Ordonanta pentru condamnati: Se gratiaza total pedepsele pana in 5 ani si jumatate din pedepsele tuturor celor peste 60 de ani

Miercuri, 18 Ianuarie 2017, ora 13:29
52699 citiri
Ordonanta pentru condamnati: Se gratiaza total pedepsele pana in 5 ani si jumatate din pedepsele tuturor celor peste 60 de ani
Foto: Arhiva Ziare.com

Ministerul Justitiei a publicat pe site, miercuri, proiectul ordonantei de urgenta privind gratierea.

Proiectul a fost finalizat marti seara de catre Ministerul Justitiei si transmis miercuri, dupa sedinta de guvern, pentru consultare CSM, Inaltei Curti de Casatie si Justitie precum si Parchetului General, conform declaratiilor ministrului Florin Iordache.

Proiectul asumat de Ministerul Justitiei prevede la articolul 1 ca "Se gratiaza in intregime pedepsele cu inchisoare de pana la 5 ani inclusiv precum si pedepsele cu amenda aplicate de instanta de judecata".

De asemenea, se gratiaza in parte:

"a) cu 1/2 pedepsele cu inchisoare aplicate persoanelor care au implinit varsta de 60 ani, femeilor insarcinate (gravide) sau persoanelor care au in intretinere minori cu varsta de pana la 5 ani;

b) cu 1/2 sau, dupa caz, cu restul de pedeapsa neexecutat din pedepsele cu inchisoare aplicate persoanelor care, conform expertizei medico-legale emisa de institutiile abilitate, sunt diagnosticate cu boli incurabile in faze terminale;"

Prevederile art. 1-2 NU se aplica recidivistilor.

De asemenea, proiectul de ordonanta prevede ca NU beneficiaza de gratiere cei care au savarsit o serie lunga de infractiuni din Codul Penal sau din anumite legi speciale, printre care: infractiunile contra sigurantei statului, omorul, lovirile sau vatamarile cauzatoare de moarte, violarea de domiciliu, santajul, violul, luarea sau darea de mita, traficul de influenta sau proxenetismul.

Conform proiectului, "amenzile si celelalte sanctiuni cu caracter administrativ aplicate NU se mai executa in masura in care nu au fost executate".

"Gratierea are efecte si asupra pedepselor a caror executare este suspendata conditionat, in acest caz partea din termenul de incercare care reprezinta durata pedepsei pronuntate de instanta se reduce in mod corespunzator", se arata in proiectul de ordonanta.

Cand trebuia adoptata aceasta OUG?

In textul OUG postat pe site-ul Ministerului Justitiei, doua articole ridica semne de intrebare asupra momentului cand proiectul ar fi trebuit sa fie adoptat.

Premierul Sorin Grindeanu a declarat in fata presei si anterior i-a spus si presedintelui Klaus Iohannis ca aceasta OUG nu urma sa fie adoptata miercuri. Insa in proiect scrie "dispozitiile prezentei ordonate de urgenta se aplica numai faptelor comise pana la data de 18.01.2017", iar intrarea in vigoare va fi "la data de 18.02.2017".

Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacţionat după Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi a afirmat că...
#ordonanta gratiere , #justitie