Ce se mai aude cu Legile Justitiei? 73 de organizatii ale societatii civile cer Guvernului sa renunte. Toader tace malc

Marti, 17 Octombrie 2017, ora 13:05
4308 citiri
Ce se mai aude cu Legile Justitiei? 73 de organizatii ale societatii civile cer Guvernului sa renunte. Toader tace malc
Foto: Arhiva Pixabay

73 de organizatii din societatea civila solicita Guvernului sa renunte la proiectul de modificare a Legilor Justitiei, initiat de ministrul Tudorel Toader.

Organizatiile au semnat o scrisoare pe care au trimis-o premierului si ministrului Justitiei, in care cer inclusiv reluarea dezbaterilor pe caile de eficientizare a Justitiei.

Semnatarii sunt organizatii non-guvernamentale, grupuri civice, asociatii studentesti din Romania si din afara tarii. Printre ele, Initiativa Romania, Institutul pentru Politici Publice, Grupul pentru Dialog Social, Asociatia ProDemocratia, Freedom House, Funky Citizens, Societatea Timisoara si Platforma Romania 100 (initiata de fostul premier Dacian Ciolos), informeaza un comunicat postat pe site-ul organizatiei VeDem Just.

"Ca o conditie pentru aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, justitia romana a fost reformata in anii 2004-2005. Atunci s-a consolidat din punct de vedere normativ independenta Justitiei si a avut loc separarea administrativa si functionala a Ministerului Justitiei de Consiliul Superior al Magistraturii.

Incepand de atunci CSM a preluat gestionarea carierei magistratilor, inclusiv a atributiilor de control asupra activitatii acestora si asupra managementului instantelor si parchetelor si tot in acea perioada s-a infiintat Directia Nationala Anticoruptie.

Gratie acestor modificari esentiale si, astfel, magistratii avand securizata cariera in fata influentelor politicului, s-a ajuns la solutionarea unor cauze cu persoane avand pozitii importante in Romania, iesind astfel la iveala coruptia sistemica din cadrul institutiilor si autoritatilor publice", se arata la inceputul scrisorii.

Documentul citat continua prin a sublinia ca increderea romanilor in Justitie a crescut constant in ultimii 10 ani, iar tara noastra a devenit model regional si european de lupta impotriva coruptiei.

"De altfel, rezultatele pozitive ale acesteia au fost subliniate in rapoartele intocmite de Comisia Europeana in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare, mai ales in ultimii trei ani", adauga scrisoarea.

In opinia semnatarilor, in prezent nu este nevoie de o noua reformare, ci de o imbunatatire a organizarii Justitiei in vederea eficientizarii sale.

"Aceste ajustari trebuie insa discutate in mod real cu magistratii si societatea civila. Reamintim ca - in final - societatea romaneasca in ansamblu este beneficiara actului de justitie", precizeaza scrisoarea.

Fata de proiectul postat pe site-ul Ministerului Justitiei, organizatiile semnatare "nu pot fi de acord cu prevederi care sa permita controlul magistratilor de catre organisme aflate in subordinea politicului, care sa intareasca pozitia ministrului in decizia politica cu privire la cariera magistratilor procurori de la varful Ministerului Public, a DNA si a DIICOT, care sa duca la crearea unor structuri distincte pentru urmarirea penala doar a magistratilor sau care sa inlature sansele ca tinerii sub 30 ani sa fie promovati in sistemul judiciar".

Initiatorii acestui demers considera ca "modificarile propuse exprima de fapt intentiile reale ale Ministerului Justitiei de recreare a unor parghii de control asupra Justitiei si ca ele, de fapt, vulnerabilizeaza intregul proiect".

In scrisoare se aminteste ca CSM a avizat negativ acest proiect si aproape 4.000 de magistrati au cerut retragerea lui.

"Credem ca se impune ca opinia specialistilor sa fie ascultata, precum si organizarea unor dezbateri autentice cu privire la aspectele ce trebuie promovate.

Mai mult, fata de interesul sporit manifestat de societatea civila in legatura cu functionarea sistemului judiciar, credem ca prealabil oricarei modificari structurale este nevoie de discutii ample in special cu organizatiile ce au drept obiectiv reforma Justitiei si drepturile omului", scrie in finalul documentului citat.

Amintim ca mai mult de jumatate din magistratii romani au semnat Memoriul pentru retragerea proiectului de modificare a Legilor Justitiei, initiat de Forumul Judecatorilor.

Demersul de modificare a Legilor Justitiei a inceput in august, cand ministrul Toader a anuntat principalele paliere pe care are de gand sa se axeze. Unele dintre modificari au nemultumit Ministerul Public, DNA, DIICOT si CSM. Inclusiv presedintele Klaus Iohannis s-a exprimat impotriva acelor prevederi care, in opinia sa, ar subjuga Justitia politicului.

In fata acestui val de revolta, ministrul Toader a precizat ca propunerile anuntate nu sunt definitive, urmand sa aduca modificari. Oficialul a spus inclusiv ca va cere avizul Comisiei de la Venetia pe modificarile pe care vrea sa le aduca Legilor Justitiei.

Duminica, pe 8 octombrie, Toader anuntat ca in saptamana care urmeaza proiectul de modificare a Legilor Justitiei va fi definitivat. Saptamana rrespectiva s-a incheiat si nu stim daca a facut acest lucru, cert este ca oficial nu a existat nicio informare in acest sens.

Intre timp, conducerea PSD si ALDE discuta modalitatea de aprobare a acestui proiect si oscileaza intre asumarea raspunderii si initiativa parlamentara.

Citeste si interviul realizat de Ziare.com cu Dragos Calin, judecator, Curtea de Apel Bucuresti: Urmeaza ani dificili, sprijinul Comisiei Europene va fi esential

B.B.

Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
#scrisoare Toader Legile Justitiei modificari , #justitie