Ce faceti cu Romania? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 18 Iulie 2012, ora 07:32
4800 citiri
Ce faceti cu Romania? (Opinii)
Foto: http://imagejuicy.com

"Punerea sub semnul intrebarii a unor decizii ale instantelor, subminarea Curtii Constitutionale, rasturnarea unor proceduri consacrate si incalcarea principiului separatiei puterilor in stat au pus sub semnul intrebarii angajamentul Guvernului de a respecta statul de drept si independenta justitiei.

Comisia Europeana este extrem de ingrijorata de incercarile de manipulare si de amenintarile la adresa institutiilor parte a sistemului judiciar si care pot afecta societatea in ansamblu.

Desi acest raport vizezeaza evolutiile din ultimii cinci ani, controversele recente ameninta serios progresele inregistrate pana acum si ridica serioase semne de intrebare asupra reformelor deja incepute (...)

Comisia cere Guvernului sa ia masurile necesare pentru a remedia daunele aduse reformei in ultimele saptamani (...)Guvernul si toti politicienii trebuie sa respecte separatia puterilor in stat, sa respecte strict independenta justitiei si sa actioneze ferm impotriva oricarei critici fata de o decizie judecatoreasca (...).

Romania trebuie sa restabileasca in tara respectul pentru statul de drept, care include si independenta justitiei.

Increderea partenerilor europeni in Romania va fi recastigata prin dovezile pe care Romania le va aduce - precum faptul ca legea este deasupra intereselor partidelor politice, toate partile respecta justitia, iar reformele facute sunt ireversibile."

Am citit aproape cu durere fizica proiectul raportului de monitorizare pe Justitie care va fi dat publicitatii astazi la Bruxelles si din care sunt extrase citatele de mai sus.

Stiti unde eram in urma cu o luna? La un pas de intrarea cu frontierele aeriene in spatiul Schengen, ca urmare a raportului MCV care se anunta foarte favorabil. Dupa incarcerarea lui Adrian Nastase si anchetele declansate de DNA in intreg spectrul politic, eram la un pas de ridicarea monitorizarii MCV, recomandare care urma sa fie facuta in premiera chiar in raportul acesta. Eram la un pas de schimbarea statutului in UE.

Unde suntem? In fata celui mai dur raport pe Justitie de la aderare incoace, fara sanse de ridicare a monitorizarii, ba chiar supusi, precum studentii restantieri, unei noi evaluari suplimentare pana la sfarsitul anului.

Proiectul Schengen este ratat, dupa cum recunoaste insusi Crin Antonescu. Dar poate cel mai grav lucru sta intr-o teribila propozitie: increderea partenerilor europeni trebuie recastigata. Inseamna ca ea este pierduta.

Si cand in raportul pe Justitie intocmit la Bruxelles de experti europeni, CE scrie ca nu mai are incredere intr-o tara, unda de soc se transmite cu viteza fulgerului in mediul de afaceri international.

Ce investitor occidental e nebun sa vina intr-o tara cu bulina rosie? Cati investitori vor ramane? Tot mai putini, dupa cum ne arata prabusirea libera a cursului de schimb. Amanarea vizitei FMI nu este o bagatela, dupa cum a incercat sa o prezinte Victor Ponta. E si ea un semnal de alarma.

Daca banii de la UE si FMI vor fi blocati din cauza derapajului politic, daca economia se va bloca din cauza neincrederii investitorilor, de unde mama naibii va mai scoate USL bani pentru functionarea acestei tari?

Noi nu suntem Grecia, tara euro a carei prabusire ar fi tras la fund si moneda unica. Noi putem sa fim lasati sa ne rupem gatul si vom fi lasati daca nu ne redresam.

Sigur ca o mare parte din poporul isterizat de efectele crizei si de greselile uriase, unele impardonabile, ale fostei guvernari si ale lui Traian Basescu personal, are nevoie de un sacrificiu ritualic in care sa-si descarce frustrarile si, energizat de mirosul sangelui politic, trateaza cu o lejeritate sinucigasa derapajul de acum si reactia internationala. "Sa-l dam jos pe Chioru'!", asta e tot ce au in cap.

Dar dupa ziua de 29 iulie vine si cea de 30. Viata nu se termina cu acest referendum. Traian Basescu poate disparea de pe scena, dar noi ramanem, ramane si acest raport, ramane si increderea pierduta, ramane riscul incetarii platilor, toate raman.

Faptul ca multi vor fi racoriti nu inseamna ca le va fi si mai bine. Dimpotriva.

N-am sa obosesc a spune ca problema nu este suspendarea in sine. Daca ea ar fi fost facuta fara abuzurile teribile reclamate de raportul pe Justitie, nimeni nu ar fi avut nimic de comentat. Cu aceste abuzuri, nu cu suspendarea in sine, USL a dat foc casei si ea arde torta sub privirile incantate ale multor romani care nu inteleg ca ceea ce se intampla acum ne va costa cat nu faceau inca doi ani din mandatul unui presedinte, oricat de impopular.

Increderea se castiga greu, se pierde usor si, odata pierduta, se recastiga de doua ori mai greu. Vom descoperi acest lucru cautand fonduri si respect european prin cenusa unui incendiu de ura pornit de oameni care nu vor decat sa-si apere dreptul de a fura in liniste.

Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
#raport Justitie Romania Comisia Europeana, #raport negativ Justitie , #justitie