Cine se teme de desecretizarea protocoalelor SRI - Parchet?

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 20 Martie 2018, ora 08:47
20225 citiri
Cine se teme de desecretizarea protocoalelor SRI - Parchet?

Povestea cu protocoalele dintre Parchetul General si SRI este o alta ciorba reincalzita, de aceasta data de Viorica Dancila si Tudorel Toader, care are mai multe scopuri de manipulare intr-un moment de maxim asalt impotriva Justitiei.

Pe de-o parte, trebuie abatuta atentia de la problemele tot mai mari ale guvernarii si ale lui Liviu Dragnea personal, acuzat ca in loc sa fie un dusman era chiar un apropiat al statului paralel.

Pe de alta parte, este continuat asaltul propagandistic asupra Justitiei pentru ca se apropie sentinte foarte importante, inclusiv a lui Liviu Dragnea, si pentru a pune presiune pe presedinte acum ca are pe masa propunerea de revocare a dnei Kovesi, astfel incat refuzul revocarii sa para un act arbitrar si sa permita continuarea demersurilor la CCR sau chiar prin suspendare.

In plus, evocarea marilor abuzuri provocate de protocoale reprezinta un alt pretext pentru a trece rapid si fara opozitie Legile Justitiei si apoi modificarea Codurilor Penale, care, spun surse politice, va incepe in maximum 2 saptamani.

Despre aceste protocoale s-a mai vorbit cu aceeasi insistenta fix in urma cu un an, dupa esecul OUG 13. Exact aceleasi teze, exact aceleasi intrebari, exact aceleasi umbre de conspiratie de acum le-am vazut atunci.

Si atunci protocoalele au intrat in analiza Comsiei SRI, condusa la vremea aceea de Adrian Tutuianu, pus acolo de insusi Liviu Drangea pentru a deslusi secretele ultime ale statului paralel.

Soc si groaza: Protocolu' si binomu'! Despre invazia SRI

Deputatii Lucian Stanciu Viziteu (USR) si Cezar Preda (PNL), membri ai comisiei, spun ca protocoalele respective au fost citite, analizate si verificate de comisie, care nu a gasit nimic in neregula.

"Le-am citit toti, ne-am uitat peste ele. Pe scurt, asa cum Guvernul da norme de aplicare a legii, asa s-au facut niste norme prin care sa se aplice cumulul mare de legi care le guverneaza (institutiile semnatare - n.red.). Este o formalitate, nu este nimic senzational, sunt chestii pur tehnice, care nu adauga la lege", a explicat pentru Ziare.com deputatul Lucian Stanciu Viziteu.

Dar eu nu pe cei doi ii cred, ci iau lumina de la dl Tutuianu insusi care a declarat ca protocoalele acestea reprezinta "o forma legala, fireasca in cooperarea institutionala" si ca nu exista elemente care sa conduca la ideea ca ofiterii faceau acte de urmarire penala si ca vreunei persoane "i-au fost incalcate drepturi si libertati fundamentale".

La randul sau, procurorul general Augustin Lazar a explicat ca insemnau echipele mixte: procurorul facea ancheta penala, iar ofiterul asigura supravegherea tehnica. Si o facea in baza unui articol din Codul de Procedura Penala, 142 al. 1, declarat neconstitutional abia in februarie 2016, moment in care si protocoalele incheiate in 2009 au fost eliminate pentru ca au ramas fara baza legala.

De ce erau necesare? Pentru ca niciun Parchet nu avea si nu are nici acum resursa tehnica si umana a SRI in materie de interceptare, telefonica si ambientala, si filaj. Iar asta s-a vazut dupa ce servciile SRI au fost eliminate.

Protocoalele au fost secretizate de institutiile semnatare in baza Legii 182/2002, spune deputatul Lucian Viziteu, secretizare necesara, potrivit dlui Tutuianu, pentru ca "privesc obiective, resurse sau informatii ale SRI", adica, intelegem, contin informatii clasificate referitoare la partea operativa.

Deci cine se asteapta ca protocoalele sa contina retete de ars pe rug pesedisti sau mai stiu eu ce grozavii va fi foarte, foarte dezamagit. Este ceea ce spune insusi generalul Abraham care din studioul Antena 3 avertizeaza ca protocoalele, odata desecretizate, vor fi o dezamagire, pentru ca nu contin decat niste declaratii de principii destul de neinteresante pentru publicul larg.

Mizand pe traumele istorice recente ale acestui popor si pe inclinatia certa spre conspiratie, intotdeauna mai apetisanta decat adevarul fad, oastea anti-justitie forteaza decredibilizarea actului de justitie care trebuie prezentat ca rezultat al unor operatiuni obscure si ilegale.

Este motivul pentru care sper ca (daca partea operativa poate fi eliminata din motive pe care cred ca orice om cu mintea intreaga le intelege) protocoalele sa fie descretizate pentru a iesi la iveala intreaga mascarada.

Desecretizarea ar fi cea mai mare pedeapsa pentru oastea antiJustitie. Si cred ca ea se teme cel mai tare de fix ceea ce pretinde.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Cătălin Cîrstoiu va lămuri totul în legătură cu candidatura sa la Primăria Capitalei într-o conferința de presă, este mesajul public al coaliției PSD-PNL. În spatele ușilor,...
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au luat act marţi, 16 aprilie, de scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis prin care informează Parlamentul că a aprobat...
#protocoale SRI DNA desecretizare , #justitie