Raportul MCV: Parlamentul, numirile procurorilor sefi si inlaturarea lui Papici - criticate

Miercuri, 22 Ianuarie 2014, ora 11:09
7509 citiri
Raportul MCV: Parlamentul, numirile procurorilor sefi si inlaturarea lui Papici - criticate

Schimbarea vine din interiorul Romaniei si Bulgariei si depinde de guvernele celor doua tari, Comisia Europeana oferind deplina sustinere, se arata in ultimul raport MCV, mecanism care nu va fi inchis pana cand aceste state nu isi vor respecta angajamentele luate la aderare, in 2007.

Purtatorul de cuvant al Comisiei Europene Mark Gray a prezentat public un scurt rezumat al raportului anual, adoptat miercuri, referitor la progresele inregistrate de Romania si Bulgaria in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) si a raspuns intrebarilor jurnalistilor.

Cu acest prilej, el a subliniat faptul ca in cele doua tari s-au inregistrat progrese in domeniul justitiei, dar sunt si o serie de lucruri criticabile, care trebuie sa fie imbunatatite, acestea regasindu-se in recomandarile facute de Comisia Europeana in baza unei analize tehnice extrem de riguroase.

Mark Gray a subliniat faptul ca CE nu face aprecieri cu privire la faptul ca raportul MCV ar fi unul pozitiv sau negativ, ci statele membre UE interpreteaza in aceasta maniera atunci cand se pune, de exemplu, problema aderarii la Spatiul Schengen.

"Etaloanele UE nu se vor revizui. Ele sunt cele fixate in momentul aderarii, erau foarte clare. CE nu face doar verificari in ultimii 7 ani, ci a si investit semnificativ in cooperarea cu cele doua guverne pentru a se indeplini aceste etaloane. Avem datoria, fata de celelalte stat membre si fata de cetatenii celor doua tari, de a ne asigura ca procesul de reforma continua si etaloanele sunt atinse", a subliniat purtatorul de cuvant al CE.

De asemenea, acesta a precizat ca raportul cu privire la lupta anticoruptie, care va fi instituit la nivelul tuturor tarilor membre UE, si raportul MCV, specific Romaniei si Bulgariei, sunt doua mecanisme diferite, chiar daca ele vor fi coerente.

Ziare.com a transmis principalele declaratii in format LIVE text:

- CE a adoptat ultimele rapoarte pentru Bulgaria si Romania. Va fi disponibil un comunicat de presa si un memo pentru fiecare tara in parte. Fac un rezumat al concluziilor cheie, apoi astept intrebari.

- De la ultimul raport din 2012, Bulgaria a facut progrese. S-au facut imbunatatiri in ceea ce priveste procedurile de numire, Consiliul pe justitie, volumul de munca. Progresul nu este suficient, ramane fragil. Au fost controverse legate de numiri cu probleme de incompatibilitate. Criminalitatea organizata sau coruptia au fost cazuri in instanta. Pentru ca reforma sa dea rezultate e nevoie de o abordare coerenta si bazata pe consens la nivelul societatii. Au existat trei guverne diferite, deci nu a fost consens.

- Sunt recomandari specifice. De exemplu, Bulgaria trebuie sa implementeze planul de actiuni privind urmarirea penala, sa gaseasca moduri in care sa se evite sustragerea de la sentintele cu inchisoarea si sa se coordoneze combaterea coruptiei.

- Romania a facut progrese in multe domenii de la ultimul raport MCV. Performantele institutiilor sunt pozitive. Anumite modificari legislative s-au mentinut in calendar, cooperarea institutionala a fost buna.

- Situatia politica a fost mai buna, mai calma, incepand cu primavara 2013.

- Exista ingrijorari fata de respectarea independentei justitiei. Amendamentul la Codul penal a dus la ingrijorari privind decizia regimului de a combate coruptia.

- Sunt proceduri transparente si bune, dar altele pot fi criticate.

- Se poate sa avem evolutii pozitive, dar sa se ramana pe aceasta cale.

- Recomandari: Codul de conduita pentru parlamentari sa includa dispozitii astfel incat sa se respecte independentta justitiei. La fel Constitutia.

- Sa nu existe exceptii in aplicarea legislatiei privind incompatibilitatea, conflictul de interese. Legislatia sa se aplice tuturor, echitabil.

- CE va continua sa lucreze cu cele doua tari pentru a progresa.

- Urmatorul raport va fi peste un an.

INTREBARI:

- (Bulgaria: frauda electorala si ascultarea telefoanelor + aveti incredere in guvernul Bulgar?) La nota de subsol 11 din raportul politic si la pagina 20 din raportul tehnic veti gasi pozitii fata de aceste probleme. CE nu a neglijat aceste aspecte, dar nu comentam. Chestiunile ne ingrijoreaza si sunt abordate in raport. Trebuie sa asteptam evolutia cazurilor. Apoi, raportul face referire la o perioada de 18 luni, au fost trei guverne, nu e o evaluare a actualului guvern. Suntem increzatori ca actualul guvern bulgar va lua in serios acest raport. Suntem hotarati sa cooperam.

- (raportul urmator va fi peste un an, de obicei erau la 6 luni. Ati stabilit unilateral sau v-ati consultat cu Bulgaria si Romania? Tarile de Jos au afirmat ca vor 2 rapoarte pozitive pentru Schengen. Vor trebui sa astepte si mai mult. Exista vointa politica in Bulgaria?) Despre cele 6 luni e o decizie luata de CE in aceasta dimineata. Probabil ca nu a fost discutat cu cele doua guverne. La un moment dat rapoartele s-au redactat la 6 luni, in ultimii ani au fost perioade mai lungi. Ciclul de 6 luni nu a fost intotdeauna util, uneori a creat tentatia de a rezolva probleme pe termen scurt, sa spunem ca s-au realizat progrese, dar pentru ca incepeam imediat o noua evaluare, se genera o anumita dinamica. S-a considerat ca e nevoie de un cadru temporal mai lung. Lucrurile sunt echilibrate, pentru Bulgaria in loc de 18 luni va fi un an. Trebuie sa vedem si decizia CE urmatoare, nu sunt angajate actiunile CE viitoare. Hotararea va fi luata de CE ce va veni.

Despre Schengen, rapoartele pozitive si aceasta conditionare - CE nu a intrat in acest joc de caricaturizare a raportului MCV. Nu am spus ca sunt pozitive sau negative, ele sunt de la sine graitoare, independente, CE nu caracterizeaza rapoartele. Daca statele membre o fac, e problema lor, trebuie sa le cereti lor parerea. Noi consideram ca in anumite sectoare s-au inregistrat progrese clare, in altele trebuie sa se mai faca progrese.

Cand vorbim despre vointa politica, evaluarea e de 5 ani. Nu facem caracterizari pentru un guvern.

Purtatorul de cuvant al comisarului pentru afaceri interne, Michele Cercone: Romania si Bulgaria au fost deja verificate. Nu ne mai trebuie criterii suplimentare pentru a spune clar si raspicat ca Romania si Bulgaria sunt gata sa intre in Schengen. Orice alta legatura politica nu va face decat sa trateze aceste doua tari incorect. Ele au fost evaluate pe baza criteriilor Schengen. Lasam la latitudinea statelor membre sa evalueze daca consecintele rapoartelor MCV pe plan politic sunt pozitive si ce inseamna acest lucru. Noi nu facem aceasta legatura, sunt aspecte distincte.

- (joia viitoare va fi un raport pentru o strategie anticoruptie in toate statele. Va exista o evaluare? in Raport este evaluata mass-media, sunteti multumiti?) CE lucreaza la un raport prin care analizeaza situatia din toate statele membre in privinta coruptiei. E prea devreme sa intram in detalii. Raportul anticoruptie si raportul MCV sunt mecanisme diferite. MCV e pentru Romania si Bulgaria, au fost fixate la aderare. Rapoartele vor fi coerente, dar nu au acelasi domeniu de aplicare, sunt doua exercitii distincte.

Legat de mass-media, CE in raportul din 2013 s-a ocupat de acesta chestiune. Am avut mai multe institutii care ni s-au adresat, au exprimat ingrijorari legate de presiuni care se faceau asupra magistratilor.

Libertatea presei e un principiu fundamental si nimeni de la CE nu pune sub semnul intrebarii acest principiu cheie.

Consideram ca exista mai putine presiuni, trendul este descendent, s-a facut un mare pas inainte, dar trebuie sa ramanem vigilenti.

- (tot despre mass-media, comentarea procedurilor in instanta. Are de a face cu respectarea presei in Romania? Daca raportul nu e pozitiv sau negativ, cum calificati declaratia ministrului de Justitie care a cerut doamnei Reding un raport tehnic, nu politic?) Intr-adevar e o evaluare politica. Raportul intreg, CE, adoptat, contine referiri politice, dar pe baza unei analzie tehnice. Ne bazam pe o analiza tehnica, pornita de la surse foarte variate, multe informatii sunt factuale, puse la dispozitie de guvern. In raport figureaza cooperarea pozitiva a autoritatilor guvernamentale cu CE.

Orice raport s-a adoptat unanim la nivelul Consiliilor de ministri, inclusiv cu sprijinul Romaniei si Bulgariei.

Pozitiv sau negativ? Nu pot spune, statele membre decid cum il evalueaza. Eu pot doar sa fixez un cadru obiectiv, iar rapoartele sunt graitoare. Intotdeauna e tentant sa spui mai bine, mai rau, pozitiv, negativ, dar noi nu procedam asa.

In privinta notei de subsol la care v-ati referit, voi verifica cu expertii si voi reveni ulterior.

- (doi ministri ai Justitiei din Romania au discutat cu doamna Reding plangadu-se ca tot timpul apar noi chestiuni, ceea ce face ca tara noastra sa nu mai stie ce trebuie sa faca. CE intentioneaza sa simplifice acest proces? Ministrul bulgar spunea ca MCV va fi eliminat in 2018) Va rog sa consultati rapoartele in parte, sunt mii de pagini de analiza, sute de sedinte, interviuri pe baza misiunilor efectuate. S-a ajuns la recomandari foarte clare. Fiecare raport din cei 7 ani va poate arata punctele subliniate de CE. Avem un sistem de prioritati. Nu putem spune ca ce s-a sugerat nu e clar, de fiecare data a fost clar. Noi am spus unde s-au facut progrese.

Etaloanele nu se vor revizui. Ele sunt cele fixate in momentul aderarii la UE. Erau foarte clare. CE nu face doar sa verifice in ultimii 7 ani, ci a si investit semnificativ in cooperarea cu cele doua guverne pentru a se indeplini aceste etaloane. Avem datoria catre celelalte stat membre si fata de cetatenii celor doua tari, de a ne asigura ca procesul de reforma continua si etaloanele sunt atinse.

2018 - am luat nota de aceasta declaratie, noi nu fixam termene de acest gen. CE face totul ca sa ofere asistenta, dar schimbarile se produc in interiorul tarilor. Exista persoane care chiar doresc a reforma sa se faca. Daca se va face la anul sau mai tarziu, depinde de cele doua tari, nu de CE.

- (care sunt motivele pentru care progresul este atat de lent? dorim detalii legate de conflictul de interese si achizitiile publice in Bulgaria) Cele 13 rapoarte din ultimii 7 ani spuneti dvs ca nu au generat schimbari convingatoare. Se fac schimbari, dar pentru asta e nevoie de timp pentru ca este vorba de probleme deosebit de complicate. Noi consideram, lucru confirmat de Consiliu, ca fara acest mecanism progresele inregistrate nu ar fi fost vizibile. Progresele nu sunt rapide cum ne-am dori, dar au existat. Daca avem un cadru institutional acum, se datoreaza si acestor rapoarte.

Ne-ar fi placut ca lucrurile sa se desfasoare rapid, dar mai este de lucru. Nu as spune ca lucrurile sunt negative.

Care sunt cauzele? Nu e o cauza unica, sunt multe lucruri complicate, e vorba de schimbari organizationale: pentru a crea legi, e vorba si de atitudine, e vorba de indreptarea unei societati intr-o anumita directie. E nevoie de timp, noi consideram ca prin MCV avansam.

Legat de conflictul de interese, avem un cadru institutional, dar consideram ca nu functioneaza cum ne-am dorit, e loc de mai bine. Cu privire la achizitiile publice, au existat modificari ale legislatiei, dar trebuie sa ne intrebam daca au redus cu adevarat posibilitatea de frauda.

Legile au fost schimbate, important e sa vedem rezultatele concrete, pe teren. Aici sunt semne de intrebare.

- (parlamentul Romaniei e una dintre institutiile cele mai criticate in raport. Ce trebuie sa faca pentru a demonstra ca lupta impotriva coruptiei si ca respecta hotararile ANI? ati vorbit si despre numiri controversate) Daca ne referim la raportul politic, pagina 4, vorbim despre o imagine amestecata. Spunem ca in cazul ICCJ nu au existat semne de interfereta in procesul de numire. Au fost situatii dificile in numirile de la Parchet, septembrie 2012. In toamna 2013 au existat probleme la numirea sefului si adjunctului DNA. Au fost numiri temporare, intr-o prima etapa, nu a fost o procedura de consultare, au existat critici din partea CSM, publicului... Lucrurile nu au decurs fara probleme.

Exista ingrijorarea legata de influenta politicului asupra acestor numiri. E foarte rar ca eu sa fac comparatii, dar am constatat in ambele tari in ceea ce priveste numirile in functii cheie (noi nu comentam persoane), noi insistam sa se faca numiri transparente, pe baza de merit, a unor persoane profesionsite. E crucial in ambele tari si vom sublinia acest lucru si de acum incolo.

Legat de parlament, trebuie sa lamurim problemele de integritate. Pagina 8 din raportul politic se refera la acest lucru. Constatam ca e un pas util. S-a introdus o claritate mai mare si termene limita, dar peisajul e neclar si acest lucru nu e o surpriza.

Veti vedea in raport comentarii legate de evenimentele din decembrie 2013, care au pus la indoiala respectarea unor principii cheie.

Statului si Codul de conduita sunt foarte importante, desi sunt in stadiu de proiect. Din perspectiva CE, toti sunt legali in fata legii.

- (cand se va termina raportul MCV?) Perfectiunea e de neatins, sunt de acord, nu vizam perfectiunea. Noi cautam sa avem un angajament clar politic pentru beneficii pentru cetatenii romani si bulgari, asta inseamna un istoric solid privind combaterea coruptiei la toate nivelele, inclusiv la nivel inalt. Pentru Bulgaria inseamna seriozitate pentru aducerea in instanta a celor vinovati.

Raportul va continua cat timp va fi nevoie pentru ca angajamentele celor doua tari sa fie respectate. Nu fixam un calendar. Sunt sigur ca statele membre sustin acest proces, la toate concluziile Consiliilor se arata ca cele doua tari trebuie sa se tina de aceste angajamente si sa coopereze.

Schimbarea vine din interior, noi oferim sustinerea, totul depinde de cele doua guverne.

Informatii preliminare

Draftul raportului a fost prezentat autoritatilor de la Bucuresti si a ajuns, pe surse, in mass-media.

Conform acestui document preliminar, CE critica activitatea Parlamentului in ultimul an, in special incercarile de a modifica pe furis Codul penal si de a da Legea amnistitiei.

In schimb, CSM, CCR, ANI si DNA sunt laudate pentru progresele inregistrate in 2013.

Urmatorul raport va fi prezentat peste un an.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#raport MCV Romania 2014 , #justitie