu toți se remarcă prin activitatea...
#trafic influenta pedepse, #trafic influenta infractiune, #Ilie Pascu trafic influenta , #justitie