Comisia Europeana discuta azi modificarile facute de PSD si ALDE la Legile Justitiei

Miercuri, 24 Ianuarie 2018, ora 07:52
5813 citiri
Comisia Europeana discuta azi modificarile facute de PSD si ALDE la Legile Justitiei
Foto: Facebook/European Commission

Comisia Europeana discuta, miercuri, situatia Justitiei din Romania dupa ce la finalul anului trecut alesii coalitiei de guvernare de la Bucuresti au votat pe repede inainte modificarile Legilor Justitiei propuse de PSD si ALDE.

"Numirea ca prim ministru a unui deputat european cvasi-necunoscut la nivel european nu va rezolva deloc criza de incredere care exista la Bruxelles la adresa tarii noastre. Asa cum se vede, chiar din contra.

Suntem de departe in cel mai prost moment al relatiei noastre cu Uniunea Europeana cel putin de la aderarea de acum 10 ani, daca nu din anii '90 incoace", a scris pe Facebook Alin Cristian Mituta, director executiv la "Platforma Romania 100".

Alin Cristian Mituta mai spune ca "daca PSD-ALDE continua cu legile justitiei, Uniunea Europeana nu va avea nicio retinere in a folosi articolul 7 TUE care poate duce la suspendarea dreptului de vot in Consiliu - un Consiliu pe care, ironic, ar trebui chiar sa il prezidam ca stat membru peste mai putin de 12 luni".

Informatia este confirmata si pe agenda oficiala a CE, unde figureaza o discutie despre ultimele evolutii din Romania, dupa ce prim-vicepresedintele Timmermans va sustine o prezentare ("Derniers developpements sur la situation en Roumanie. Communication orale de M. TIMMERMANS")

Problemele generate de modificarile aduse Legilor Justitiei au atras atentia si Parlamentului European care a decis ca in plenul de pe 7 februarie sa analizeze consecintele asupra sistemului judiciar din Romania.

Europarlamentarul Siegfried Muresan scria saptamana trecuta pe contul sau de Facebook ca "este un semnal clar ca incercarile PSD si ALDE de a controla si slabi justitia nu trec neobservate, iar faptul ca Parlamentul European a decis sa dezbata chiar in a doua sesiune plenara din acest an situatia Justitiei din Romania arata ingrijorarea serioasa existenta la nivelul Uniunii Europene fata de incercarile de slabire a sistemului de justitie din Romania".

Eurodeputatul a mai spus ca Uniunea Europeana va fi intotdeauna de partea cetatenilor cinstiti in lupta cu politicienii care incearca sa slabeasca Justitia si sa actioneze impotriva intereselor oamenilor.

"Legalizarea hotiei in Romania este un risc pentru securitatea cetatenilor europeni in conditiile in care tara noastra participa la libera circulatie a persoanelor, a marfurilor, serviciilor si capitalului din spatiul european. De aceea, Uniunea Europeana nu permite nicio bresa in sistemul de justitie din nicio tara membra fiindca aceasta ar deveni un risc major pentru intreaga Uniune. Nu poti sa te transformi intr-un stat mafiot si sa ramai membru al UE, asta trebuie sa inteleaga grupurile de interese din PSD si ALDE!", a mai adaugat Siegfried Muresan.

Europarlamentarul roman a mai precizat ca decizia a fost luata in Parlamentul European la Conferinta presedintilor, la care au participat liderii grupurilor politice si presedintele Parlamentului.

C.S.R.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#modificare Legi Justitie, #Parlamentul European Romania , #justitie