Ce risca Romania, daca guvernul Dancila nu tine cont de recomandarile venite de la Bruxelles

Vineri, 05 Aprilie 2019, ora 19:51
24142 citiri
Ce risca Romania, daca guvernul Dancila nu tine cont de recomandarile venite de la Bruxelles
Foto: site Guvern (arhiva)

Liderii PSD-ALDE nu sunt crezuti de partenerii externi cand vorbesc despre justitie pentru ca acestia nu iau in seama declaratiile politice, ci urmaresc cu mare atentie faptele, adica modificarile legislative si deciziile Guvernului si Parlamentului, explica Augustin Zegrean, fost presedinte al Curtii Constitutionale in anul 2012, cand Romania a starnit, la fel ca si astazi, o foarte mare ingrijorare pe plan extern.

Comentariul este facut dupa ce, miercuri, prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, presedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, si 12 ambasade la Bucuresti au transmis Guvernului Dancila mesaje ferme de ingrijorare cu privire impactul negativ pe care l-ar putea avea unele modificari ale legislatiei pe justitie.

Intrebat ce ar putea face UE daca Guvernul Dancila nu va tine totusi cont de mesajele venite de la partenerii occidentali, Augustin Zegrean a raspuns: "Ne pot face multe".

"In primul rand, exista procedura de infringement, pe probleme de stat de drept. Pot sa ne dea si in judecata, de exemplu pentru nerespectarea regulilor europene privind statul de drept.

Pot si sa ne suspende dreptul de vot, iar eu cred ca la asta se gandeste dl Timmermans, pentru ca asta e sanctiunea cea mai dureroasa pentru un stat membru, mai ales acum, in perioada in care se vorbeste despre impartirea banilor pentru urmatorul exercitiu bugetar. Daca nu ai drept de vot, nu ti-e chiar usor...", a enumerat fostul presedinte al CCR.

In plus, Augustin Zegrean a subliniat faptul ca reactiile au venit de la cel mai inalt nivel.

"De data asta nu s-au limitat doar la a face declaratii prin purtatorii de cuvant, cum fac de obicei. Au vazut ca asta nu merge in cazul Romaniei.

Eu am trecut personal prin asa ceva in 2012, cand m-au atacat din toate pozitiile. Si atunci, toti cei din Europa ne aparau, dar cui ii pasa? Atunci s-au oprit, acum vad ca nu se mai opresc", a comentat fostul presedinte al CCR.

Intrebat ce a determinat guvernul PSD sa se opreasca din asaltul asupra justitiei si statului de drept, Augustin Zegrean a reamintit ca atunci premier era Victor Ponta, care a tinut pana la urma cont de recomandarile venite de la Bruxelles.

"Eu cred ca atunci a contat faptul ca dl Barroso, care era presedintele Comisiei Europene, l-a chemat pe dl Ponta, care era premierul Romaniei, si i-a dat o lista cu solicitarile CE. Se pare ca dl Ponta era mult mai democrat si tinea mult mai mult la democratie si la statul de drept decat o fac cei de acum, pentru ca el chiar a respectat atunci ce i s-a cerut", a adaugat acesta.

Pe de alta parte, rugat sa explice de ce Frans Timmermans sau Antonio Tajani nu dau crezare liderilor PSD-ALDE, care se plang ca tot ce fac e in regula, dar sunt multe dezinformari, Augustin Zegrean a subliniat ca ceea ce spun reprezentantii Puterii de la Bucuresti "este de necrezut".

"Puterea nu se poate plange ca nu este ascultata, dar cei de la Bruxelles stiu ce se intampla in Romania. Ei nu merg pe declaratii politice, ei merg pe legile care se adopta, pe masurile care se iau, pe deciziile si hotararile adoptate de Guvern etc. Ei nu critica luari de pozitii, pentru ca nu asta ii intereseaza, n-ai decat sa vorbesti cat vrei, dar ei vad ce se intampla in Romania. De asta nu sunt luati in considerare, pentru ca ei fac declaratii politice", a explicat acesta.

De ce n-au mers pana la capat?

Intrebat daca Romania, care detine si presedintia semestriala a Consiliului UE pana in iulie, risca sa sa fie supusa unor sanctiuni si pe acest plan, Augustin Zegrean a explicat ca oricum "acolo nici nu prea mai este activitate, pentru ca toata lume intra in campanie".

"Ducem asa trena pana la sfarsitul mandatului, dar dosarele s-au inchis, nu se mai deschid altele. Se administreaza curent Europa pana se fac alegerile", a mai punctat el.

In acest context favorabil, ce a impiedicat Guvernul Dancila sa adopte in sedinta de miercuri controversatele ordonande de urgenta pentru modificarea codurilor penale?

"Cred ca toate declaratiile si faptul ca la Comisia Europeana s-a facut o sedinta speciala pentru statul de drept din Romania chiar miercuri dimineata. Probabil s-au gandit ca nu este ziua potrivita sa dea ordonantele, tocmai cand acolo s-a pus in discutie acest aspect. Dar pericolul n-a trecut", a avertizat Augustin Zegrean.

2012 si 2019 - asemanari si deosebiri

Asaltul final asupra Justitiei dus in ultimele luni de majoritatea PSD-ALDE sustinuta de UDMR are multe elemente comune cu ceea ce s-a intamplat in Romania in 2012, de exemplu avertismentele si recomandarile venite din partea Comisiei Europene sau temerea ca vor fi gratiati corupti, atunci fiind vorba tot despre un lider al PSD - Adrian Nastase. Si atunci, ca si acum, liderii PSD sustineau ca partenerii externi sunt dezinformati de presedintele Romaniei, iar printre politicienii care s-au facut remarcati cu atacuri si critici la adresa Comisiei Europene au fost Norica Nicolai si Titus Corlatean.

In schimb, spre deosebire de premierul Viorica Dancila, fostul premier Victor Ponta a tinut cont de acel "to do list" primit de la Comisia Europeana, ducand la indeplinire o buna parte dintre solicitari.

Din pacate, din cauza acestor pasi inapoi facuti sub guvernarile PSD, Romania nu se afla nici in ziua de azi in Spatiul Schengen.

Citeste mai multe despre:

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Timmermans guvern Dancila ordonante justitie , #justitie